Единствената кандидатура за управител на Българската народна банка (БНБ) – тази на Любомир Каримански, ще бъде разгледана и гласувана днес в Народното събрание. Това е първата точка на заседанието на парламента.

Кандидатът на „Има такъв народ“ Любомир Каримански остана сам в надпреварата за поста, след като миналата седмица предложеният от „Продължаваме промяната“ за шеф на БНБ Андрей Гюров оттегли кандидатурата си. Гюров обясни, че не е срещнал необходимата подкрепа, а постът на управител е станал причина за раздор в коалицията.

Андрей Гюров се оттегля като кандидат за управител на БНБ, обяви Кирил Петков

За да бъде избран Каримански, са нужни гласовете на половината от регистриралите се депутати. По предварителни заявки се очаква кандидатурата му да не получи подкрепата на парламентарните групи на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, БСП, ДПС и ГЕРБ.

Ако това стане и Каримански не бъде избран за поста, може да се стигне до нова процедура за избор на управител. До избирането на нов гуверньор на БНБ длъжността ще се изпълнява досегашния такъв Димитър Радев, чийто 6-годишен мандат изтече миналата година.

Надпреварата между „Продължаваме промяната“ и „Има такъв народ“ кой да поеме поста стана причина за сериозно напрежение в управляващата коалиция. Ситуацията показа, че четворната коалиция е разединена по въпроса, въпреки че според коалиционното споразумение партиите трябва да правят „усилия за единна кадрова политика“ за ключовите държавни постове.

Премиерът Кирил Петков заяви, че очаква Каримански да се откаже от кандидатурата и да се подходи към нова процедура за избора на управител на БНБ. От партията на Слави Трифонов обаче обявиха, че „няма абсолютна никаква причина“ за отказ от страна на Каримански.

ИТН са поискали БНБ и място в КС от началото на коалицията

Кой е Любомир Каримански?

Кандидатът на „Има такъв народ“ Любомир Каримански е народен представител и председател на парламентарната комисия по „Бюджет и финанси“. Завършил е УНСС и е учил и в Международния бизнес университет Хълт в Лондон. Повече от 15 години е бил преподавател в катедра „Финанси“ на УНСС.

В професионалната си кариера е работил на високи постове в няколко банки. Член е на Групата на участниците от банковия сектор (ГУБС), както и на борда за управление на SEPA схеми към Европейския платежен съвет в Брюксел. През 2011 г. става управляващ директор и член на Управителния съвет на „Инвестбанк“, а четири години по-късно основава консултантска компания.

През 2021 г. за кратко е съветник по дигиталното банкиране и иновативните разплащания към Acoциaциятa нa бaнĸитe в Люĸceмбypг.

Какво представлява поста на управител на БНБ?

Управителят на Българската народна банка се избира от Народното събрание. Парламентът избира подуправители и ръководители на основните управления. Другите трима членове на управителния съвет се назначават от президента на републиката. Мандатът на членовете на управителния съвет е 6 години.

Това е втората процедура за избор на управител на банката след като при първата такава нямаше предложени кандидати.

Изборът на управител на БНБ все пак скара управляващата коалиция


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха

ВСС най-после ще обсъди отстраняването на Иван Гешев

Пореден рунд между Министерството на правосъдието и главния прокурор

Радев: "Изгонването на 70 руски дипломати увеличава риска за България"

Той поиска отчет от "анализатори и говорители" дали получават финансиране "отвън"