Снимка: © bTV

Новият министър на вътрешните работи Христо Терзийски обяви, че са установени четирима полицейски служители, които са извършили нарушения под колонадата на Министерски съвет по време на протестите от 10 юли. Става въпрос за случая с Евгени Марчев, Антон Николов и още няколко младежи, които пострадаха от полицейския тормоз.

„Проверките, които се извършват от СДВР са три – две от тях и в момента продължават. Едната е за под Министерски съвет, няма да казвам персонално имена на участвалите, защото това са проверки, при които се спазват определени действия“, каза Терзийски в интервю за „Лице в лице“ по bTV.


Да те влачат 50 м по паветата: Разказът на Антон Николов за полицейския тормоз


„Днес комисията от ръководни служители е приключила проверката и са докладвали всички материали на директора, който трябва да вземе решение дали проверката е всестранна, или трябва да има още действия. Установени са нарушения на 4-ма служители, единият е на висока позиция в йерархията на СДВР. Установени са и 7 лица, които не са полицейски служители, а потърпевши от действията на нашите колеги“, каза той и добави, че униформените ще бъдат наказани.

Терзийски добави, че 22-годишният студент по право Евгени Марчев е отказал да се яви в СДВР и да даде показания срещу полицията, въпреки че бе един от най-засегнатите. Относно момичето, което служителите на реда са снимали – министърът заяви, че не е установено такова действие.

„Ние нямаме полза да прикриваме или да заличаваме такива нарушения, защото те рушат авторитета на нашето министерство и на полицейските органи. При ескалация на конфликт винаги може да има необмислени действия на полицията“, каза Терзийски.

Той добави, че не отрича, че е бил в „Росенец“, когато Христо Иванов и представителите на „Демократична България“ не бяха допуснати до летните сараи на Ахмед Доган. „По наши инструкции ръководство на такава полицейска дейност се извършва от териториален директор на областна дирекция или назначен от него служител“, обясни ситуацията той.

„Ние не сме чакали да видим на място, че става какафония. Имахме информация, че от едната страна през нощта е имало придвижване на сериозни групи от хора, които са заели територия, намираща се в самия парк – хора от ДПС. Грешка на полицията в „Росенец“? Ако имаме грешки, те не са фатални“, каза Терзийски.

Допълни, че не знае защо месеци наред пред ресторанта „Осемте джуджета“, където е ставало преразпределение на бизнес, е имало патрулка. „Нямаме проверка, тъй като няма сигнал за неправомерни полицейски действия. Не е била там с години“, каза той.

Терзийски каза, че е водил разговори със синдикатите и имат насрочен съвет за социално партньорство. „Проблемите им са заплащането на извънреден труд, така че предприехме стъпки, действаме в синхрон и с правните служби. Ще предложим промяна в закона, която ще ни развърже ръцете за решаването на този проблем“, каза Терзийски и похвали действията на полицията и прокуратурата за намаляването на битовата престъпност у нас.

Христо Терзийски (р. 1968) работи в МВР от 24 години насам. Кариерата му преминава от оперативен работник в "Криминална полиция" и в сектор "Наркотици" на СДВР до зам.-директор на столичната дирекция на вътрешните работи (от 2009 до 2015 г.). Терзийски беше назначен за директор на ГД "Национална полиция" през февруари 2015 г. Сега той замени Младен Маринов начело на МВР, като това бе една от петте рокади в кабинета на Бойко Борисов.

"Бийте ги, докато не им се сложат белезниците": Студентът Евгени Марчев разказва за побоя на протестите

 

 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти