НС ще гласува дали Каримански да стане шеф на БНБ

Единствената кандидатура за управител на Българската народна банка (БНБ) – тази на Любомир Каримански, ще бъде разгледана и гласувана днес в Народното събрание. Това е първата точка на заседанието на парламента.

Кандидатът на „Има такъв народ“ Любомир Каримански остана сам в надпреварата за поста, след като миналата седмица предложеният от „Продължаваме промяната“ за шеф на БНБ Андрей Гюров оттегли кандидатурата си. Гюров обясни, че не е срещнал необходимата подкрепа, а постът на управител е станал причина за раздор в коалицията.

Андрей Гюров се оттегля като кандидат за управител на БНБ, обяви Кирил Петков

За да бъде избран Каримански, са нужни гласовете на половината от регистриралите се депутати. По предварителни заявки се очаква кандидатурата му да не получи подкрепата на парламентарните групи на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП, ДПС и ГЕРБ.

Ако това стане и Каримански не бъде избран за поста, може да се стигне до нова процедура за избор на управител. До избирането на нов гуверньор на БНБ длъжността ще се изпълнява досегашния такъв Димитър Радев, чийто 6-годишен мандат изтече миналата година.

Надпреварата между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ кой да поеме поста стана причина за сериозно напрежение в управляващата коалиция. Ситуацията показа, че четворната коалиция е разединена по въпроса, въпреки че според коалиционното споразумение партиите трябва да правят „усилия за единна кадрова политика“ за ключовите държавни постове.

Премиерът Кирил Петков заяви, че очаква Каримански да се откаже от кандидатурата и да се подходи към нова процедура за избора на управител на БНБ. От партията на Слави Трифонов обаче обявиха, че „няма абсолютна никаква причина“ за отказ от страна на Каримански.

ИТН са поискали БНБ и място в КС от началото на коалицията

Кой е Любомир Каримански?

Кандидатът на „Има такъв народ“ Любомир Каримански е народен представител и председател на парламентарната комисия по „Бюджет и финанси“. Завършил е УНСС и е учил и в Международния бизнес университет Хълт в Лондон. Повече от 15 години е бил преподавател в катедра „Финанси“ на УНСС.

В професионалната си кариера е работил на високи постове в няколко банки. Член е на Групата на участниците от банковия сектор (ГУБС), както и на борда за управление на SEPA схеми към Европейския платежен съвет в Брюксел. През 2011 г. става управляващ директор и член на Управителния съвет на „Инвестбанк“, а четири години по-късно основава консултантска компания.

През 2021 г. за кратко е съветник по дигиталното банкиране и иновативните разплащания към Acoциaциятa нa бaнĸитe в Люĸceмбypг.

Какво представлява поста на управител на БНБ?

Управителят на Българската народна банка се избира от Народното събрание. Парламентът избира подуправители и ръководители на основните управления. Другите трима членове на управителния съвет се назначават от президента на републиката. Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.

Това е втората процедура за избор на управител на банката след като при първата такава нямаше предложени кандидати.

Изборът на управител на БНБ все пак скара управляващата коалиция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024
Важно днес

Заместник-омбудсманът Елена Чернева обясни защо е подала оставка

Елена Чернева беше една от 10 личности, сред които президентът Румен Радев има право да избира бъдещ служебен премиер

09:52 - 29.03.2024
Важно днес

Община Марица ще дари средства за транспортирането на загиналите в Германия българи

Общинските съветници са гласували единодушно дарението.

09:12 - 29.03.2024
Бизнес

Алесандро Микеле е новият творчески директор на Valentino

За първи път сред задълженията му ще бъде дизайнът на модни колекции за висшата мода

07:46 - 29.03.2024