Очаква се обрат: Парламентът връща решението на служебния кабинет за доставките на ядрено гориво

Парламентът вероятно ще принуди служебното правителство да преразгледа решението си за диверсификация на доставките на ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“, а от списъка с потенциалните доставчици ще отпадне френската "Фраматом", която работи с руски лиценз и доставки при разработването на гориво за реактори като тези в българската централа.

Това се разбира от проекторешение, внесено от ГЕРБ-СДС, което парламентарната комисия по енергетика одобри в четвъртък. С него Народното събрание възлага на правителството да осигури условия за лицензиране на неруско ядрено гориво и да ускори процеса за сключване на договор по доставката му.

Решението задължава Министерския съвет да вземе мерки, които да обезпечат дейността на Агенцията по ядрено регулиране в процеса по преглед на документацията за лицензиране на алтернативен тип ядрено гориво с цел издаване на разрешение за доставка и зареждане през 2024 г.

Освен това, то изисква ускоряване на процеса за сключване на договор за доставка на неруско ядрено гориво за 5-и енергоблок на АЕЦ "Козлодуй". Срокът на първата доставка е до април 2024 г. Потенциалните доставчици са длъжни да гарантират, че технологиите, лицензите и компонентите, които използват, са абсолютно независими от юридически лица, свързани с Русия.

Единственият производител на неруско ядрено гориво за руските ни реактори в света към момента е "Уестингхаус", а процедурите по лицензирането му текат от 2019 г. насам. Компанията зарежда централи в Украйна. "Фраматом" сама признава, че ще има разработени тестови касети не по-рано от 2027 г. Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" трябва да се презареди частично през 2024 г.

Проекторешението бе подкрепено от енергийната комисия с почти пълно единодушие. Единственият, който изрази несъгласие, беше депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

"Най-добре е нас да оставят да направим правителство. Единодушни сме по много теми. И като брой сме достатъчни да напълним Министерския съвет.", каза председателят на комисията Делян Добрев по повод консенсуса.

Предстои пленарната зала да се произнесе по въпроса. Ако и тя одобри проекта на решение, на практика Народното събрание ще ревизира действията на служебния кабинет, който отмени акт на редовния кабинет на Кирил Петков. Той предвиждаше именно това - ускорени действия за лицензиране на горивото на "Уестингхаус" в отговор на енергийната политика на ЕС за намаляване на зависимостта от Русия в доставката на енергийни ресурси.

Служебният министър на енергетиката Росен Христов преди дни обяви как до няколко седмици щял да бъде обявен "прозрачен търг" за доставчик на свежо гориво за АЕЦ, като спомена, че потенциални претенденти са "Уестингхаус" и "Фраматом". В момента централата е 100% зависима от доставките на руската компания ТВЕЛ и ако в спешен порядък не се вземе решение за алтернатива, следващата възможност на намаляване на зависимостта от Москва е след 2026 г.

росен христов на среща на министрите на енергетиката в брюксел Кого лъжем този път за горивото на АЕЦ "Козлодуй"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024