Украинският президент Володимир Зеленски призова колегата си от Беларус – Александър Лукашенко, да проведе нови избори, за да „успокои хората“ и да разсее съмненията относно резултатите от първия вот на 9 август.

Тогава управляващият от 1994 спечели шести пореден мандат с 80% подкрепа, но опозицията се обяви против резултатите. Критиците на Лукашенко смятат, че вотът е манипулиран, а в страната се провеждат най-масовите протести в съвременната ѝ история.

Лукашенко заплаши да затвори всички стачкуващи заводи

„Как можеш да успокоиш всички? Ако бях на негово място, определено щях да кажа: „След месец ще има нови избори. Аз ще се явя на тях. Всеки, който иска може да го направи“. Ще поканя международни наблюдатели, ще поканя всички, всички“, сподели Зеленски в интервю за Euronews, цитирано от ТАСС.

„Ще кажа на хората в Беларус – моля, изберете. И след това никой няма да има въпроси относно резултатите. Сигурен съм в това“, добави украинският президент. Каза също, че при такива обстоятелства ситуацията ще бъде „спокойна, без кръв, честна и ще влезе в историята“.

На 17 август украинското външно министерство съобщи, че обявените резултати от президентските избори в Беларус карат Киев да се присъедини към позицията на ЕС относно протестиращите – да ги подкрепи в искането им за нов вот. За първи път в историята правителството привика посланика си в Минск за консултации и информация относно изборите.

Междувременно лидерът на опозицията в Беларус Светлана Тихановская призова протестиращите да продължат своите демонстрации. Тя каза, че президентът Александър Лукашенко „няма избор, освен да започне диалог с опозицията“, предаде AFP.

По думите ѝ - това трябва да стане възможно най-скоро, за да се избегне по-дълбока криза. Според нея решението на президента да засили мерките за сигурност по западната граница на страната е "опит за отклоняване от вътрешните проблеми“.


Прочетете още:

Историите на полицаите от Беларус, които отказаха да станат насилници и напуснаха системата

Протестите в Беларус взеха трета жертва

Последната връзка с Москва: Литва, Латвия и Естония напускат електрическата система на Русия


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Джеймс Бонд не умря от ваксината

Всеки разболял се антиваксър по естествен път ще става закъснял проваксър – такъв е природният кръговрат

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях.