По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери Снимка: © Булевард България

Депутатите решиха да поправят спешно 3 закона заради абсурдната ситуация, която се създава заради недомислените поправки в Конституцията около служебните премиери.

С 13 гласа "за", 3 "против" и 1 "въздържал се" в Правната комисия, те разрешиха на ръководителите на БНБ, Сметната палата и омбудсмана (и техните заместници) временно да заемат и позиция на служебен министър-председател.

Досега това беше забранено от закона и предполагаше прекратяване на мандатите им, ако президентът посочи някой от тях за ръководител на служебен кабинет. С новите текстове се казва, че ако бъдат посочени за служебни премиери, ползват неплатен годишен отпуск за периода на назначението, като след освобождаването от кабинета продължават мандата, за който са избрани.

Предложението е направено от ГЕРБ и ДПС - Теменужка Петкова, Анна Александрова, Йордан Цонев и Хамид Хамид.

То беше подкрепено и от депутатите ПП-ДБ в Правната комисия и на първо гласуване в пленарна зала.

Александрова поиска и незабавно да бъде подложено на второ гласуване - възможно най-бързата процедура, без нито един от вносителите да защити мотивите на фона на острите критики срещу текстовете от ИТН и "Възраждане".

Росен Желязков обаче разреши 15 минути почивка и залата се разпусна временно, а след връщането на депутатите Александрова сама оттегли предложението си за спешно решаване на казуса. Така парламентът ще има още три дни, за да бъдат внесени поправки, преди окончателното гласуване.

Парламентът не взе предвид другите предупреждения на юристи, че БНБ и Сметната палата трябва да бъдат изцяло независими от изпълнителната власт и че временното прехвърляне на техните ръководители в правителството създава потенциален риск от злоупотреби.

Това е една от причините всички представители на управлението на БНБ да заявят изрично, че не могат да поемат функцията на служебен премиер.

Сметната палата, на свой ред, осъществява одит на изпълнението на бюджета - включително на организирането на изборите - който е под контрола на правителството.

Гроздан Караджов от ИТН гласува "въздържал се", като допусна, че решенията от петък може да бъдат отменени от Конституционния съд.

"Без да се пипне Конституцията, ние този въпрос няма да можем да го решим", каза той по време на заседанието.

Президентът Румен Радев все още не е взел решние на кого да повери служебното правителство. От 10-те възможни имена вече отпаднаха Диана Ковачева и заместничката ѝ Елена Чернева-Маркова, както и управителят на БНБ Димитър Радев и подуправителите Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров.

Росен Желязков и Димитър Главчев бяха посочени като нежелани варианти от председателя на ГЕРБ Бойко Борисов заради партийната им обвързаност.

Останаха само двамата зам.-председатели на Сметната палата Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева, които обаче заемат постовете си вече близо 2 години след изтичането на мандатите им.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024
Политика

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024