Новото разследване на АКФ: 100 000 евро рекет за освобождаване от ареста по дело в Спецсъда

Антикорупционният фонд публикува ново разследване за корупция в съдебната власт, което осветява схема за рекет на обвиняеми лица, чиито дела се гледат в Специализирания съд.

Бившият модел Ивайла Бакалова е предоставила на АКФ аудиозаписи от телефонни разговори и срещи, от които става ясно, че бивш служител на ДАНС (понастоящем - адвокат) и негов партньор - "консултант", разследван за кражба на съдебно дело през 2005 г. - са правили опити да поискат от нея крупна сума в евро, за да се облекчи мярката за неотклонение на мъжа й.

Веселин Денков, с когото Бакалова има връзка, беше арестуван през септември 2020 г. при връщането му в България. Денков е обвинен по разследване за организирана престъпна група за лихварство. Той е собственик на ресторанти и лицензирана финансова къща. Едно от заведенията му - "Воденицата" в Драгалевци - беше подложено на едновременна проверка от шест държавни институции малко след ареста му.

Една от линиите, които прокуратурата проверява срещу него, е за връзки с Васил Божков и за предполагаемо заплащане на участници в летните протести срещу Бойко Борисов и Иван Гешев през 2020 г.

От 1 септември 2020 г. до 4 юни 2021 г. Веселин Денков е в ареста, докато чака обвинителният акт срещу него да бъде внесен в съда. Мярката му за неотклонение беше облекчена на "Домашен арест" в деня, в който АКФ публикува трейлър от предстоящото си разследване.

В него адвокат на име Емил Писков - бивш разследващ полицай в ГДБОП и служител в "Икономическа и финансова сигурност" в ДАНС - предлага на Ивайла Бакалова да съдейства за изменяне на мярката за неотклонение на Денков.

"Ние не познаваме никой, говорим си с Господ. Кой с кого говори, това теб не те интересува. Ти искаш резултат", казва той на Бакалова. След няколко настоявания от нейна страна да разбере каква е цената за намесата му, той казва "Над 100 000 евро, по-малко няма да е".

Бакалова казва, че има намерение да обжалва мярката на Денков на втора инстанция, но Писков я уверява, че "няма смисъл" да го прави, защото "там са извъртяни всички състави". Предлага й да помисли по предложението за парите и отново да го потвърди.

Писков твърди пред АКФ, че е техен адвокат по други дела и че не участва в процеси пред Специализирания съд. Мъжът живее в гражданско съжителство с бившия зам.-градски прокурор на София Маргарита Немска. В момента тя е съдия в Апелативен съд - София-град. Писков е вписан като адвокат през 2019 г.

Пред АКФ той твърди, че никога не е имал намерения да иска рекет от Бакалова и че е станал обект на "провокация" от нейна страна.

"Когато дойде клиент или някой клиент иска да работя аз със Специализирания съд, да ме наеме, да ме ангажира, аз, нали, казвам, поради това, че в Специализирания съд делата са изключителна сложност, много обемни и много голям материал за работа, има множество обвиняеми, свидетели и вещи лица, експертизи и така нататък. И дори, нали, и при разговори с клиенти, просто тактично, за да им откажа, за да не ги обидя и като клиенти и като хора, които примерно може да са ги изпратили тези клиенти, са ме препоръчали, казвам баснословни хонорари. От рода на стотици хиляди. Само и единствено, за да не се ангажирам и да ги откажа тактично", казва той в интервю за Николай Стайков.

Преди да се срещне с Емил Писков, Бакалова обаче е получила препоръка за услугите му от негов колега, представил се като "Мартин". Запис от техен телефонен разговор показва, че мъжът й предлага "да тръгнем по правилния път", като й напомня, че някои от знаковите подсъдими в Спецсъда са лежали по две години и половина в ареста.

Той показва, че е отлично запознат с хода на съдебните заседания срещу Веселин Денков, въпреки че не е присъствал на тях, а протоколите по делата още не са публикувани, когато той разкрива детайли от тях.

Когато Бакалова му казва, че се е обърнала за съдействие и към "посолства", Мартин я уверява, че "този съд не го интересува посолството, може да събере и посолството при него и да му гледа мярката. Разбирате ли колко е сложна ситуацията. Това е държавата. Съдът е държавата. Съдът може да решава всичко".

