Снимка: © Getty Images

От Министерството на околната среда и водите (МОСВ) са установили промяна на цвета на водата около заседналия край „Яйлата“ кораб Vera Su. Освен това в района се усеща остра миризма на нефтопродукти.

Сигналът за петно до плавателния съд е бил получен на 15 октомври от „Гранична полиция“. Взети са две проби от морските води - едната от ежедневен брегови пункт и една непосредствено до носа на кораба.

„Във взетата проба ясно личи опалесценция на повърхността. В района се усеща силна миризма на нефтопродукти. Стойността на азот-амониев е 0.147 мг/л и превишава три пъти измерваните досега стойности на този показател от бреговия пункт“, съобщават от МОСВ и Басейнова дирекция „Черноморски регион“.

За резултатите от проверката незабавно е уведомена Изпълнителна агенция „Морска администрация“. Информацията е предоставена и на Областния координационен щаб.

На 11 октомври екипажът на борда беше евакуиран, а плавателният съд се води на практика потънало имущество. Заседнал е в стабилно състояние и повече не може да потъне, каза тогава началникът на „Морска администрация“ кап. Венцислав Иванов. Корабът обаче е потънал с още 50-60 см.

Заспиване на вахтения офицер е една от версиите за засядането на Vera Su, който е край Камен бряг още от 20 септември. Тогава имаше предупреждения, че 3300 тона азотни торове на борда му могат да станат причина за екокатастрофа.

От транспортното министерство заявиха, че има две версии за изтичането на гориво. Едната е, че то идва от отдушниците на машинното отделение, което от няколко дни е под вода. Втората версия, по която се работи, е, че горивото всъщност е на спасителната лодка на Vera Su. Тя е била привързана към кораба, но понеже днес вълнението там е изключително силно, най-високото от началото на кризата с кораба, лодката се е откъснала и се е разбила в скалите.

Все още не е ясно какви ще са действията на корабособственика от Турция и на българските власти за разтоварването и преместването на плавателния съд. Като причини за забавянето се посочват лошите метеорологични условия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът

СЗО: Ваксините предпазват от варианта "Омикрон"

Първи съмнения, че щамът вече циркулира в България

Разговорът между Байдън и Путин: САЩ заплашиха с мерки заради Украйна, Русия не иска Киев в НАТО

Двамата лидери говориха 2 часа, а подробности дадоха съветниците им

Близо 2300 нови случая на Covid и над 100 починали за денонощие у нас

Поставени са още над 17 хиляди дози от ваксините

Пак проблеми с биографията на кандидат за министър от ИТН. Димитър Гърдев не е бил съветник в ЕП

Гърдев е бил не съветник, а асистент, и не в ЕП, а на Елена Йончева

Заподозрян за убийството на Джамал Кашоги е арестуван в Париж

Халид Алотаиби беше издирван заради екзекуцията на саудитския журналист и дисидент

Кирил Петков пред Der Spiegel: Ще прилагаме закона без милост

"Оттук нататък България вече няма да е безгласен партньор от най-крайната периферия на Европа"