Новият сериал на Netflix за Клеопатра като цветнокожа жена ядоса египтяни Снимка: © Netflix

Нов документален сериал на Netflix за живота на кралица Клеопатра VII предизвика бурни спорове в Египет още преди неговата премиера. Причината - египетската владетелка е изобразена като чернокожа африканка.

В образа на Клеопатра се превъплъщава британската актриса Адел Джеймс, която е от смесена раса, разказва BBC. В прессъобщение от стрийминг гиганта се посочва, че новата документална поредица е "кимване към вековния разговор за расата на владетелката".

Решението им обаче не се хареса на много египтяни, които веднага осъдиха изобразяването на Клеопатра като чернокожа жена. Трейлърът на сериала излезе миналата седмица и оттогава е обект на дискусии в Египет.

Захи Хауас, виден египтолог и бивш министър на антиките в страната, посочва пред в. "al-Masry al-Youm", че това е "пълна фалшификация".

"Клеопатра е била гъркиня, което означава, че е била със светла, а не с тъмна кожа", казва Хауас.

Той изтъква, че единствените владетели на Египет, за които е известно, че са били чернокожи, са царете от династията на Кушитите (747-656 г. пр. Хр.).

Снимка от сериала за Клеопатра

"Netflix се опитва да ни обърка, като разпространява неверни и измамни факти, че произходът на египетската цивилизация е друг", казва бившият министър и призова египтяните да заемат твърдя позиция срещу стрийминг гиганта.

Клеопатра е родена в египетския град Александрия през 69 г. пр.н.е. и става последната царица от Птолемеите - гръкоезичната династия с македонски произход, произлизаща от Птолемей I Сотер - един от военноначалниците на Александър Македонски.

Тя наследява трона от баща си Птолемей XII през 51 г. пр.н.е. и управлява до смъртта си през 30 г. пр.н.е. След това Египет попада под римско владичество. Самоличността на майката на Клеопатра не е известна и според историците е възможно тя или някоя друга жена в рода на владетелката да е била местна египтянка или от друга част на Африка.

Продуцентите на документалния сериал казват, че наследството на Клеопатра е "силно дискутирано".

"Не виждаме и не чуваме често истории за чернокожи кралици и това беше наистина важно за мен, както и за дъщеря ми, а и за моята общност, да можем да знаем тези истории, защото има тонове такива!", казва Джайда Пинкет Смит, която е изпълнителен продуцент на проекта.

Междувременно актрисата Адел Джеймс отговори на своите критици, като им каза: "Ако не ви харесва актьорския състав, не гледайте сериала".

Казусът обаче може да стигне и до съда. В неделя адвокатът Махмуд ал-Семар съобщи, че е подал жалба до прокурора с искане да предприеме "необходимите правни мерки" и да блокира достъпа до услугите на Netflix в Египет.

Той твърди, че сериалът включва визуални материали и съдържание, които нарушават медийните закони на страната, и обвинява Netflix, че се опитва да "популяризира афроцентристкото мислене... което включва лозунги, насочени към изопачаване и заличаване на египетската идентичност".

Спорът обаче не е нов. Преди три години бяха обявени плановете за игрален филм, проследяващ управлението на Клеопатра. За главната роля беше избрана израелската актриса Гал Гадот и тогава също имаше разгорещени дебати в социалните мрежи, като някои хора настояваха ролята да бъде поверена на арабска или африканска актриса.

Впоследствие Гадот защити решението за кастинга, като заяви: "Търсехме македонска актриса, която да играе Клеопатра. Не намерихме такава, а аз бях много запалена по ролята".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Главчев спря решението за частна детска болница. Инвеститорът също се отказа (Обновена)

Инвеститорът се отказа от създаването на педиатрично отделение

17:20 - 01.05.2024
Живот

"Мис изкуствен интелект" - първият в света конкурс търси най-красивия модел, генериран с AI

Създателите на конкурса се надяват събитието да се превърне в "Оскарите" в сферата на ИИ

17:16 - 01.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ праща на ДАНС и прокуратурата решението за частна детска болница

Отношение по темата реши да вземе и съпреседателят на ДПС Делян Пеевски

14:52 - 01.05.2024
Важно днес

Полицейски щурм и арести на студенти в два американски университета

Сблъсъците са заради протести заради войната между Израел и "Хамас"

14:20 - 01.05.2024
Кино и сериали

Неудобната истина за насилието над деца в Холивуд

Нов документален сериал повдига важни въпроси, но не стига достатъчно далеч

13:24 - 01.05.2024
Важно днес

Радев и граждани въстанаха срещу проекта за частна детска болница, одобрен от кабинета "Главчев"

Фондация "Даная" ще съди държавата заради решението

12:27 - 01.05.2024
Живот

3 дълги уикенда през май и 7 неучебни дни за децата. Вижте кога почиваме

Кога ще почиваме този месец май?

11:52 - 01.05.2024
Важно днес

Министри на ПП ще водят листи. Денков ще е водач в два района

Двама депутати от ПП-ДБ ще участват само във вота за евродепутати

11:15 - 01.05.2024
Важно днес

Почина Пол Остър - "литературната суперзвезда" и автор на "Нюйоркска трилогия"

На 77-годишна възраст си отиде Пол Остър - един от най-значимите писатели на своето поколение

10:11 - 01.05.2024