Новият бизнес на Джак Ма от Alibaba Снимка: © Getty Images

Основателят на Alibaba Джак Ма вече има нова титла – собственик на „Кухнята на Ма“.

Най-известният технологичен китайски милиардер залага на нов стартъп – този път в бизнеса с хранителни продукти.

Компанията "Мa`s Kitchen" е регистрирана в родния град на Джак Ма в Източен Китай, който служи и за база за електронната търговия на технологичния гигант Alibaba.

„Кухнята на Ма“ е с капитал 1.4 млн. долара, показва справка на Си Ен Ен в търговския регистър на Китай.

Тя се притежава изцяло от компания, която на 99.9% е собственост на Джак Ма.

Според китайския държавен търговски регистър новото бизнес начинание на Джак Ма е насочено към продажбата на опакована храна, внос, износ и търговия с хранителни селскостопански култури.

Публични подробности за бизнес модела на новата компания или каква точно храна ще продава „Кухнята на Ма“ към момента не се съобщават.

Въпреки оскъдните детайли, информацията за новия бизнес на Джак Ма предизвика спекулации, че той ще се опита да се възползва от голямото търсене на готови храни в Китай.

Китайският пазар на полуфабрикати, които се нуждаят само от претопляне, бележи ръст от 30% от 2018 година насам и през 2023 година се оценява на близо 10 млрд. долара.

Търсенето и на друг тип готови храни също се е увеличило. Пазарът на готови кутии, които съдържат всички необходими съставки за дадена рецепта, почти се е утроил – от 1.5 млрд. долара през 2018 година до 4 млрд. долара през 2022 година, показват данни на Euromonitor.

Макар все още да не е ясно върху какво ще се фокусира „Кухнята на Ма“, това е сектор, в които има поле за иновации, смята Бен Кавендър, управляващ директор от консултантската компания „China market research group“.

Пред Си Ен Ен той коментира, че пакетираните ястия стават все по-популярни, тъй като излизат по-евтино от вечеря навън, но също и заради богатото разнообразие, което предлагат.

Навиците на хората да останат вкъщи и да потърсят удобна и лесна вечеря са формирани по време на пандемията, а икономическото забавяне на Китай вероятно ще засили търсенето на тези лесни възможности за по-разнообразна и свежа храна на разумна цена. А ако това се обвърже с електронната търговия – той има огромнен терен да се развихри, смята Кавендър.

Джак Ма основа Alibaba през 1999 година. Той се оттегли от председателското място на компанията през 2019 година. Това е около година преди да попадне под прицела на китайските власти, след като отправи остри критики към китайските финансови регулатори и банки.

Съоснователят на Alibaba, чието състояние се оценява на 33 млрд. долара, стои встрани от медийното внимание, откакто китайското правителство започна ожесточени репресии срещу технологичния сектор.

През октомври 2020 г. някога високопоставеният предприемач и най-богат китаец разкритикува местните банки и финансовия регулатор, че са твърде строги и недружелюбни към малкия бизнес. Само няколко дни по-късно властите отложиха в последния момент планираното първично публично предлагане на стойност 37 млрд. долара на Ant Group, финансов филиал на Alibaba, също основан от Ма.

Оттогава предприемачът изчезна от светлините на прожекторите, но продължи да е сред акционерите в Alibaba.

Основателят на Alibaba Джак Ма си намери нова работа като преподавател в Япония


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Десетки хиляди отново протестираха в Грузия, след като парламентът придвижи спорен закон

Недоволството около спорния закон за "чуждестранни агенти" в Грузия продължава

09:40 - 02.05.2024
Текстове от партньори

Кока-Кола ХБК България се подготвя за стажантската програма Coke Internship 2024

Компанията предлага 8 свободни позиции за своята тримесечна платена програма

08:59 - 02.05.2024
Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024