Новите снимки от спалнята на Борисов стигнаха до прокуратурата Снимка: © Прокуратура

Появата на нова порция снимки от спалнята на бившата резиденция на Бойко Борисов на 9 ноември ще доведе до повторно отваряне на проверката по скандала с т.нар. "Мата Хари".

В сряда Софийската градска прокуратура публикува многозначително съобщение, с което все пак дава сигнал, че започва проверка по изтичането на снимките.

"Вчера, 09.11.2021 г., Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с публикация в интернет сайт, придружена със снимков материал. Възложена е проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт. За резултатите от проверката обществеността ще бъде своевременно информирана", се казва в информацията от СГП.

Снимките с чекмеджето от спалнята на Борисов, в което се виждат няколко пачки банкноти от по 500 евро, се появиха в сайтовете на "Афера" и Евроком във вторник.

Междувременно съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов внесе и свой сигнал до обвинението, с който настоява за повторно разследване по случая - този път с разкриване на личността на създателя на снимките.

"Много е важно да бъде изяснен механизмът на появяване на тези снимки - кой ги е направил. Лицето или лицата, които са ги направили, биха могли да бъдат свидетели и да установят по процесуално-ангажиращ начин наличието на тези суми и да дадат повод за разследване на възможна корупция", каза Иванов на излизане от Съдебната палата в сряда.

Той коментира, че произвеждането и публикуването на снимките е "форма на шантаж" към Борисов, като предположи, че лидерът на ГЕРБ е знаел за готвеното ново "изтичане" заради намеците му от миналата седмица, а задействането на СГП е опит да се "замажат нещата".

"И миналото лято сезирахме прокуратурата и тя каза, че не вижда престъпление, без да установи как и кой е направил снимките. Важно е да подадем сигнал, защото това ще ни даде възможности да оказваме натиск върху прокуратурата да си свърши работа. Нямаме доверие на прокуратурата, че е свободна от политическо влияние. Знаем, че Борисов пази Гешев и неговия пост, а Гешев пази Борисов от разследване за корупция, но ще ги натискаме и ще вадим аргументи за дълбока реформа в прокуратурата", каза още той.

През 2020 г. Борисов твърдеше пред FAZ, че авторката на снимките е негова интимна партньорка, с която е имал отношения три години по-рано и която той сравни с Мата Хари.

"Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. Снимаха ме, докато спя и в други моменти направиха снимки на нощното ми шкафче с пари и злато в него", казваше той в интервюто за германската медия.

Преди седмица Борисов отново се върна на темата за снимките по време на пресконференция, като коментира, че има подозрения за личността, направила снимките, но "не иска да обвини несправедливо някого".

Проверка на метаданните на новите снимки от BIRD показва, че последната от тях е правена през май 2020 г. - месец преди да избухне скандалът с пачките и кюлчетата.


Борисов към Рашков: Ако имам банка, няма да имам чекмедже


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Зеленски: Загинали са 31 000 войници, Украйна има нужда оръжия

Украинският президент се надява на среща на върха за мир през пролетта

17:25 - 25.02.2024
Живот

Кейсът на Хейли Бийбър е гениален, излишен и леко порнографски

Калъфът вече е хит, а хората се умоляват Rhode вече да го пусне в продажба

16:28 - 25.02.2024
Важно днес

"Ад за живите". София обявява акция за почистване на гробищата и търси доброволци

Само 20 души се грижат за 2900 декара гробищни паркове в столицата

14:52 - 25.02.2024
Важно днес

Адвокатите искат пълно разследване на сигналите за "паралелно правосъдие"

Прокуратурата и ВСС да се самосезират, а адвокатските съвети да проверят за участие на колеги в мрежите

13:23 - 25.02.2024
Живот

Какво седи зад естетиката Mob Wife - противоотрова на Барби и тихия лукс

Дори режисьорът на "Кръстникът" отрази тенденцията

13:00 - 25.02.2024
Бизнес

5-те дигитални шопинг тенденции през 2024 г., които променят бизнеса завинаги

Какво се крие зад мощта на TikTok и как бизнесите адаптират изкуствения интелект и виртуалната реалност

12:55 - 25.02.2024
Важно днес

Баневи: Хора на Пепи Еврото поискаха "Русалка", за да не бъдем арестувани

Николай и Евгения Баневи твърдят, че не познават нито Нотариуса, нито Еврото

11:10 - 25.02.2024
Важно днес

Трети ден без следа от 17-годишно момиче от Дупница. МВР обяви общонационално издирване

Ивана Георгиева е в неизвестност от 22-ри февруари

10:11 - 25.02.2024
Важно днес

БСП свика избори в София. Не наказа общинските съветници, гласували за председател на СОС (Обновена)

Националният съвет реши да не налага санкции на съветниците, от които свали доверие

09:03 - 25.02.2024