Снимка: © АПИ

Агенция "Пътна инфраструктура" остана без ръководител само два месеца след последната смяна. 

Министърът на регионалното развитие Виолета Комитова е уволнила новия председател на АПИ Апостол Минчев заради "проявеното своеволие да спре всички строителни дейности на АПИ".

Според информацията на МРРБ, цитирана от БНР, Минчев е отстранен още в понеделник, след като "разпоредил писмено преустановяването на работата и изтеглянето на техниката до второ нареждане". 

"По този начин досегашният шеф на АПИ си е позволил да води политика, която е в разрез с политиката на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Писмото за спиране на всички проекти, свързани с ремонти и реконструкция на републикански пътища на практика блокира дейността на фирмите", се казва в съобщение на Регионалното министерство. 

Виолета Комитова е поканила всички кметове и фирми, които са засегнати от писмото на АПИ, на среща в министерството в петък, 23 юли. 

Междувременно МРРБ съобщава, че до главния прокурор Иван Гешев е изпратен сигнал за изразходването на средства от бюджета на АПИ. 

"Към сигнала са приложени доклади към УС на АПИ от директора на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура“ (ППИ) в Агенцията, които съдържат допълнителни и извънредни задания за ремонти. В тях пише, че към момента дирекция ППИ не разполага с необходимия финансов ресурс за обезпечаване на задания и „необходимите средства да бъдат осигурени чрез целево финансиране", пише в съобщението. 

Според министрите Асен Василев и Виолета Комитова: "решенията на УС на АПИ да възлага изпълнението на дейности при липса на финансови средства за изплащане на извършената работа, са приети в отклонение на нормативно установените правила, тъй като УС на АПИ няма правомощия да инструктира Министерския съвет какви постановления да приема". 

Описани са и случаи на значително надхвърляне на прогнозната стойност на договори, сключени с обществени поръчки, а в 40 договора общото надвижение е 2,9 млрд. лв. над предварителната цена. 

Според справка на АПИ, при одобрен бюджет на Агенцията за текущ ремонт и поддръжка за 2021 г. в размер на 382 млн. лв., Агенцията е възложила дейности на стойност близо 2,9 млрд. лв., като от тях 1,45 млрд. лв. са поети ангажименти  през 2021 г. и 1,4 млрд. лв. – за 2022 и следващи години.  


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МВР поиска да отнеме лиценза за охрана на "Делта гард"

Охранителната фирма стана обект на разследване заради "Осемте джуджета"

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"