Снимка: © Getty Images

Полицията в Минск задържа двама членове на новосформирания Национален координационен съвет, иницииран от опозиционния лидер Светлана Тихановская. А охраната на Минския тракторен завод (МТЗ) е спряла служител, който опитвал да събере подписи за осъществяването на стачка на работниците срещу режима на президента Александър Лукашенко.

Информацията предадоха Беларуското вътрешно министерство и опозиционната медия Tut.by. Според данните на ведомството – Олга Ковалкова и Сергей Дилевски са били задържани в сградата на МТЗ, където са пристигнали, за да се срещнат с работниците и да координират действията си. Тракторният завод в столицата е едно от предприятията, които организират масови стачки.

Олга Ковалкова е близка до Светлана Тихановская, която избяга в Литва след президентските избори на 9 август, на които Лукашенко обяви, че е получил 80% подкрепа. Тя не призна резултатите и преди няколко дни обяви основаването на Националния координационен съвет.

Тихановская призова евролидерите да не признават изборите в Беларус

Целта на тази структура е да доведе до промяна на властта „чрез диалог". Тихановская призова за нови, честни избори и поиска помощ от европейските лидери, които да осъществят надзор над тях.

Днес Олга Ковалкова е пристигнала пред Минския тракторен завод в 11:00 ч. местно време, за да се срещне със служителите. Около 10-20 човека са я посрещнали, съобщава Tut.by. Сергей Дилевски също е бил там – той е член на комитета, организирал стачката в завода.

Скоро след това обаче на място пристигнал полицейски бус и към събралите се хора приближили полицаи с цивилни дрехи. Обявили са, че събитието не е заявено предварително и по този начин гражданите нарушават обществения ред. Сергей и Олга били вкарани в буса и били отведени, като полицаите не са задържали други членове на Координационния съвет.

Не се съобщава допълнителна информация, освен че двамата членове на съвета са арестувани заради „административен процес“.Адвокатът на Ковалкова е отказал да даде подробна информация.

Междувременно охраната на МТЗ е задържала Александър Лавринович, който е един от организаторите на стачката. Той опитал да събере подписите на свои колеги, но е успял да запише само шест, преди действията му да бъдат прекъснати и да бъде изпратен при един от ръководителите на предприятието.

„Бях задържан от охраната на завода. Сега подготвят документи, най-вероятно за това, че съм нарушил вътрешните правила на предприятието. Най-вероятно ще ме уволнят. Ако полицията не ме задържи, ще съобщя повече информация“, разкрива той пред Tut.by.

„Компанията твърди, че нямаме право да събираме подписи, защото нарушаваме закона. Казват, че стачката е незаконна. Но нашата сила е законна, така че действаме както намерим за добре, опитваме обаче и да спазваме правилата“, добави още той.

Преди два дни Александър Лукашенко е нареди затварянето на всички заводи в страната, чиито работници участват в стачни действия срещу властта. "Ако някой не иска да работи, не ги принуждавайте, не бива. И без това няма да ги накараме, няма да ги уговорим. Държавата ще го преживее. Но ако предприятието не работи - от понеделник слагаме катинара на вратата. Спираме го. След това ще решим кого ще поканим отново на работа в това предприятие", каза той.


Прочетете още:

Лукашенко заплаши да затвори всички стачкуващи заводи

Зеленски: На мястото на Лукашенко щях да проведа нови избори и да успокоя хората

Последната връзка с Москва: Литва, Латвия и Естония напускат електрическата система на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени