Няма да ни чипират и да подменят ДНК-то ни: Митовете за Covid-ваксината срещу фактите (част I) Снимка: © Unsplash

Конспиративните теории относно ваксините срещу Covid-19 се разпространяват в темповете, с които се предава и вирусът по целия свят. Вече всички знаят за митовете, че ще ни чипират, ще променят нашето ДНК, а всичко това е заговор на големите фармацевтични компании с цел печалба.

Платформата NewsGuard – разширение към браузъра, което следи фалшивите новини в интернет – подбра най-известните митове относно ваксините. Списъкът е съставен след преглеждане на информация от над 6000 сайта по целия свят. Представяме ви първа част от теориите, опровергани с факти:


Мит №1: Ваксината, базирана на иРНК, е разработена, за да подмени човешкото ДНК.

Фактите: Няколко от ваксините срещу Covid-19, включително на Pfizer/BioNTech и Moderna, разчитат на информационнна рибонуклеинова киселина (иРНК), която пренася генетична информация, нужна за изграждане на протеини. Тези препарати дават инструкции на клетките да произведат белтък, който прилича на част от коронавируса, и така да предизвикат реакция на имунната система, която на свой ред да изгради антитела.

Ваксините на база иРНК са част от нова технология, но не е възможно да променят нашето ДНК.

„Времето, в което РНК остава в клетките, е сравнително кратко – тя е там в продължение на часове, а после изчезва“, каза през септември пулмологът д-р Дан Кълвър от Кливланд, цитиран от AP. „Това, което прави организмът, е да даде рецепта на клетката, с която тя да изгради протеин, в рамките на няколко часа“.

Мит №2: Ваксините срещу Covid-19 не са тествани срещу плацебо в клиничните проучвания.

Фактите: Последната фаза от клиничните тестове за препарат срещу Covid-19 е Фаза 3. В нея ваксината се дава на десетки хиляди пациенти. Изследователите сравняват колко пациенти са се инфектирали с коронавируса в сравнение с броя пациенти от друга група, която е получила плацебо. Така се определя колко ефикасна и безопасна е ваксината.

Всички кандидати за ваксина срещу Covid, които са започнали проучвания в трета фаза, са тествани срещу плацебо, сочат данните на Световната здравна организация.

Мит №3: Чрез ваксината в организмите ни ще бъде инсталирана технология за наблюдение (под формата на микрочип), създадена от Бил Гейтс.

Фактите: Няма нито една ваксина (не само срещу корнавирус), която да съдържа микрочип или друго подобно средство за наблюдение.

Не е вярно, че Гейтс и съпругата му Мелинда стоят зад нещо подобно. През декември 2019 екип от учени от Масачузетския технологичен институт (MIT) публикува доклад относно технология, която са разработили с цел да се види кой човек е бил имунизиран срещу каквато и да е болест. Тя представлява сканиране със смартфон върху кожата на ваксинирания и открива мястото, където е била поставена инжекцията. Изследователите са спонсорирани от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Но технологията няма капацитета да следи движенията на пациентите, казва професор Кевин МакХю от Rice University. Той е част от екипа учени, участвали в развитието на технологията. Освен това, Бил и Мелинда Гейтс споделиха пред FactCheck.org, че проучването няма нищо общо с Covid-19.

Вярно е, че съоснователят на „Майкрософт“ сподели, че „дигиталните сертификати“ могат да бъдат използвани като част от по-мащабна ваксинационна кампания, но няма никакви доказателства дали той или фондацията му са създали технология, която да проследява имунизираните срещу Covid-19.

„Няма връзка между ваксините и това нещо за проследяване“, каза самият той в интервю за CBS News през юли 2020. „Не знам откъде дойде това“.

Мит №4: Доказано е, че ваксината срещу Covid-19 причинява безплодие при 97% от имунизираните.

Фактите: Това твърдение е направено първо от британския влогър в YouTube Зед Финикс, който цитира неназован източник от фармацевтичната компания GlaxoSmithKline. Източникът споделил пред него, че 61 от 63 жени, които са участвали в клиничните тестове и получили ваксината, след това разбрали, че не могат да имат деца. Отделно, ваксината довела до „намаляване на размера на тестисите при мъжете, спад на нивата на тестостерон и атрофия на простатата“.

Твърденията на Финикс най-вероятно произтичат от проучване, направено от Националния институт по имунология в Ню Делхи, Индия, през 1989, пише Reuters. Това изследване няма нищо общо с Covid-19. В него учените са проучвали употребата на ваксини срещу безплодието при павиани с цел да разберат дали могат да се използват евентуално за лечение на пациенти, болни от рак, чиито тумори са свързани с хормоните на плодовитостта.

Нито един от кандидатите за Covid-ваксина не е свързан по някакъв начин с безплодието.

Мит №5: Ваксината на AstraZeneca и Оксфорд ще превърне хората в маймуни.

Фактите: Това невярно твърдение е базирано на факта, че препаратът, разработен от шведско-британската компания и учените от университета, е базиран на модифициран аденовирус от шимпанзе. С него се цели създаването на имунен отговор срещу вируса, който причинява Covid-19.

Според The Times of London, твърдението е станало популярно заради meme-ове и видеоклипове, които били част от кампания по дезинформация на обществото. В нея участвали и представители на руски агенции. Целта им била да насочат кампанията към гражданите на държави, в които Москва иска да продаде своята ваксина срещу Covid – Спутник V.


Прочетете още:

Биологът Рихард Нехер за новия щам на Covid: Очаквам на този етап ваксините да са ефикасни

Първите ваксинирани: Разказ на Ваня Креймър от чикагската болница Northwestern Medicine

"Ако си против Covid-ваксината, откажи се и от респиратора": Как генетикът Волфрам Хен провокира германците


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022