НС ще гласува дали Каримански да стане шеф на БНБ

Единствената кандидатура за управител на Българската народна банка (БНБ) – тази на Любомир Каримански, ще бъде разгледана и гласувана днес в Народното събрание. Това е първата точка на заседанието на парламента.

Кандидатът на „Има такъв народ“ Любомир Каримански остана сам в надпреварата за поста, след като миналата седмица предложеният от „Продължаваме промяната“ за шеф на БНБ Андрей Гюров оттегли кандидатурата си. Гюров обясни, че не е срещнал необходимата подкрепа, а постът на управител е станал причина за раздор в коалицията.

Андрей Гюров се оттегля като кандидат за управител на БНБ, обяви Кирил Петков

За да бъде избран Каримански, са нужни гласовете на половината от регистриралите се депутати. По предварителни заявки се очаква кандидатурата му да не получи подкрепата на парламентарните групи на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП, ДПС и ГЕРБ.

Ако това стане и Каримански не бъде избран за поста, може да се стигне до нова процедура за избор на управител. До избирането на нов гуверньор на БНБ длъжността ще се изпълнява досегашния такъв Димитър Радев, чийто 6-годишен мандат изтече миналата година.

Надпреварата между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ кой да поеме поста стана причина за сериозно напрежение в управляващата коалиция. Ситуацията показа, че четворната коалиция е разединена по въпроса, въпреки че според коалиционното споразумение партиите трябва да правят „усилия за единна кадрова политика“ за ключовите държавни постове.

Премиерът Кирил Петков заяви, че очаква Каримански да се откаже от кандидатурата и да се подходи към нова процедура за избора на управител на БНБ. От партията на Слави Трифонов обаче обявиха, че „няма абсолютна никаква причина“ за отказ от страна на Каримански.

ИТН са поискали БНБ и място в КС от началото на коалицията

Кой е Любомир Каримански?

Кандидатът на „Има такъв народ“ Любомир Каримански е народен представител и председател на парламентарната комисия по „Бюджет и финанси“. Завършил е УНСС и е учил и в Международния бизнес университет Хълт в Лондон. Повече от 15 години е бил преподавател в катедра „Финанси“ на УНСС.

В професионалната си кариера е работил на високи постове в няколко банки. Член е на Групата на участниците от банковия сектор (ГУБС), както и на борда за управление на SEPA схеми към Европейския платежен съвет в Брюксел. През 2011 г. става управляващ директор и член на Управителния съвет на „Инвестбанк“, а четири години по-късно основава консултантска компания.

През 2021 г. за кратко е съветник по дигиталното банкиране и иновативните разплащания към Acoциaциятa нa бaнĸитe в Люĸceмбypг.

Какво представлява поста на управител на БНБ?

Управителят на Българската народна банка се избира от Народното събрание. Парламентът избира подуправители и ръководители на основните управления. Другите трима членове на управителния съвет се назначават от президента на републиката. Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.

Това е втората процедура за избор на управител на банката след като при първата такава нямаше предложени кандидати.

Изборът на управител на БНБ все пак скара управляващата коалиция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024