Новият неделен брънч в ОХВО – не обяд, а ритуал Снимка: © Мира Дерменджиева за BoulevardBulgaria.bg

Неделя е, ранен обяд. Навън се усеща наближаващата пролет, а ние сме гладни за храна и споделяне на истории. Почивният ден е пред нас.

Опитните хора знаят, че нищо не остава такъв горчив следвкус за пропиляно време като лошия брънч, за който сме отделили малкото си свободни часове през седмицата. За щастие от този февруари ресторант ОХВО предлага на всички съвсем ново брънч изживяване, предназначено не само за гостите на хотела, а за всички, които искат да се отдадат на кулинарно приключение в спокойна обстановка, без шумове от тракащи прибори, идващи от близката кухня в тесен ресторант.

На входа на ресторант ОХВО в хотел „Хилтън” ни посрещат с чаша просеко. Влизаме и погледа ни се губи сред островите от бюфети, подредени апетитно.

Мястото постепенно се пълни с външни посетители, дошли специално за първия такъв неделен брънч. Само на метри от нас е т. нар. кучешки парк, където след малко ще се разходим, за да завършим неделният ритуал.

Любопитен факт е, че ресторантът на хотел „Хилтън” е едно от първите заведения в столицата, което въвежда в ежедневието на градските хора традицията на брънча преди близо 20 години.

От този месец обаче, като част от реновацията на целия хотела, ОХВО предлага ново меню и концепция, в чиято основа стои употребата изцяло на сезонни продукти от ферми и производители на територията на България.

Към настоящия момент брънчът се провежда веднъж месечно, когато освен гости на хотела, са добре дошли и хора като нас, или иначе казано, семейства и приятели, които просто желаят да прекарат време заедно сред изобилие от първокласна храна.

Следващият брънч в ресторант OXBO е тази неделя (24 март), от 12.30 часа. Телефон за резервации: +359 2 933 5062. А на 28 март, от ресторанта организират и специална винена вечеря за ценители.

Цената за външни посетители е фиксирана и срещу нея ни се предлага неограничена консумация на храни и напитки. Всеки клиент избира как да аранжира чинията си според предпочитанията си от един от четирите бюфета – по един за зеленчуци и салати, сирена и ордьоври, основни ястия и десерти.

В една от залите на ресторанта забелязваме специалния кът, отделен за най-малките посетители, за които е осигурен екип от аниматори. По този начин семействата с деца не са изолирани в отделна зала, както е в други заведения. Накратко, всеки има място тук.

За момента се намираме във вътрешната част на ресторанта, но от пролетта клиентите ще могат да излязат сред природата и да се хранят на метри от парка зад хотела.

„От фермата на масата”... Това е слогънът на богатото меню, замислено и осъществено от екипа на Хилтън София.

Трудно ни е да изброим всички предложения от менюто, просто защото в него се предлага всичко. В тон с концепцията за здравословно хранене на кулинарния екип, ОХВО предлага и завиден набор от безглутенови или веган ястия, както и великолепни алтернативи на млечните съставки за хора и деца с лактозна непоносимост.

С екипа на „Булевард България” аранжираме две ястия – едно с риба и едно с месо.

В първия случай, няма как да подминем яйцата „Бенедикт”, тъй като те са ултимативният тест за пълноценно брънч изживяване и вървят отлично с печената сьомга.

Яйцата се предлагат в три разновидности – с авокадо, със сьомга и с прошуто. Залято със сос „Холандез”, яйцето се разлива апетитно върху канапето от авокадо и тънкия хляб отдолу, а в комбинация с печената сьомга, която добавихме, експлозията от вкусове става неустоима. Отделно добавихме в чинията микс от свежи салати, чери домати и моцарела, а за предястие - салата с морски дарове, вдъхновена от култовата салата „Ница”, еквивалент на шопската салата по Лазурния бряг на Франция.

За десерт избираме малинов чийзкейк, от който в последствие взимаме второ парче, тъй като не очаквахме такава върховна комбинация от лека млечна текстура, какаов блат и малинова заливка. Към него добавяме пресни плодове и мадлени с шоколадова глазура.

За следващия път си запазваме шоколадовото фондю и смокиновата торта.

Другото ястие по наш избор е на месна основа от патешко филе, което гарнираме с печен сладък картоф, аспержи и гриловани зеленчуци. Предястието към него е зелена салата с чери домати. Признаваме, че искахме да вземем още ястия, но възможностите ни имат граници.

За десерт залагаме на класиката за всеки брънч – гофрета с течен шоколад, мед и ягоди, а настрана заделяме и малка дегустационна порция крем карамел, тъй като знаете - само истински добър готвач може да се справи с нещо на вид толкова просто като крем карамел.

Не се изненадвайте обаче, ако някой път не намерите каквото вече сте консумирали предната неделя. Концепцията за предлагане предимно на сезонни продукти и местни рецепти идва и с това, че дадени ястия може да не бъдат налични всеки път. Екипът обаче знае каква идея стои зад това и намира други алтернативи, с които да замени липсващите съставки.

Когато сме към края на брънча, в една от залите вече почти няма места, а хората правят по няколко разходки до различните бюфети.

Допиваме просекото и любезно отказваме втората чаша, тъй като е време за разходка навън. На изхода ни съветват да следим каналите в социалните мрежи на ресторанта, за да разберем кога ще бъде следващата дата за брънч.

Тръгваме си нахранени и доволни, а неделята става една идея по-сладка. Защото добрият брънч не е просто хранене, а ритуал.

Хотелът, който предлага разходка сред природата в стаите си


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024