Covid-пандемията е отнела живота на повече от 1,5 млн. души в региона на Европа от началото на избухването й, а 90% от смъртните случаи, свързани с коронавирусната инфекция, са при хората на възраст над 60 г.

Това, което трудно може да се оцени, е колко голямо е значението на ваксините за предотвратяването на фаталния изход от болестта.

Именно този въпрос получава отговора си в ново научно изследване, проведено в 33 държави от Европа. Изводът на учените е, че средно около 470 000 души на възраст 60+ са спасени след началото на ваксинационната кампания на континента.

Авторите на анализа са използвали данните от държавите, в които се води статистика за обхвата на ваксинираните хора в отделните възрастови групи. В тези страни е установено, че към 45 седмица на 2021 г. 80% от населението над 60-годишна възраст е напълно имунизирано, а 84% има поне една доза от ваксините. България не е сред 33-те анализирани държави.

От наблюдаваните страни 100% покритие на хората над 60 г. има в Исландия, Шотландия, Ирландия и Малта, а най-нисък е процентът в Украйна (20%), Румъния (40%) и Молдова (41%).

Учените са направили съпоставка между наблюдаваното ниво на смъртните случаи в периода след декември 2020 г. (началото на ваксинацията) и нивото на смъртност, което можеше да се прогнозира, ако ваксините не съществуваха.

Предотвратените фатални случаи са изчислени с използването на статистически метод, който претегля ефикасността на ваксините, обхвата на имунизационната кампания и средния брой на смъртните случаи на триседмична база. Това изчисление се прави отделно за всяка държава от списъка.

"При базовия сценарий на ваксинационна ефикасност установихме, че 51% (или 469 186) от всички прогнозни смъртни случаи (911 302) са предотвратени благодарение на ваксинацията по време на изследвания период. Този обхват варира от 93% предотвратени смъртни случаи в Исландия до 6% - в Украйна", се казва в анализа.

Украйна, Румъния и Молдова - страните с по-малко от 50% имунизирано възрастно население - са показали едва 20% предотвратени смъртни случаи спрямо прогнозното ниво през проучвания период.

Израел, Малта, Англия и Шотландия, които имат много високо покритие на имунизация сред хората над 60 г., са успели да предотвратят 65% от прогнозните смъртни случаи заради Covid-19.

Данните на ECDC показват, че в България 32,9% от населението над 60 г. е имунизирано напълно, а 35% е с поне една доза. Неваксинирани са 65% от възрастните българи. Разпределението им според данните на МЗ и НСИ:

Най-много спасени човешки животи има в групата на хората над 80-годишна възраст - 57% от всички предотвратени смъртни случаи са сред тях, според базовия сценарий на учените.

"Изчисляваме, че масовото прилагане на ваксинационните програми при по-възрастните хора е предотвратило средно 469 186 смъртни случая при хората над 60 г. в 33 държави, или 51% от общия брой на прогнозните починали", се казва в изследването.

Резултатът варира според скоростта и мащаба на ваксинирането. Страните с масово и ранно обхващане на възрастните хора в кампанията са успели значително да снижат нивото на прогнозната смъртност от Covid-19, особено при най-старото население.

При други държави този ефект е по-ограничен - обяснението на учените е, че в страни като Молдова, Румъния и Украйна ваксинирането се случва по-бавно и не обхваща достатъчно много хора, а в други държави като Чехия, Хърватия и Полша ускоряването на имунизационната кампания при по-възрастните става едва след пролетната тежка вълна на Covid-пандемията, при която са дадени твърде много жертви.

Изводът на изследването: бързото и цялостно имунизиране на по-възрастните хора има връзка с най-големия спад при прогнозираните смъртни случаи. Критично важно е всички държави да постигнат бързо покритие на приоритетните групи, за да избегнат още повече фатални случаи - особено имайки предвид, че разпространението на SARS-Cov2 се увеличава в зимния период на 2021-2022 г. в Европа.

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Кина отказват да пускат тийнове на премиерата на "Миньоните 2" заради тренд в TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици