"Пирогов" отново на протест за оставка на Кацаров, медиците имат и ново искане Снимка: © Булевард България

Медиците от „Пирогов“ отново излязоха на протест и за кратко блокираха движението по бул. „Цар Борис III“.

Те настояват за оставките на служебния здравен министър Стойчо Кацаров и на директора на НЗОК д-р Петко Салчев, за връщане на Асен Балтов като директор, а вече имат и ново искане – създаване на клинична пътека за лекуване на усложнения след прекаран Covid-19.

Именно липсата на такава пътека стана основната точка на конфликта между Кацаров и медиците в болницата. Здравната каса отчете, че „Пирогов“ трябва да ѝ върне 1,1 млн. лв. заради редица нарушения, включително фиктивни хоспитализации. В резултат на проверката Кацаров отстрани директора проф. Асен Балтов.

„Искаме Балтов“, „Не на лъжите на Кацаров“ и „Пирогов“ не точи касата“ бяха плакатите, които служителите на лечебното заведение издигнаха на протеста в понеделник.

През последните дни конфликтът между двамата се изостри още повече. Всичко започна с показаната от здравния министър епикриза пред bTV, в която според него се твърди, че бил лекуван в болницата през януари 2021 г. Това била повторна хоспитализация след лечението му на Covid през декември 2020, но Кацаров твърди, че не е лежал в болницата тогава. Заяви, че и диагнозата му е „фалшива“ – чернодробна цироза.

Шефът на Covid-отделението доц. Петър Атанасов обвини министъра в лъжа и каза, че това не е диагноза, а клиничната пътека, защото не съществува пътека за пост-Covid лечение.

Началникът на Covid-отделението в "Пирогов" обвини здравния министър в "лъжа"

Дни по-късно Кацаров каза, че от „Пирогов“ фалшифицирали подписа му. Лекарят д-р Христина Каменова обаче заяви, че министърът се подписал пред очите ѝ, а Асен Балтов коментира пред Нова ТВ, че „няма нищо фалшифицирано". Каза също така, че ще заведе дело срещу МЗ.

Лекарите казват, че протестите ще продължат, докато исканията им не бъдат изпълнени и не се "изчисти името" на "Пирогов". Медиците от Клиниката по вътрешни болести дори заплашват да напуснат здравното заведение.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Задържан е Червения пират, заплашвал съдия Цариградска и Мария Габриел

Той е разследван за заплахи срещу магистрати

21:05 - 29.02.2024
Живот

Как създатели на подкаст успяха да открият терористка, която от 30 години се укрива в Германия

Тя е бивша терористка, която от 30 години живее в нелегалност, но преди дни е заловена и арестувана благодарение на изследовател от сайта Bellingcat и двама.. създатели на подкаст.

19:25 - 29.02.2024
Важно днес

Бившето руско консулство във Варна ще бъде детска градина или общински офис

Дипломатите, които го обитаваха, бяха изгонени от България през 2022 г.

17:31 - 29.02.2024
Бизнес

Безос, Microsoft и Nvidia инвестират 675 млн. долара в стартъп за роботи с изкуствен интелект

Хуманоидните роботи ще бъдат използвани при недостиг на работна ръка

16:17 - 29.02.2024
Важно днес

Агенцията за закрила на детето откри "пропуски" в училището, от което изчезна Ивана

Според началник отдел в Главна дирекция "Контрол по правата на детето" в Агенцията Мариана Илиева в училищната среда има установени пропуски, а проблемите на Ивана са били силно подценявани.

15:02 - 29.02.2024