Очаква се обрат: Парламентът връща решението на служебния кабинет за доставките на ядрено гориво

Парламентът вероятно ще принуди служебното правителство да преразгледа решението си за диверсификация на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, а от списъка с потенциалните доставчици ще отпадне френската "Фраматом", която работи с руски лиценз и доставки при разработването на гориво за реактори като тези в българската централа.

Това се разбира от проекторешение, внесено от ГЕРБ-СДС, което парламентарната комисия по енергетика одобри в четвъртък. С него Народното събрание възлага на правителството да осигури условия за лицензиране на неруско ядрено гориво и да ускори процеса за сключване на договор по доставката му.

Решението задължава Министерския съвет да вземе мерки, които да обезпечат дейността на Агенцията по ядрено регулиране в процеса по преглед на документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво с цел издаване на разрешение за доставка и зареждане през 2024 г.

Освен това, то изисква ускоряване на процеса за сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". Срокът на първата доставка е до април 2024 г. Потенциалните доставчици са длъжни да гарантират, че технологиите, лицензите и компонентите, които използват, са абсолютно независими от юридически лица, свързани с Русия.

Единственият производител на неруско ядрено гориво за руските ни реактори в света към момента е "Уестингхаус", а процедурите по лицензирането му текат от 2019 г. насам. Компанията зарежда централи в Украйна. "Фраматом" сама признава, че ще има разработени тестови касети не по-рано от 2027 г. Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да се презареди частично през 2024 г.

Проекторешението бе подкрепено от енергийната комисия с почти пълно единодушие. Единственият, който изрази несъгласие, беше депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

"Най-добре е нас да оставят да направим правителство. Единодушни сме по много теми. И като брой сме достатъчни да напълним Министерския съвет.", каза председателят на комисията Делян Добрев по повод консенсуса.

Предстои пленарната зала да се произнесе по въпроса. Ако и тя одобри проекта на решение, на практика Народното събрание ще ревизира действията на служебния кабинет, който отмени акт на редовния кабинет на Кирил Петков. Той предвиждаше именно това - ускорени действия за лицензиране на горивото на "Уестингхаус" в отговор на енергийната политика на ЕС за намаляване на зависимостта от Русия в доставката на енергийни ресурси.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов преди дни обяви как до няколко седмици щял да бъде обявен "прозрачен търг" за доставчик на свежо гориво за АЕЦ, като спомена, че потенциални претенденти са "Уестингхаус" и "Фраматом". В момента централата е 100% зависима от доставките на руската компания ТВЕЛ и ако в спешен порядък не се вземе решение за алтернатива, следващата възможност на намаляване на зависимостта от Москва е след 2026 г.

росен христов на среща на министрите на енергетиката в брюксел Кого лъжем този път за горивото на АЕЦ "Козлодуй"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Володимир Зеленски е Личност на годината на Time за 2022 г.

"Духът на Украйна" също е почетен в годишната класация на списанието

15:52 - 07.12.2022

Какво търси България в Google през 2022 г.: Украйна, Ергенът, Путин и още

Руският президент Владимир Путин е най-търсената личност от българските потребители в Google през 2022 г.

15:12 - 07.12.2022

"Цупенето трябва да спре": Защо Роналдо остава на резервната скамейка в Катар

37-годишният футболист получи урок по приличие от треньора на Португалия

14:37 - 07.12.2022

Работата на актьора над себе си. И на пиара върху нас

Сериозно ли е да сравняваме заслугите на PR-а на Народния театър със заслугите на неговите творци?

14:09 - 07.12.2022

САЩ одобриха продажбата на танкове M1A1 Abrams на Полша в потенциална сделка за 3,75 млрд. долара

Ако сделката бъде осъществена, Полша ще разполага с по-голям танков флот от Франция, Германия или Великобритания

14:03 - 07.12.2022

Руският митрополит и Митрофанова се оказаха гости на Симеон Сакскобургготски във Врана

Докато хората протестираха пред руската църква в София

13:12 - 07.12.2022

Асен Василев иронизира "полета на гълъба" след критики на Донев към ПП

Донев определи като PR-фокус настояването на ПП за изслушването му за Шенген

12:45 - 07.12.2022

Китай смекчи някои от най-тежките си Covid мерки

Промените след протестите продължават

12:37 - 07.12.2022