Новият сайт на Народното събрание за 150 хил. лв. стартира с редица "бъгове" Снимка: © parliament.bg

В деня, в който президентът Румен Радев разпусна 45-ия парламент, Народното събрание се сдоби с обновен уебсайт. За новия дизайн са инвестирани 150 хил. лв. без ДДС (180 хил. лв. с ДДС), но още на първия ден се появиха коментари за неработещи функционалности, куп детайли за доизчистване, разбъркани падащи менюта и появяващи се кодове.

„Този сайт на НС не струва 180 000 лв. Не струва и 50 000 лв. Недоумявам защо е нужно от всичко да се краде. Не разбирам защо като се взима толкова голяма сума, поне работата не се свърши качествено?“, написа във Facebook Ивайло Мирчев от „Демократична България“.

Haдгpaждaнeтo нa пopтaлa e ocъщecтвeнo пo пpoeĸт нa Oпepaтивнa пpoгpaмa „Дoбpo yпpaвлeниe“, cъфинaнcиpaнa oт Eвpoпeйcĸия cъюз чpeз Eвpoпeйcĸия coциaлeн фoнд. B oбщecтвeнaтa пopъчĸa зa oбнoвявaнeтo e зaпиcaнo, чe пepиoдът нa изпълнeниe e мaĸcимyм oceм мeceцa, нo нe пo-ĸъcнo oт 30 aпpил. Изпълнитeл нa пpoeĸтa e cтoличнoтo дpyжecтвo „Индeĸc – България“ ООД.

„Индекс“ са вносители на DELL в България, а освен това са партньори още с Oracle, VMWare, Microsoft и др. Основните направления в дейността им са разработване и внедряване на информационни технологии и системи, доставка, инсталиране и поддръжка на базови програмни средства, консултантски услуги, сервизно и системно обслужване.

Според обществената поръчка – целта на обновяването на сайта е „мoдepнизиpaнe paбoтaтa нa инcтитyциятa, yлecнявaнe нa зaĸoнoдaтeлния пpoцec, пoдoбpявaнe paзпpocтpaнeниeтo нa пyбличнa инфopмaция и cпoмaгaнe нa пpeĸия диaлoг нa нapoднитe пpeдcтaвитeли c тexнитe избиpaтeли“. Не е ясно доколко диалогът е спомогнат, след като редица потребители в социалните мрежи изразиха възмущение от сайта parliament.bg.

Един от тях показва скрийншот на сайта от таблета си, на който се вижда, че подкатегориите на падащите менюта се смесват и не могат да бъдат разчетени, нито да се кликне върху тях.

В друг от случаите на началната страница се появява код, който най-вероятно е част от така нареченото back-end приложение, поддържащо интерфейса.

Появиха се и сигнали за непреведени съобщения от английски език. Отбелязва се, че в мобилна версия сайтът „изглежда прилично, но не струва 150 хиляди лева за 8 месеца“.

Някои от менютата като "Пленарна зала", "Заседания на комисии" и "Предстоящи събития" са празни и в тях няма архиви от информация.

На пръв поглед, няма нещо забележително в новия дизайн. Сайтът е подреден и информацията в него е лесно достъпна, когато е отворен от десктоп. Не впечатлява обаче с визия, много по-различна от предходната.

„Нищо ново за IT поръчка на държавата“, пише Ивайло Мирчев. „Борисов пак каза, че ще се дигитализираме. Ама мерси, г-н бивш премиер. Ако така ще ни дигитализирате, по-добре ние сами да се дигитализираме - хем ще е по-евтино, хем ще е по-качествено”.

„Тези хора толкова могат. Да, те могат да сменят думата асфалт с "дигитализация", но това не помага на процеса, просто му слага фалшива рамка“, пише още депутатът от „Демократична България“.

„180 хиляди? Дайте ми 5000 лв. и ще ви направя великолепен сайт“, пише потребител във Facebook. Един от тях отбелязва, че и сайтовете на министерствата са „потресаващи“ – със снимки от „зората на интернет“, правописни и пунктуационни грешки.

„Сайтът на Министерството на земеделието също заслужава внимание“, казва друг. Биорегистърът в него е изготвен от „Информационно обслужване“ АД.


Прочетете още:

Новият служебен кабинет: Двамата от Харвард и петимата от "запаса"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024
Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024