Новият координационен съвет на Тихановская вече пречи на властта в Минск Снимка: © Getty Images

Полицията в Минск задържа двама членове на новосформирания Национален координационен съвет, иницииран от опозиционния лидер Светлана Тихановская. А охраната на Минския тракторен завод (МТЗ) е спряла служител, който опитвал да събере подписи за осъществяването на стачка на работниците срещу режима на президента Александър Лукашенко.

Информацията предадоха Беларуското вътрешно министерство и опозиционната медия Tut.by. Според данните на ведомството – Олга Ковалкова и Сергей Дилевски са били задържани в сградата на МТЗ, където са пристигнали, за да се срещнат с работниците и да координират действията си. Тракторният завод в столицата е едно от предприятията, които организират масови стачки.

Олга Ковалкова е близка до Светлана Тихановская, която избяга в Литва след президентските избори на 9 август, на които Лукашенко обяви, че е получил 80% подкрепа. Тя не призна резултатите и преди няколко дни обяви основаването на Националния координационен съвет.

Тихановская призова евролидерите да не признават изборите в Беларус

Целта на тази структура е да доведе до промяна на властта „чрез диалог". Тихановская призова за нови, честни избори и поиска помощ от европейските лидери, които да осъществят надзор над тях.

Днес Олга Ковалкова е пристигнала пред Минския тракторен завод в 11:00 ч. местно време, за да се срещне със служителите. Около 10-20 човека са я посрещнали, съобщава Tut.by. Сергей Дилевски също е бил там – той е член на комитета, организирал стачката в завода.

Скоро след това обаче на място пристигнал полицейски бус и към събралите се хора приближили полицаи с цивилни дрехи. Обявили са, че събитието не е заявено предварително и по този начин гражданите нарушават обществения ред. Сергей и Олга били вкарани в буса и били отведени, като полицаите не са задържали други членове на Координационния съвет.

Не се съобщава допълнителна информация, освен че двамата членове на съвета са арестувани заради „административен процес“.Адвокатът на Ковалкова е отказал да даде подробна информация.

Междувременно охраната на МТЗ е задържала Александър Лавринович, който е един от организаторите на стачката. Той опитал да събере подписите на свои колеги, но е успял да запише само шест, преди действията му да бъдат прекъснати и да бъде изпратен при един от ръководителите на предприятието.

„Бях задържан от охраната на завода. Сега подготвят документи, най-вероятно за това, че съм нарушил вътрешните правила на предприятието. Най-вероятно ще ме уволнят. Ако полицията не ме задържи, ще съобщя повече информация“, разкрива той пред Tut.by.

„Компанията твърди, че нямаме право да събираме подписи, защото нарушаваме закона. Казват, че стачката е незаконна. Но нашата сила е законна, така че действаме както намерим за добре, опитваме обаче и да спазваме правилата“, добави още той.

Преди два дни Александър Лукашенко е нареди затварянето на всички заводи в страната, чиито работници участват в стачни действия срещу властта. "Ако някой не иска да работи, не ги принуждавайте, не бива. И без това няма да ги накараме, няма да ги уговорим. Държавата ще го преживее. Но ако предприятието не работи - от понеделник слагаме катинара на вратата. Спираме го. След това ще решим кого ще поканим отново на работа в това предприятие", каза той.


Прочетете още:

Лукашенко заплаши да затвори всички стачкуващи заводи

Зеленски: На мястото на Лукашенко щях да проведа нови избори и да успокоя хората

Последната връзка с Москва: Литва, Латвия и Естония напускат електрическата система на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Столтенберг от Киев: Украинците се борят за свободата си. Москва се бори за имперски илюзии

НАТО е сключила договори за боеприпаси за Украйна на стойност 2,4 млрд. евро

17:41 - 28.09.2023

Дрогиран шофьор на камион уби 23-годишна жена в аварийната лента на АМ "Тракия"

Камион блъсна автомобил, спрял в аварийната лента заради спукана гума

16:59 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на Варна?

Десет кандидати се борят за кметското място във Варна

16:07 - 28.09.2023

Кои са кандидатите за кмет на София?

Общо 22 кандидати се борят за кметското място в София

15:49 - 28.09.2023