Първите ваксинирани: Разказ на Ваня Креймър от чикагската болница Northwestern Medicine

На 14 декември САЩ започна най-мащабното имунизиране на населението си в цялата история. 150 болници в 50-те щата получиха милиони дози от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу Covid-19, а сред ваксинираните там вече е и българката Ваня Божилова-Креймър.

Тя живее в Чикаго и работи в регистратурата на онкологична клиника. Ваня разказва за „Булевард България“ как е преминала имунизацията и колко щастливи са медиците в страната, че имат възможност да си поставят ваксината срещу коронавируса, тъй като САЩ е най-засегнатата държава в света с над 17,6 млн. заразени и повече от 316 хил. жертви.

От 21 декември американците ще могат да се възползват и от ваксината на Moderna, която също получи одобрение за спешно ползване от регулатора FDA. Властите се надяват да имунизират 100 млн. души до април 2021.

Медиците са обединени и заедно повеждат кампания, с която да убедят населението, че ваксината е безопасна и ефикасна, че е единственият шанс пандемията да бъде победана. Както каза първата имунизирана медицинска сестра в САЩ Сара Линдзи: „Вярвам в науката. Това, на което не вярвам, е Covid-19“.

Представяме ви разказа на Ваня Божилова-Креймър:


Вчера, в 13:45 ч. местно време, получих първата доза от ваксината на Pfizer/BioNTech срещу Covid-19. Ще бъда ваксинирана с втората на 7 януари. Бях се регистрирала онлайн само два дни преди това. За регистрацията ме питаха дали съм бременна, дали имам силни алергии и дали пия лекарства за разреждане на кръвта. Отговорът и на трите въпрос бе "не". И така се озовах в голямата конферентна зала, където една усмихната медицинска сестра, екипирана с маска и ръкавици, нежно заби иглата в лявото ми рамо. Не усетих болка. Каза ми само, че е препоръчително да седна за около 15 минути, преди да се кача отново в автомобила.

Заех мястото си в чакалнята на първия етаж, а на два метра разстояние виждах насядали по фотьойлите току-що ваксинирани мои колеги. След като изминаха шест часа от имунизацията, продължавам да се чувствам добре. Нямам никакви симптоми или странични ефекти.

Работя в администрацията на голямата чикагска болница Northwestern Medicine – на регистратурата в онкологичната клиника във филиала в Лейк Форест. Всеки ден виждам много тежко болни хора и всъщност точно те представляват една от важните причини за желанието ми да съм сред първите ваксинирани.

Още от първия ден на пролетния локдаун здравните власти се грижат да получаваме ежедневен бюлетин с изчерпателна информация за развитието на пандемията. Знаем колко са заразените, какъв е капацитетът на заетите легла в болниците, колко пациенти с Covid имат нужда от интензивни грижи. Информирани сме с колко предпазни маски, ръкавици и дезинфектанти разполага лечебното заведение. Знаем за какво работим и какво да очакваме.

Веднага след като FDA одобри ваксината на Pfizer, знаех, че ще имам възможност да съм сред първите ваксинирани, и се записах за имунизация в първия възможен ден. В първите два дни след началото на ваксинацията дозите се поставяха на лекарите и медицинските сестри, а след това дойде и нашият ред – на работещите в администрацията.

Починалите с доказан Covid в САЩ към днешна дата са над 316 хиляди, на много места болниците са пълни и медиците изнемогват от преумора. Училищата, концертите зали, ресторантите и баровете са завторени. Много хора останаха без работа и живеят в бедност.

Ваксинираме се, за да излезем от кризата. Много мои приятели в болницата, фелдшери, медицински сестри, хора от техническия и административния персонал вече се имунизираха или възнамеряват да го направят.

Една от първите в нашата онкологична клиника бе вечно усмихнатата медицинска сестра Джейми Дейл. Вече трети ден тя се чувства добре и не забелязва никакви странични ефекти. В своя профил във Facebook написа, че е изключително изумена от това колко проактивни са колегите ѝ, що се отнася до подкрепата за ваксинационната кампания.

„Виждам публикация след публикация, дело на медицински сестри, асистенти, лекари и други хора, които споделят снимки и съобщения с ясното послание, че се борим с този вирус, за да спечелим“, пише Дейл. „Всички ние преобръщаме тенденцията. Медиците сме заедно и сме тук, за да лекуваме и да се грижим за нашите пациенти. И ако продължаваме да го правим, ще победим този вирус. Към всички, които страдат и са загубили свои близки заради тази разрушителна болест: „Чуваме гласа ви и ще се борим за вас!“.

Засега съм говорила с над 20 мои познати, които са се имунизирали и не се оплакват от странични ефекти. Разбира се, не всички хора, с които работя, имат желание да се ваксинират. От такива, които не са в лекарските среди, често чувам аргументи против ваксините – че са създадени много бързо, че не е ясно какъв е дългосрочният им ефект, че това представлява огромен заговор на фармацевтичните компании с цел печалба.

Струваше ми неимоверно много усиля да не се разкрещя, когато един мъж ми каза, че всичко това е създадено, за да ни контролират чрез чипиране и промяна на нашето ДНК.

Но в Чикаго, Ню Йорк и Торонто хората продължават да се имунизират. Надявам се скоро това да се случи и в София, в любимия ми Пловдив и в родния ми град Пазарджик.


Прочетете още:

"Ако си против Covid-ваксината, откажи се и от респиратора": Как генетикът Волфрам Хен провокира германците

Сестрата, която припадна след имунизация: Случаят не е свързан с Covid-ваксината

"Ваксината не съдържа вируса - тя е като e-mail с инструкции за разпознаването му"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радев се разгневи на Рюте във Фейсбук

България най-вероятно ще остане сама в "чаклнята" на Шенген

00:16 - 03.12.2022

Има опасност България да остане сама извън Шенген

Нидерландия обаче ще подкрепи кандидатурите на Румъния и Хърватия в Шенген

18:06 - 02.12.2022

Кадър на ДПС, оглавявал дирекция на КПКОНПИ, се оказа с плагиатствана дисертация в УНИБИТ

Свързаната с ДПС юристка Христина Атанасова е преписала 43% от научния си труд

17:28 - 02.12.2022

"Хартиената коалиция" продължава с атаките срещу Изборния кодекс

Втори ден т.нар. "хартиена коалиция" прокарва желаните от нея изборния промени

16:35 - 02.12.2022

ГЕРБ може да предложи кабинет на малцинството, но опонентите им предвиждат тройна коалиция

От партията ще запазят в тайна номинацията за министър-председател до понеделник

15:35 - 02.12.2022

Икономистът Никола Янков: Новината на деня не са хартиените бюлетини, а изолацията на България от Шенген 

Без интеграция в Шенген и Еврозоната България ще деградира постепенно до статута на Сърбия, пише Янков.

14:38 - 02.12.2022