Новият шеф на "Пирогов": Уволнението на Балтов не е драма, никой не е роден директор Снимка: © bTV

„Не трябва уволнението на Асен Балтов като директор на „Пирогов“ да се превръща в такава драма“ – това е мнението на новия началник на болницата проф. Иван Поромански, който беше назначен на поста на 14 юли. Тогава здравният министър Стойчо Кацаров освободи Балтов заради нарушенията, открити от НЗОК, на стойност 1,1 млн. лв.

„Проф. Балтов е един много добър лекар, не знам какво го притеснява. Въпросът опира до това, че има проверка. Касата има право да прави проверки. Тук има политическа игра, а намеси ли се политиката в медицината, нищо не се получава. Не мога да разбера какъв е проблемът. Като застанеш на това място, трябва да знаеш, че директор на болница е най-лесно да бъде уволнен. Той е на пряко подчинение на принципала (б.а. – здравния министър) и той може да го уволни по всяко време“, каза Поромански в интервю за bTV.

Поромански е завършил Медицински университет – София през 1985 г. В периода от 1988 г. до 2004 г. заема различни длъжности в Клиниката по гнойно-септична хирургия към УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, като от 2005 г. до юли бе началник на същата клиника.

Нарушенията за фиктивни хоспитализации и за отчетена, но неизвършена дейност, доведоха до масови протести на медиците в „Пирогов“. След като Кацаров обяви, че бил сред фиктивните пациенти по време на пост-Covid лечението му и подписът му бил фалшифициран, лекарите поискаха оставката му и го обвиниха в лъжа, а в същото време пожелаха Балтов да бъде върнат. След среща на служебния здравен министър с Българския лекарски съюз обаче напрежението стихна.

Според новия директор проф. Поромански – проблемът е свързан с цената на клиничните пътеки и от там трябва да започне здравната реформа. „Пътеката за Covid е 1500 лева. Тя не е дофинансирана. Тук е работата на касата да седне с експертите и да определи една сравнително реална цена на пътеката, защото всички болници, които подхванаха лечението на Covid-пациенти, закъсаха с финансите. Реално погледнато, те са на минус“.

„Леглоденът“ е 100 лева. Ако един пациент с Covid остане да лежи 14 дни - ако има влошаване и повече, то тогава само „леглоденът“ е 1400 лв. Извън това има лекарства, труд на персонала, консумативи на болницата. Много пари са, които надвишават пътеката“, твърди проф. Поромански.

Той отдаде заслуженото на началника на Covid-отделението доц. Петър Атанасов, който заяви, че е направил „жест“ към Стойчо Кацаров по време на лечението му вследствие на коронавируса. Поромански заяви, че Атанасов е дал „голяма част от живота си“ за лечение на пациенти и е спасил много хора.

Новият директор каза още, че Асен Балтов е направил „доста“ за реновиране на лечебното заведение и „не трябва да го обвиняваме за всички грехове на света“.

„Първо трябва да се направи реформа, но не революционна, а да се започне от начина на финансиране на лечебните заведения. Този, който работи, трябва и да получава. Лекува ли ви беден лекар, това е най-ужасното. Той не мисли за вас. Той мисли как да си купи билет за метрото, как да си плати тока. Говорим за голяма част от лекарите, а не за тези 5-10%, които получават добри възнаграждения“, каза Поромански.

Стойчо Кацаров каза, че един от вариантите за реформа е от клинични пътеки да се премине към „диагностично-свързани групи“. Според новия директор на „Пирогов“ това е възможно, но в Германия подобна смяна е довела до 30% увеличаване на разходите за здравеопазване.

„Може да се почне с това пътеките да се преразгледат, защото не са еднакви. Не може при леко и тежко болен да е една и съща цената, трябва да има регламент. Досега се правеха какви ли не комисии и предложения за здравна реформа, но в цената на клиничната пътека го няма трудът на лекаря, на медицинската сестра, на санитаря, на персонала. Докато не се вкара, тогава нещата няма да се оправят“, заяви Поромански.

„В „Пирогов“ всичко работи, колегите са спокойни. Дори да стачкуваме, пак работим. Независимо кой е директор, няма да престанем да работим. Не съм говорил с Балтов, но бих му казал да не се притеснява, защото никой не е роден директор“, добави той пред bTV.


Кацаров: Случаят с "Пирогов" е знак, че здравната реформа вече не може да търпи отлаганеАко нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Европа прие нови правила за старите дрехи и обувки

ЕП подкрепи предложението за въвеждане на продуктови такси за текстила до 1 януари 2025 г

10:58 - 27.02.2024
Важно днес

Червеният пират и други приказки: ГДБОП обяви и Габриел за заплашена

Освен съдия Владислава Цариградска, заплахи има и към министърът на външните работи и ротационен премиер Мария Габриел, както и към други министри.

08:10 - 27.02.2024
Важно днес

Продължава издирването на 17-годишната Ивана от Дупница

От началото на акцията, те са обходили над 600 декара площ.

07:24 - 27.02.2024
Политика

Швеция вече няма пречки пред членството си в НАТО

Кандидатурата на Стокхолм беше подадена още през 2022 г. в отговор на руската инвазия в Украйна

18:04 - 26.02.2024
Важно днес

Екипът на Навални търси място за публично поклонение до края на седмицата

Все още се търси зала за сбогуване с опозиционния лидер

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Израел бомбардира нови части от Ливан, за да удари "терористични цели" на "Хизбула"

Съобщава се, че най-малко двама членове на "Хизбула" са убити

17:47 - 26.02.2024
Важно днес

Прокуратурата няма да оспорва най-леката мярка "подписка" на Христо Шопов

Причината - няма данни за опасност той да се укрие или да извърши престъпление

16:50 - 26.02.2024
Политика

Второ разследване за взривовете на "Северен поток" е прекратено. Какво откри проверката

Имало е "умишлен саботаж" на газопроводи, но не е ясно кой стои зад него

16:26 - 26.02.2024