Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su Снимка: © Getty Images

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са установили промяна на цвета на водата около заседналия край „Яйлата“ кораб Vera Su. Освен това в района се усеща остра миризма на нефтопродукти.

Сигналът за петно до плавателния съд е бил получен на 15 октомври от „Гранична полиция“. Взети са две проби от морските води - едната от ежедневен брегови пункт и една непосредствено до носа на кораба.

„Във взетата проба ясно личи опалесценция на повърхността. В района се усеща силна миризма на нефтопродукти. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт“, съобщават от МОСВ и Басейнова дирекция „Черноморски регион“.

За резултатите от проверката незабавно е уведомена Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Информацията е предоставена и на Областния координационен щаб.

На 11 октомври екипажът на борда беше евакуиран, а плавателният съд се води на практика потънало имущество. Заседнал е в стабилно състояние и повече не може да потъне, каза тогава началникът на „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов. Корабът обаче е потънал с още 50-60 см.

Заспиване на вахтения офицер е една от версиите за засядането на Vera Su, който е край Камен бряг още от 20 септември. Тогава имаше предупреждения, че 3300 тона азотни торове на борда му могат да станат причина за екокатастрофа.

От транспортното министерство заявиха, че има две версии за изтичането на гориво. Едната е, че то идва от отдушниците на машинното отделение, което от няколко дни е под вода. Втората версия, по която се работи, е, че горивото всъщност е на спасителната лодка на Vera Su. Тя е била привързана към кораба, но понеже днес вълнението там е изключително силно, най-високото от началото на кризата с кораба, лодката се е откъснала и се е разбила в скалите.

Все още не е ясно какви ще са действията на корабособственика от Турция и на българските власти за разтоварването и преместването на плавателния съд. Като причини за забавянето се посочват лошите метеорологични условия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024
Живот

Завръща ли се Слави Трифонов в bTV?

Риалити формат на "Шоуто на Слави" тръгва в bTV след 15 г. пауза

09:24 - 28.03.2024