Георги Еленков - председател на Общинския съвет на Свиленград - се оказа адвокат на фирмата "Евролаб 2011", която Българската агенция за безопасност на храните се опитва да отстрани от монополната ѝ позиция за фитосанитарен контрол на ГКПП "Капитан Андреево".

Еленков е адвокат по професия, а от 2011 г. е общински съветник от ГЕРБ в Свиленград.

Бил е председател на Общинския съвет в първия си мандат, а през август 2021 г. отново е избран за ръководител на структурата, която по това време се оглавява от Таня Коларова (ГЕРБ). Тогава Коларова е отстранена с единодушно решение на останалите членове на ОбС - включително на БСП, като в крайна сметка решава да напусне не само съвета, но и цялата партия.

Преди дни разследващият журналист от BIRD Димитър Стоянов публикува снимки, на които се вижда, че Георги Еленков присъства лично на разтоварване на камиони на ГКПП "Капитан Андреево" заедно с директора на "Евролаб 2011" Васил Димитров.

Във вторник "Капитал" разпространиха и записи от същата случка, на която се вижда, че служители на БАБХ спорят с представителите на "Евролаб 2011" кой да разтовари турски камион.

Човекът от БАБХ, който прави записа, им напомня, че се намират в имот държавна собственост и се обръща лично към "адвокат Еленков", докато общинарят от ГЕРБ стои до рамо до рамо с шефа на "Евролаб 2011". През това време директорът на фирмата се държи предизвикателно към експертите от агенцията по храните и ги призовава "Да ме арестуват, айде, щом нарушавам закона".

Държавата срещу момичетата Държавата срещу "момчетата" на "Евролаб": Жандармерия пази служителите на "Капитан Андреево"

Според "Капитал" появата на Георги Еленков на границата не е случайно - медията твърди, че разполага с копие от пълномощно в негова полза, което е подписано от Васил Димитров. Така председателят на Общинския съвет на Свиленград се оказва оправомощен да представлява "Евролаб 2011" пред всички държавни органи - вкл. гранична полиция и митниците, ГКПП "Капитан Андреево", БАБХ и местната ѝ дирекция.

Документът е бил издаден на 21 юли - два дни след решението на ВАС в полза на "Евролаб 2011".

"В документа изрично е посочено, че адв. Еленков е упълномощен от фирмата и да "сигнализира на компетентните съдебни власти "при пречене или осуетяване от страна на органите на БАБХ да изпълнят решението на ВАС", пише медията. Документът - поне засега - не е вписан в партидата на "Евролаб 2011" в Търговския регистър.

Еленков е и организационен секретар на ГЕРБ на местно ниво от 2010 г. още преди да стане общински съветник от партията.

Последната новина за неговата работа като общинар е от юли 2022 г., когато Георги Еленков участва в одобряването на откриване на нов филиал на прословутия Библиотекарски университет на Стоян Денчев в Свиленград.

Тогава Еленков представя идеята за отваряне на УниБИТ-Свиленград с това, че "ще се предизвика интерес от магистърските програми по национална сигурност сред всички служби за граничен контрол", както и че "развлекателният бизнес в града също ще потърси кадри, обучени в компютърни технологии, охрана и сигурност".

Партийно финансиране: "Задкулисни играчи" в сметките на 7/8 TV и какво се случва с даренията на "Възраждане"

Ролята на ГЕРБ в създаването на частния монопол на "Евролаб 2011" досега беше известна само през политическото решение за оттегляне на Министерството на земеделието да "аутсорсне" фитосанитарния контрол на границата.

Сега държавата се бори от месеци, за да си върне фитосанитарния контрол на българо-турската граница поради съмнения за сериозни нарушения.

Скандалният договор с "Евролаб 2011", подписан точно преди директорът на БАБХ Христо Даскалов да встъпи в длъжност, беше развален, но междувременно Даскалов е бил подлаган на "активно мероприятие" с опит да бъде подкупен, а зам.-министърът на земеделието Иван Христанов е заплашван с физическа саморазправа.

Проверка на сайта BIRD проследява връзките на "Евролаб 2011" със стари лица от подземния свят и политиката. В поредицата от свързани компании излизат имената на Христофорос Аманатидис-Таки, приближения до бившата групировка ВИС Красимир Каменов-Къро, свързания с него Размиг Чакърян и Мирослав Петков, когото "Капитал" свързва с бивши общински служители от ГЕРБ.

Размиг Чакърян стана известен през 2017 г., след като служители от охранителната фирма "Омега 69", притежавана преди години от жената на Къро, нападнаха двама журналисти на Нова ТВ на АМ "Тракия".

Чакърян беше посочен като съучастник в инцидента и се твърдеше, че е обявен за издирване от МВР, след като отнел телефона на репортерката Мария Милкова. До обвинение срещу него така и не се стигна.


ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.