НС ще заседава извънредно, за да отстрани пречките пред бъдещия служебен премиер Снимка: © Президентство на Република България

Депутатите се събират на извънредно заседание във вторник, 2 април, за да гласуват на второ четене законови поправки, свързани с избора на служебни премиери.

Предложението за промени в закона за БНБ беше внесено спешно миналата седмица от депутатите от ГЕРБ и ДПС Теменужка Петкова, Анна Александрова, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

В петък народните представители гласуваха на първо четене промени, с които позволява на членовете на ръководствата на БНБ, Сметната палата и омбудсмана временно да заемат и позиция на служебен министър-председател.

За да стане това, те ще трябва да ползват неплатен годишен отпуск от основната си длъжност за периода на назначението в кабинеа. След освобождаването от кабинета продължават мандата, за който са избрани.

Досега това беше забранено от закона и предполагаше прекратяване на мандатите им, ако президентът посочи някой от тях за служебен премиер.

В Закона за Сметната палата се прави изключение и от досегашното правило, че член на одитната институция не може да бъде човек, който в последните 3 години е бил орган на изпълнителната власт (вкл. премиер).

ГЕРБ и ДПС бяха готови да прокарат законовите промени още в петък, но все пак оставиха 3 дни за поправки на фона на тежките критики от страна на опозицията.

Противоречието между новите текстове в Конституцията и досегашната традиция при назначаване на служебни правителства доведе до абсурдна ситуация, в която една част от потенциалните кандидати сами се отказаха да бъдат служебни премиери.

Между двете четения на законовите промени президентът номинира председателя на Сметната палата Димитър Главчев с мотива, че "той единствен е приел да се нагърби".

От понеделник Главчев вече е в отпуск, а тази седмица се очаква да посочи и имена на министри в служебният кабинет.

Радев поиска това да се случи в 7-дневен срок (до 6 април), за да може евентуално да свика предсрочните избори заедно с тези за Европейски парламент.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024