Нужна ли беше извънредната обстановка? Стойчо Кацаров vs. Ангел Кунчев Снимка: © Getty Images

„Докладът наистина не е за показване“ – по този начин председателят на Центъра за защита на правата в здравеопазването и бивш зам.-министър във ведомството д-р Стойчо Кацаров коментира доклада на Главния държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев. Именно той бе в основата на приемането на извънредна епидемична обстановка в България в средата на май.

И макар да бе наречен „подробен и обстоятелствен“ от здравния министър Кирил Ананиев, докладът не бе качен навреме в сайта на ведомството, а след това стана ясно, че не съдържа подробни оценки за епидемиологичната обстановка у нас.

От Центъра за защита на правата в здравеопазването са поискали достъп до доклада по Закона за достъп до обществена информация, тъй като Удължават извънредната епидемична обстановка до 30 юни

„Мотиви за решението и анализ на епидемичната ситуация, както и преди, не са оповестени“, каза д-р Стойчо Кацаров през официалния сайт на ЦЗПЗ - czpz.org.

„Докладът наистина не е за показване. В него има предимно обща информация“, казва бившият зам.-министър на здравеопазването и определя съдържанието му като „вестникарска публикация, при това не от най-добрите“.

Единственият конкретен извод с оценъчен характер, според него, е, че „регистрираните случаи показват липса на тенденция по отношение намаляването на разпространението на COVID-19/броя на новорегистрираните заболели“. Именно затова са били предприети мерките, налагащи извънредната епидемична обстановка.

В доклада си Кунчев започва с историята на новия коронавирус и кога е бил обявен от Световната здравна организация за заплаха за целия свят. Продължава с потвърдените в световен мащаб заболели към 12 май, а после дава данни и за България – тогава случаите са били 2096, а 96 са били починалите.

Главният държавен здравен инспектор е написал, че след „извършени оценки и анализи е установено", че:

1. причинителят на заболяването е вирус с неясен произход и инфекциозност;
2. е ново заболяване за страната региона и света;
3. се предава от човек на човек и води до усложнения при някои рискови групи;
4. липсва специфично лечение;
5. има огнища в цялата страна;
6. няма имунопрофилактика;
7. има регистрирани случаи сред медицински персонал.

„Във връзка с гореизложеното“, д-р Кунчев предлага да се въведе извънредна епидемична обстановка в рамките на месец – от 14 май до 14 юни. Днес тя вече важи до 30 юни.

След доклада му министър Ананиев издаде заповед, с която постановява новото положение и с осем точки дефинира понятието „непосредствена опасност за живота и здравето на гражданите“. Сред тях са болест, причинена от патоген с висок епидемиологичен потенциал, болест с ниско имунизационно покритие на населението, зараза, поставяща в риск уязвими групи, или такава, която протича по-тежко от очакваното.

Според д-р Стойчо Кацаров – така Ананиев има право „да обяви извънредно положение по всяко време и за колкото си иска време“.

„Всъщност единствената спирачка пред правителството да суспендира всички граждански права под предлог за борба с епидемия, е докладът за оценка на епидемичния риск на ГЗДИ, който, както се видя, не е спирачка, а по-скоро ракета носител“, каза още бившият зам.-министър на здравеопазването.

„Липсата на съдържание в този доклад“, според него, означава, че изводите за риска за общественото здраве може да бъдат „всякакви или, по-точно, каквито са му поръчани“.

Към момента д-р Ангел Кунчев, който е член на Националния оперативен щаб, не е коментирал детайли по доклада.

„Докладът е доказателство (поредното) за лошата организация и липса компетентност на превенцията и контрола над заразните болести и необходимостта от дълбока реформа“, смята д-р Кацаров.

От друга страна обаче, в последните дни у нас се наблюдава увеличаване на броя на новите случаи. В четвъртък отчетохме Рекорд: 104 нови случая на Covid-19 за едно денонощие в България нови заразени, а в петък станахме свидетели на 93 нови случая на Covid-19 в България – 93 случая.

Действат огнища в Сърница, Доспат, Сливен, с. Изгрев и правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка до края на юни.

„За да не се стигне отново до такава ескалация, че болниците да не могат да приемат и лекуват заболелите" - това бе аргументът зад решението на премиера Бойко Борисов, който запази част от здравните мерки като задължителното носене на маски в обществения транспорт.

"Днес моят колега Конте е на разпит в тяхната прокуратура защо не е въвел мерките, които въведе България", "Всеки иска да се направи на интересен": Борисов реагира срещу лагера на Мангъров

"Сиреч, ако беше друг премиер в България или друг доцент шеф на Щаба, по същия начин сега щяха да ги разпитват защо са умрели хора. Това е историята. Защото като приключи една тема и като излизаме от кризата, българите много бързо забравят и започват да философстват много", каза Борисов, коментирайки критиките на група лекари около доц. Атанас Мангъров.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

ИНФОГРАФИКА: COVID-19 В БЪЛГАРИЯ

Още 13 заразени в Сърница, оформя се огнище и в Кърджали


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

В ГЕРБ заговориха за кабинет с премиер Борисов и Пеевски като вицепремиер. Тома Биков отрече

Тома Биков отрича в ГЕРБ да е обсъждана идеята за кабинет начело с Бойко Борисов

12:02 - 10.12.2023
Важно днес

Дизайнът на "златната арка" в София бил сменен заради липса на пари. Авторите признаха "несъвършенството" му

Един от авторите на "златната арка" признава, че не знае откъде се е появило червеното килимче

10:53 - 10.12.2023
Важно днес

Институциите ще бъдат сезирани за 15-годишен, шофирал в София с родителите си

Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) ще бъде сезирана за случая

10:17 - 10.12.2023
Живот

Коледната картичка на Уилям и Кейт отбелязва нова глава в живота на семейството

Двойката позира с децата, Джордж, Шарлот и Луи.

10:00 - 10.12.2023
Живот

Какво символизира Peach Fuzz - цветът на Pantone за 2024 г.

Peach Fuzz е избран на фона на глобалните конфликти и безкрайните източници на стрес.

09:52 - 10.12.2023
Важно днес

Радев открива с Вучич и Алиев новата газовата връзка със Сърбия

Пускането на интерконектора се случва на фона на предизборна кампания в Сърбия и шпионски скандал

09:26 - 10.12.2023
Важно днес

Австрия е готова на отстъпки за ветото си срещу България за Шенген, но с условия

Австрия е готова да разхлаби ветото си за Шенген

09:00 - 10.12.2023
Живот

Романът "Времеубежище" на Георги Господинов ще се изучава в New York University

"Времеубежище" ще бъде изучавам в курса на университета "Романът днес".

18:24 - 09.12.2023