Участникът в разговора е Мартин Божанов, който се представя като консултант.

"Консултирам множество лица по всякакви въпроси как да аранжират градината и дома си или към кой адвокат да се обърнеш", казва той пред АКФ. Той използва офиса на Емил Писков и се занимавал с това да открива клиенти.

Преди повече от 15 години той е разследан заради случай на откраднато дело срещу бивш нотариус от адвокатската стая в съда. Разследването срещу него е с неясен край, но Божанов твърди пред АКФ, че е "неосъждан и без висящи производства. Дотук".

Божанов не отрича, че е влязъл в контакт с Бакалова и "ако евентуално съм предложил на някой, да го свържа с господин Писков, това е било, понеже човекът е търсил добър наказателен адвокат".

"Ако този човек се съгласи, аз ще сключа договор, като консултант с него, а адвокатът който ще препоръчам, ще работи с него изцяло по делото", казва още той в обяснение за бизнеса си.

Мъжът твърди, че знаел подробности по делото за Веселин Денков от свой много близък приятел - адвокат, който се явява по делото, който бил възмутен, че Ивайла Бакалова "си позволява да записва съдебни заседания". Той не отрича и не потвърждава дали познава съдии в Специализирания съд, като казва, че "не се срамува дори да познава някой от тях".

Божанов уличава бившата манекенка в опит да "провокира хора, които да получат пари от нея и да ги предадат на други лица, от които зависи изхода на делото или на мярка за неотклонение" и да "дискредитира съдебната система".

"Това е моето субективно мнение, като по този начин застрашава националната сигурност", казва още той в публикуваните стенограми от разговора му с Николай Стайков от АКФ. Божанов твърди още, че в разговора си с Писков (на който самият консултант не е присъствал) Бакалова признала, че е "дала средства сума пари за двама докладчици по делото на Веселин Денков", а ако тези думи не присъстват в записа, то той е манипулиран.

Ивайла Бакалова обаче заявява, че е готова да предостави файла за експертиза, за да докаже, че няма никакви манипулации по него.

"Този разговор не е за договаряне на сума, а да покажем как работи тази система и защо това не бива да се случва на никой друг. Да дам кураж на хората, които са рекетирани и изнудвани", казва тя пред АКФ.

Разследването на организацията ще продължи с втори епизод. От трейлъра на разследването, който беше публикуван преди седмица, се чува мъжки глас, който дава още "разяснения" за схемите в Специализирания съд пред Ивайла Бакалова по казуса с мъжа й. Косвено - бившият председател на партия РЗС Яне Янев, който съветваше Бойко Борисов по борбата с корупцията, потвърждава, че е попаднал в записите на Бакалова, които ще бъдат излъчени в следващите части на разследването.

"Пожелавам на колегите от Антикорупционен фонд да покажат на всички нас, българите, а и на финансиращите каузата им американски партньори, как с нов морал, безупречна журналистическа етика и по законов път се води борба с корупцията. Не вярвам някой да иска да гаси огън с огън, или незаконно подслушване с противоконституционни записи. Ако те не зададат тон, показвайки на всички нас българите, този нов морал и уважение към законите - то #кой ли ще го направи", пише той в профила си във Facebook.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024
Важно днес

За Борисов всички възможности за разговори с ПП-ДБ са "счупени"

Борисов не изключи следващият парламент да е в различна конфигурация заради участието на Ваня Григорова във вота

10:10 - 26.04.2024
Важно днес

Бориславова: Росен Желязков действа като пленник на Пеевски и Борисов

ПП-ДБ не изключват да управляват с ГЕРБ след изборите, но само при ясни условия и споразумение

08:23 - 26.04.2024
Важно днес

Журналисти облякоха черни дрехи в ефир в знак на протест срещу спорна реформа в Словакия

Журналистите на словашкия обществен оператор протестират срещу реформа, която създава опасения за свободата на медиите

07:55 - 26.04.2024
Важно днес

49-ото Народно събрание ще има поне още едно извънредно заседание (Обновена)

Парламентът ще заседава извънредно във вторник

07:35 - 26.04.2024