Заради "Капитан Андреево" ГЕРБ, ДПС и БСП отхвърлиха Иван Христанов за втори път Снимка: © Getty Images

Бившият зам.-министър на земеделието Иван Христанов беше отхвърлен за втори път като кандидат за председател на ресорната комисия в Народното събрание, въпреки че има съгласие "Продължаваме промяната" да излъчи нейния ръководител.

Този път от ГЕРБ не скриха причината за блокажа - "Капитан Андреево".

"Ние няма пак да слушаме филмите за "Капитан Андреево", сериозно спонсорирани по всички комуникационни канали , в които има само един верен факт - за една лаборатория, която прави контрол за остатъчни пестициди по регламент от 2011 г. - всичко останало е една лъжа", обяви Десислава Танева от ГЕРБ, бивш министър на земеделието.

По времето на ГЕРБ всъщност започва схемата за преотдаване на граничния контрол по вносните стоки на частни компании, при които е допуснато дългосрочен договор да попадне в лаборатория със съмнения за връзки с криминално проявени лица.

Председателят на Общинския съвет на ГЕРБ в Свиленград Георги Еленков се оказа и адвокат на "Евролаб 2011", която Българската агенция за безопасност на храните се опитва да отстрани от монополната ѝ позиция за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

гласуването за иван христанов

Единственият човек от БСП, който реши да гласува "За" Иван Христанов, беше доскорошният министър Иван Иванов.

И той обаче се оказа обиден, защото Христанов не отделил достатъчно време за признание на усилията и отговорността, с която екипът на БСП е допринесъл при управлението на сектора в кабинета "Петков".

Никой друг от членовете на БСП не взе думата, за да изясни какви са критиките към кандидата.

Преди това Иван Христанов сам защити номинацията си от трибуната на Народното събрание, като каза, че в разговорите си с "почти всички" парламентарни групи е установил, че никой няма съмнения в "професионализма и моралните му устои".

"400 млн. лв. за десет години, които щяха да потънат в един джоб, сега са върнати в бюджета - не по-малко важно е, че се възстановява доверието на институциите като Министерството на земеделието и БАБХ. "Капитан Андреево" засенчи някои други дейности като инсинераторите, националната профилактична програма, по която също бяха отклонявани съществени ресурси", каза той.

Христанов даде заявка, че ще залага на "стриктно професионален тон, без политическо говорене" в комисията, като ще държи тя да е коректив на служебното правителство.

Изборът му обаче отново се провали, след като само 68 души подкрепиха кандидатурата му.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Байдън отхвърли случващото се в Газа да е геноцид и защити Нетаняху

Президентът на САЩ защити израелския премиер заради "неравнопоставеното" искане за арест на МНС

11:40 - 21.05.2024
Важно днес

Започва процесът срещу "принца" на крайнодесните "Граждани на Райха" в Германия

В съда влизат и съмишлениците му, с които според прокуратурата е основал групата

10:57 - 21.05.2024
Важно днес

ПИБ опроверга "пазарните слухове", че се продава

Реакцията на банката дойде след статия на "Капитал", че се очаква сделка

10:30 - 21.05.2024
Кино и сериали

Филмът за Доналд Тръмп шокира Кан. Екипът на кандидат-президента заплаши със съд

Сцена с предполагаемо изнасилване във филма предизвика широк медиен отзвук

10:00 - 21.05.2024