НСлС отрече да има заподозрени за взрива срещу колата на Гешев Снимка: © Булевард България

Говорителят на Националната следствена служба Марин Маринов опроверга част от твърденията, изнесени от вицепремиера Иван Демерджиев по повод взрива край кортежа на Иван Гешев от 1 май.

Демерджиев твърдеше, че вече "има заподозрени" за предполагаемия терористичен акт, докато Маринов заяви, че на този етап в НСлС нямат такава информация - при положение че именно следователите отговарят за събирането на доказателства и огледа на място.

На въпроси на журналисти той посочи само, че "всички версии и всяка информация, която ни попадне, ще бъде обследвана във всички аспекти".

Това, което Маринов заяви като собствена оценка на теренния оглед, е, че мястото за поставяне на взрива е подбрано умишлено - преди остър завой, на който шофьорите биха карали малко по-бавно.

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева също отказа да потвърди дали службите имат конкретни предположения за извършителите и поръчителите на взрива. Вместо това тя обяви, че формално в наказателния процес нямало фигура на "заподозрян".

Той постави под въпроси и редица други твърдения, лансирани в медиите през последните часове - от това дали взривът е бил с "най-малко 3 кг тротилов еквивалент", през вида на взривното устройство, до въпроса дали "израелски генерал" наистина е участвал в огледа.

Само няколко часа по-рано шефът на Следствието Борислав Сарафов обяви, че "първите резултати" от експертизите показали, че става дума за самоделно устройство - нещо, което Маринов отказа да потвърди, като заяви, че до момента няма нито една напълно готова експертна оценка след 15-часовия оглед, a ставало дума за "предварителна преценка".

Той отклони и серия от въпроси за това дали бомбата е направена в България или чужбина, дали тя е задействана от дрон и дали осколките от взривната вълна са могли да пробият бронировката на автомобила на НСО.

Без отговор остана и дали Гешев наистина е пътувал със семейството си в момента на взрива - според Сийка Милева това е "навлизане в личното пространство на главния прокурор", въпреки че такава неофициална информация изтичаше без опровержение през целия вчерашен ден.

От НСлС отказаха да съобщят дори какви са щетите - ако има такива - по служебната кола. Отново въпросът остана отворен, след като малко по-рано Иван Демерджиев коментира, че не е имало "директно попадение" в колата и затова не е имало пострадали лица.

Маринов не изключи категорично съмнението, изразено от Атанас Атанасов, че може да става дума и за инсценировка: "Това е една хипотеза, по принцип разследването ще бъде обективно, всестранно и ще се изследват всички възможни версии".

Сийка Милева заяви, че по разследването ще бъдат привлечени и експерти от чужбина, за да помогнат за съставянето на експертизите.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия обяви Зеленски за международно издирване

Украинският президент се издирва по неуточнено обвинение

18:24 - 04.05.2024
Живот

Мъжете и депресията – защо е толкова трудно да се разпознае

Възможно ли е голяма част от депресиите при мъжете просто да не се разпознават?

16:47 - 04.05.2024
Важно днес

Пребиха водача на листата за ЕП на социалистите в Германия

Матиас Еке е бил нападнат и пребит от четирима души

14:27 - 04.05.2024
Култура

Защо масовата култура е станала толкова скучна

Какво стана с големите културни пробиви и как специфичното знание спря да е ценно

13:10 - 04.05.2024