Създателят на играта "Game of Thrones: Winter is Coming" загина след отравяне Снимка: © Getty Images

Китайският милиардер и собственик на студиото Yoozoo Лин Ки е починал няколко седмици след като беше приет в болница в Шанхай заради отравяне.

39-годишният предприемач е основател на компанията, която разработи видео играта "Game of Thrones: Winter is Coming" и която притежава правата за филмиране на популярната sci-fi поредица "Трите тела". Шоурънърите на Game of Thrones Дейвид Бениоф и Д.Б. Уайс са копродуценти на сериала по китайския бестселър, който ще се излъчва по Netflix.

Обстоятелствата около смъртта на Лин Ки станаха ясни само няколко дни преди той да почине. Китайската полиция съобщи за отравянето едва на 24 декември, въпреки че Лин е хоспитализиран повече от една седмица по-рано.

Според официалното съобщение на властите, вече има заподозрян за опита за убийство и той е арестуван. В информацията се споменава само фамилното име Ху и възрастта му - 39 г.

Неофициално китайските медии съобщават, че заподозреният е Ху Яо - един от топ мениджърите в отдела за "Кино и телевизия" на Yoozoo. Репортажите по случая твърдят, че отравянето на Лин е предшествано от спорове между директорите на китайската компания.

От Yoozoo твърдяха, че Лин Ки е в стабилно състояние, но само няколко дни по-късно се оказа, че лекарите не са успели да спасят живота му.

BBC цитира непотвърдена информация от китайски медии, според които Лин вероятно несъзнателно е поел отровата, разтворена в чаша чай.

Мистерията на "Трите тела": Опит за убийство в Шанхай помрачи най-очаквания sci-fi сериал Мистерията на "Трите тела": Опит за убийство в Шанхай помрачи най-очаквания sci-fi сериал

Убитият бизнесмен, чието лично състояние се оценява на около 1,3 млрд. долара, създава студиото Yoozoo през 2009 г. Компанията става доста популярна, а един от най-известните й продукти е играта по мотиви от Game of Thrones.

Филмовият бизнес е второто голямо направление в дейността на Yoozoo, а правата за "Трите тела" се смятаха за сигурен източник на печалба за студиото като посредник и продуцент, след като Netflix прояви интерес към създаването на сериала.

Компанията на Лин е правила два неуспешни опита да създаде филм по "Трите тела" на писателя Луи Цъсин от 2015 г. насам, но проектите им пропадаха.


Прочетете още:

Китай атакува Alibaba: Това ли е краят на империята на Джак Ма? Китай атакува Alibaba: Това ли е краят на империята на Джак Ма?

Китай - там, където журналистите изчезват, а отразяването на пандемията е престъпление Китай - там, където журналистите изчезват, а отразяването на пандемията е престъпление


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024
Политика

Сърбия издирва дете, президентът обаче задейства свой AMBER alert

Aлександър Вучич обяви "тежки дни" за страната, докато цяла Сърбия търси двегодишно дете

08:04 - 28.03.2024