Новите снимки от спалнята на Борисов стигнаха до прокуратурата Снимка: © Прокуратура

Появата на нова порция снимки от спалнята на бившата резиденция на Бойко Борисов на 9 ноември ще доведе до повторно отваряне на проверката по скандала с т.нар. "Мата Хари".

В сряда Софийската градска прокуратура публикува многозначително съобщение, с което все пак дава сигнал, че започва проверка по изтичането на снимките.

"Вчера, 09.11.2021 г., Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с публикация в интернет сайт, придружена със снимков материал. Възложена е проверка по реда на чл. 145 от Закона за съдебната власт. За резултатите от проверката обществеността ще бъде своевременно информирана", се казва в информацията от СГП.

Снимките с чекмеджето от спалнята на Борисов, в което се виждат няколко пачки банкноти от по 500 евро, се появиха в сайтовете на "Афера" и Евроком във вторник.

Междувременно съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов внесе и свой сигнал до обвинението, с който настоява за повторно разследване по случая - този път с разкриване на личността на създателя на снимките.

"Много е важно да бъде изяснен механизмът на появяване на тези снимки - кой ги е направил. Лицето или лицата, които са ги направили, биха могли да бъдат свидетели и да установят по процесуално-ангажиращ начин наличието на тези суми и да дадат повод за разследване на възможна корупция", каза Иванов на излизане от Съдебната палата в сряда.

Той коментира, че произвеждането и публикуването на снимките е "форма на шантаж" към Борисов, като предположи, че лидерът на ГЕРБ е знаел за готвеното ново "изтичане" заради намеците му от миналата седмица, а задействането на СГП е опит да се "замажат нещата".

"И миналото лято сезирахме прокуратурата и тя каза, че не вижда престъпление, без да установи как и кой е направил снимките. Важно е да подадем сигнал, защото това ще ни даде възможности да оказваме натиск върху прокуратурата да си свърши работа. Нямаме доверие на прокуратурата, че е свободна от политическо влияние. Знаем, че Борисов пази Гешев и неговия пост, а Гешев пази Борисов от разследване за корупция, но ще ги натискаме и ще вадим аргументи за дълбока реформа в прокуратурата", каза още той.

През 2020 г. Борисов твърдеше пред FAZ, че авторката на снимките е негова интимна партньорка, с която е имал отношения три години по-рано и която той сравни с Мата Хари.

"Една красива жена може много лесно да преодолее защитата ми. Така враговете ми вкараха златото и пачките пари в къщата ми. Снимаха ме, докато спя и в други моменти направиха снимки на нощното ми шкафче с пари и злато в него", казваше той в интервюто за германската медия.

Преди седмица Борисов отново се върна на темата за снимките по време на пресконференция, като коментира, че има подозрения за личността, направила снимките, но "не иска да обвини несправедливо някого".

Проверка на метаданните на новите снимки от BIRD показва, че последната от тях е правена през май 2020 г. - месец преди да избухне скандалът с пачките и кюлчетата.


Борисов към Рашков: Ако имам банка, няма да имам чекмедже


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Oще един ученик е задържан във връзка с фалшивите бомбени заплахи

Спецполицаи на ГДБОП са арестували 16-годишно момче от Пловдив,

16:32 - 01.04.2023

Избори и във Финландия: Сана Марин се бори за втори мандат в напрегната надпревара

Изборите във Финландия са толкова оспорвани, че всяка от трите големи партии има шанс за победа

16:02 - 01.04.2023

Ще успее ли ChatGPT да "открадне" професията на кулинарния критик Джей Рейнър?

ChatGPT може да пише текстове, но достатъчно добри ли са, за да се конкурират с тези на кулинарен критик

15:37 - 01.04.2023

Съдът потвърди: МОН е нарушило санкциите, като е дало поръчка на фирма с руска собственост

Ведомството е трябвало да отстрани фирмата от продецурата, когато е разбрало, че тя не отговаря на регламента

13:49 - 01.04.2023

"Ново ниво на абсурдност": Русия пое ръководството на Съвета за сигурност на ООН

От 1 април Русия е председател на международния орган, който отговаря за мира. И не, това не е първоаприлска шега

12:41 - 01.04.2023

Държавата ще лепи стикери върху най-евтините храни в опит да се бори с инфлацията

Борбата на служебния кабинет с високите цени на храните продължава

11:32 - 01.04.2023

Фалшиви подписи и спорове около писмото на Ювал Ноа Харари, Мъск и други за изкуствения интелект

Писмото с искане за шестмесечна пауза в света на изкуствения интелект предизвика буря от реакции

10:12 - 01.04.2023