"Пирогов" отново на протест за оставка на Кацаров, медиците имат и ново искане Снимка: © Булевард България

Медиците от „Пирогов“ отново излязоха на протест и за кратко блокираха движението по бул. „Цар Борис III“.

Те настояват за оставките на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и на директора на НЗОК д-р Петко Салчев, за връщане на Асен Балтов като директор, а вече имат и ново искане – създаване на клинична пътека за лекуване на усложнения след прекаран Covid-19.

Именно липсата на такава пътека стана основната точка на конфликта между Кацаров и медиците в болницата. Здравната каса отчете, че „Пирогов“ трябва да ѝ върне 1,1 млн. лв. заради редица нарушения, включително фиктивни хоспитализации. В резултат на проверката Кацаров отстрани директора проф. Асен Балтов.

„Искаме Балтов“, „Не на лъжите на Кацаров“ и „Пирогов“ не точи касата“ бяха плакатите, които служителите на лечебното заведение издигнаха на протеста в понеделник.

През последните дни конфликтът между двамата се изостри още повече. Всичко започна с показаната от здравния министър епикриза пред bTV, в която според него се твърди, че бил лекуван в болницата през януари 2021 г. Това била повторна хоспитализация след лечението му на Covid през декември 2020, но Кацаров твърди, че не е лежал в болницата тогава. Заяви, че и диагнозата му е „фалшива“ – чернодробна цироза.

Шефът на Covid-отделението доц. Петър Атанасов обвини министъра в лъжа и каза, че това не е диагноза, а клиничната пътека, защото не съществува пътека за пост-Covid лечение.

Началникът на Covid-отделението в "Пирогов" обвини здравния министър в "лъжа"

Дни по-късно Кацаров каза, че от „Пирогов“ фалшифицирали подписа му. Лекарят д-р Христина Каменова обаче заяви, че министърът се подписал пред очите ѝ, а Асен Балтов коментира пред Нова ТВ, че „няма нищо фалшифицирано". Каза също така, че ще заведе дело срещу МЗ.

Лекарите казват, че протестите ще продължат, докато исканията им не бъдат изпълнени и не се "изчисти името" на "Пирогов". Медиците от Клиниката по вътрешни болести дори заплашват да напуснат здравното заведение.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024