Снимка: © Getty Images

Полицията в Минск задържа двама членове на новосформирания Национален координационен съвет, иницииран от опозиционния лидер Светлана Тихановская. А охраната на Минския тракторен завод (МТЗ) е спряла служител, който опитвал да събере подписи за осъществяването на стачка на работниците срещу режима на президента Александър Лукашенко.

Информацията предадоха Беларуското вътрешно министерство и опозиционната медия Tut.by. Според данните на ведомството – Олга Ковалкова и Сергей Дилевски са били задържани в сградата на МТЗ, където са пристигнали, за да се срещнат с работниците и да координират действията си. Тракторният завод в столицата е едно от предприятията, които организират масови стачки.

Олга Ковалкова е близка до Светлана Тихановская, която избяга в Литва след президентските избори на 9 август, на които Лукашенко обяви, че е получил 80% подкрепа. Тя не призна резултатите и преди няколко дни обяви основаването на Националния координационен съвет.

Тихановская призова евролидерите да не признават изборите в Беларус

Целта на тази структура е да доведе до промяна на властта „чрез диалог". Тихановская призова за нови, честни избори и поиска помощ от европейските лидери, които да осъществят надзор над тях.

Днес Олга Ковалкова е пристигнала пред Минския тракторен завод в 11:00 ч. местно време, за да се срещне със служителите. Около 10-20 човека са я посрещнали, съобщава Tut.by. Сергей Дилевски също е бил там – той е член на комитета, организирал стачката в завода.

Скоро след това обаче на място пристигнал полицейски бус и към събралите се хора приближили полицаи с цивилни дрехи. Обявили са, че събитието не е заявено предварително и по този начин гражданите нарушават обществения ред. Сергей и Олга били вкарани в буса и били отведени, като полицаите не са задържали други членове на Координационния съвет.

Не се съобщава допълнителна информация, освен че двамата членове на съвета са арестувани заради „административен процес“.Адвокатът на Ковалкова е отказал да даде подробна информация.

Междувременно охраната на МТЗ е задържала Александър Лавринович, който е един от организаторите на стачката. Той опитал да събере подписите на свои колеги, но е успял да запише само шест, преди действията му да бъдат прекъснати и да бъде изпратен при един от ръководителите на предприятието.

„Бях задържан от охраната на завода. Сега подготвят документи, най-вероятно за това, че съм нарушил вътрешните правила на предприятието. Най-вероятно ще ме уволнят. Ако полицията не ме задържи, ще съобщя повече информация“, разкрива той пред Tut.by.

„Компанията твърди, че нямаме право да събираме подписи, защото нарушаваме закона. Казват, че стачката е незаконна. Но нашата сила е законна, така че действаме както намерим за добре, опитваме обаче и да спазваме правилата“, добави още той.

Преди два дни Александър Лукашенко е нареди затварянето на всички заводи в страната, чиито работници участват в стачни действия срещу властта. "Ако някой не иска да работи, не ги принуждавайте, не бива. И без това няма да ги накараме, няма да ги уговорим. Държавата ще го преживее. Но ако предприятието не работи - от понеделник слагаме катинара на вратата. Спираме го. След това ще решим кого ще поканим отново на работа в това предприятие", каза той. 


Прочетете още:

Лукашенко заплаши да затвори всички стачкуващи заводи

Зеленски: На мястото на Лукашенко щях да проведа нови избори и да успокоя хората

Последната връзка с Москва: Литва, Латвия и Естония напускат електрическата система на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички