Председателят на ОбС Свиленград от ГЕРБ се оказа адвокат на фирмата, "окупирала" ГКПП "Капитан Андреево"

Георги Еленков - председател на Общинския съвет на Свиленград - се оказа адвокат на фирмата "Евролаб 2011", която Българската агенция за безопасност на храните се опитва да отстрани от монополната ѝ позиция за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Еленков е адвокат по професия, а от 2011 г. е общински съветник от ГЕРБ в Свиленград.

Бил е председател на Общинския съвет в първия си мандат, а през август 2021 г. отново е избран за ръководител на структурата, която по това време се оглавява от Таня Коларова (ГЕРБ). Тогава Коларова е отстранена с единодушно решение на останалите членове на ОбС - включително на БСП, като в крайна сметка решава да напусне не само съвета, но и цялата партия.

Преди дни разследващият журналист от BIRD Димитър Стоянов публикува снимки, на които се вижда, че Георги Еленков присъства лично на разтоварване на камиони на ГКПП "Капитан Андреево" заедно с директора на "Евролаб 2011" Васил Димитров.

Във вторник "Капитал" разпространиха и записи от същата случка, на която се вижда, че служители на БАБХ спорят с представителите на "Евролаб 2011" кой да разтовари турски камион.

Човекът от БАБХ, който прави записа, им напомня, че се намират в имот държавна собственост и се обръща лично към "адвокат Еленков", докато общинарят от ГЕРБ стои до рамо до рамо с шефа на "Евролаб 2011". През това време директорът на фирмата се държи предизвикателно към експертите от агенцията по храните и ги призовава "Да ме арестуват, айде, щом нарушавам закона".

Държавата срещу момичетата Държавата срещу "момчетата" на "Евролаб": Жандармерия пази служителите на "Капитан Андреево"

Според "Капитал" появата на Георги Еленков на границата не е случайно - медията твърди, че разполага с копие от пълномощно в негова полза, което е подписано от Васил Димитров. Така председателят на Общинския съвет на Свиленград се оказва оправомощен да представлява "Евролаб 2011" пред всички държавни органи - вкл. гранична полиция и митниците, ГКПП "Капитан Андреево", БАБХ и местната ѝ дирекция.

Документът е бил издаден на 21 юли - два дни след решението на ВАС в полза на "Евролаб 2011".

"В документа изрично е посочено, че адв. Еленков е упълномощен от фирмата и да "сигнализира на компетентните съдебни власти "при пречене или осуетяване от страна на органите на БАБХ да изпълнят решението на ВАС", пише медията. Документът - поне засега - не е вписан в партидата на "Евролаб 2011" в Търговския регистър.

Еленков е и организационен секретар на ГЕРБ на местно ниво от 2010 г. още преди да стане общински съветник от партията.

Последната новина за неговата работа като общинар е от юли 2022 г., когато Георги Еленков участва в одобряването на откриване на нов филиал на прословутия Библиотекарски университет на Стоян Денчев в Свиленград.

Тогава Еленков представя идеята за отваряне на УниБИТ-Свиленград с това, че "ще се предизвика интерес от магистърските програми по национална сигурност сред всички служби за граничен контрол", както и че "развлекателният бизнес в града също ще потърси кадри, обучени в компютърни технологии, охрана и сигурност".

Партийно финансиране: "Задкулисни играчи" в сметките на 7/8 TV и какво се случва с даренията на "Възраждане"

Ролята на ГЕРБ в създаването на частния монопол на "Евролаб 2011" досега беше известна само през политическото решение за оттегляне на Министерството на земеделието да "аутсорсне" фитосанитарния контрол на границата.

Сега държавата се бори от месеци, за да си върне фитосанитарния контрол на българо-турската граница поради съмнения за сериозни нарушения.

Скандалният договор с "Евролаб 2011", подписан точно преди директорът на БАБХ Христо Даскалов да встъпи в длъжност, беше развален, но междувременно Даскалов е бил подлаган на "активно мероприятие" с опит да бъде подкупен, а зам.-министърът на земеделието Иван Христанов е заплашван с физическа саморазправа.

Проверка на сайта BIRD проследява връзките на "Евролаб 2011" със стари лица от подземния свят и политиката. В поредицата от свързани компании излизат имената на Христофорос Аманатидис-Таки, приближения до бившата групировка ВИС Красимир Каменов-Къро, свързания с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков, когото "Капитал" свързва с бивши общински служители от ГЕРБ.

Размиг Чакърян стана известен през 2017 г., след като служители от охранителната фирма "Омега 69", притежавана преди години от жената на Къро, нападнаха двама журналисти на Нова ТВ на АМ "Тракия".

Чакърян беше посочен като съучастник в инцидента и се твърдеше, че е обявен за издирване от МВР, след като отнел телефона на репортерката Мария Милкова. До обвинение срещу него така и не се стигна.


ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ще изпадне ли БСП от ПЕС - еврогрупата, която Сергей Станишев управлява 11 г.

Как се появи интригата около бъдещето на БСП в Партията на европейските социалисти

19:03 - 01.12.2023
Технологии

До Америка и назад: Д-р Мария Тончева и надпреварата с времето

Тя е пионер във въвеждането на регенеративните терапии у нас.

19:00 - 01.12.2023
Важно днес

Всичко, което трябва да знаем за COP28 в Дубай

Президентът на САЩ Джо Байдън, подобно на китайския си колега Си Дзинпин, няма да присъства на COP28

17:21 - 01.12.2023
Живот

Болестта на патриарха и папата: Кога църквата говори и кога мълчи за здравето на своите водачи

И двамата църковни водачи са с белодробни заболявания

16:59 - 01.12.2023
Важно днес

Депутат от "Възраждане" заплаши Тодор Тагарев със "смъртно наказание"

Вместо да му направи забележка за недопустимия тон, председателстващата заседанието само поклати глава

16:20 - 01.12.2023
Култура

След Тейлър Суифт и Бийонсе и концерт на Queen от 1981 г. тръгва по кината

Пореден музикален концерт ще завладее кино екраните през януари

15:42 - 01.12.2023
Живот

Джулиана Маргулис: LGBT-хората, които подкрепят "Хамас", щяха да са първите им жертви

Актрисата обвинява TikTok за разпространение на пропаганда и омраза

15:20 - 01.12.2023