Снимка: © Булевард България

Откритите нарушения от НЗОК в „Пирогов“, а и случаите в „Александровска“ и Правителствената болница са знак, че „реформата на здравната система не може повече да търпи отлагане“, смята служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

„Множество неща са необходими за реформата – и в болничното здравеопазване, но и в извънболничната сфера“, каза той в интервю за БНР. „Спешната помощ не е добре окомплектована, тя трябва да получи повече финансиране и не бива да бъде отделяна от здравната система“.

„Проблемите в болниците произтекоха от това, че през последните години начинът на организация и на заплащане става все по-централизиран. Регулацията непрекъснато се засилва и на практика сме достигнали почти до бюджетно финансиране, на централно разпределение на парите към отделните лечебни заведения, с което все повече се губи връзката между търсенето и предлагането на медицинската помощ. Финансирането е централно, по предварително определени условия от НЗОК. Така лечебните заведения се стремят всячески да усвоят тези бюджети, включително и като престъпват правилата, какъвто беше случаят с "Пирогов", заяви Кацаров.

"Имам човек", няма проблем

Здравната каса откри нарушения в „Пирогов“ за над 1 млн. лв., включително за фиктивни хоспитализации. Кацаров заяви, че самият той е бил „жертва“ на такова лечение, без да е пролежавал в болницата в посочения в епикризата му период, и уволни директора Асен Балтов. Стигна се до протести на медиците, които го обвиниха в „лъжа“, но след среща на министъра с Лекарския съюз (БЛС) напрежението стихна.

„Промяната в здравната система значи не само корекция на цените на клиничните пътеки, но и връщане към основния принцип – да се плаща само там, където е извършена дейността и ако тя е качествено извършена. Не както сега – да се плати и след това да се търси начин да бъде усвоена“, каза Кацаров.

На въпрос дали не е време за отпадане на клиничните пътеки и замяната им с „диагностично-свързани групи“, министърът отговори, че „това е възможен изход“. Според него по-лесно обаче ще е НЗОК и БЛС да се договорят за корекция на цените на клиничните пътеки, да прехвърлят повече пари за извънболничната помощ и да въведат допълнителни коефициенти за определени заболявания.

„Така ще се доближим до предимството на диагностично-свързаните групи. Нещата, които предлагам и, струва ми се, срещат подкрепа от НЗОК и БЛС, могат да бъдат реализирани в следващите няколко месеца. Преговорите да започнат веднага, няма смисъл да се чака новият министър на здравеопазването и новото правителство. Затова има достатъчно съгласие сред медиците“, твърди Кацаров.

Той повтори за пореден път, че е привърженик на премахването на монопола на здравната каса, защото „най-много ще спечелят потребителите“.

„Защото ако не сте доволен от единия фонд, ще пренасочите вашите осигуровки към другия фонд. Ако не сте доволен от втория – към третия. Така фондът ще се стреми да спечели вас като потребител. За да постигне това, ще се постарае така да контролира дейностите на лечебните заведения, че вие да сте доволен. Това ще доведе до повишаване на качеството на медицинските услуги и контрола. Сега не може да направите абсолютно нищо за това как НЗОК контролира парите ви. Пациентът трябва да е в центъра на системата“, твърди здравният министър.

Според него промяната на статута на болниците като търговски дружества няма да доведе до съществено изменение в здравната система, защото „това е просто форма на регистрация“.

„Много по-важно е да се стимулира честната конкуренция между болниците. Не да се разпределят предварително пари по не много ясни механизми. Така се изземва контролът от потребителя и той отива в ръцете на хората, които управляват системата“, каза Кацаров.

На въпрос дали ваксинацията на медиците е нужно да стане задължителна както във Франция и Гърция, министърът каза, че личното му мнение е, че ваксините трябва да останат доброволни. „Искам хората да направят своя избор с разума си“, каза той.

Кацаров заяви, че трябва да се увеличи цената на клиничната пътека за болни с Covid-19, а планът при евентуална нова вълна е пациентите да се разпределят в определени болници - не във всички, така че да останат някои „чисти“ лечебни заведения.

"Ситуацията с коронавируса у нас е спокойна, но рискът от следваща вълна не е малък“, каза Кацаров и отговори на атаките на Бойко Борисов и Костадин Ангелов, че ваксинацията у нас е била „спряна“ от служебния кабинет:

„Те са политици и от тях се очаква да говорят по този начин, за да оправдаят себе си. По време на управлението им България беше последна по имунизации в ЕС. Борисов да не напада министри, а самият той и другите политици да призоват гражданите да се ваксинират. Няма да загубят политически, ако се държат малко по-държавнически по тези въпроси“, каза служебният здравен министър.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас