"Няма да спрем дотук". Партията на Туск е победител във втория тур на местните избори в Полша Снимка: © Getty Images

Победа за проевропейската коалиция на Доналд Туск и шансове за добро представяне на предстоящите европейски избори донесе вторият тур на местните избори в Полша.

"Мисля, че спечелихме втория тур и няма да спрем дотук," написа Туск в социалните мрежи, след като стана ясно, че подкрепените от партията му "Гражданска коалиция" кметове спечелиха в множество градове, включително в Краков, Познан, Вроцлав и Жешов.

Партията на Туск си върна и управлението в няколко града, в които от години печели опозицията.

На балотаж в неделя се гласуваше в 748 населени места, в които на първия тур на 7 април нито един от кандидатите не можа да спечели поне 50% от гласовете.

На първия тур, основната опозиционна партия, крайнодясната "Право и справедливост" спечели 34.3% от гласовете в общинските съвети в 16-те области на страната, докато "Гражданската коалиция" на Туск взе 30.6%.

Местните избори са смятани за важен тест за правителството на Туск, дошло на власт преди 4 месеца. Партията му по традиция се радва на сериозна подкрепа в градовете, докато електоратът на "Право и справедливост" е основно в по-малките населени места в Източна Полша.

Туск пое управлението на страната 2 месеца след парламентарните избори с рекордно висока избирателна активност, на които "Право и справедливост" остана най-голяма сила, но изгуби мнозинството си за сметка на опозиционния либерален Граждански блок.

Той спечели последните избори с обещания да възстанови демокрацията и независимостта на съдебната система, след като промените в нея накараха Европейския съюз да спре финансиране за милиарди евро.

"Гражданската коалиция" е най-голямата формация в управляващия блок и е с ясна проевропейска ориентация. В нея влизат още две обединения на консервативни и леви партии.

По думите на Туск победата на втория тур на местните избори е трамплин за европейските избори и призова за висока избирателна активност през юни.

"Или ще имаме силна, безопасна Полша в обединена Европа или изолирана страна в хаос, подложена на руски провокации и саботажи. За това са европейските избори. Не можем да си позволим ниска избирателна активност и местните избори го показаха," обяви той.

Победата на Туск дойде часове преди рождения му ден, а в типичния си стил той написа:

"Току-що ударих 67 - много, за да се радвам, малко, за да се предавам".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024