Държавата срещу "момчетата" на "Евролаб": Жандармерия пази служителите на "Капитан Андреево"  Снимка: © Getty Images

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че жандармерията ще остане колкото е нужно на граничния пункт "Капитан Андреево", за да се гарантира нормалната дейност на контролния пункт.

По думите му ГКПП "Капитан Андреево" функционира нормално по всички параметри и от двете страни, като екипи на жандармерията са на пункта, за да поддържат обществения ред и да преустановяват конфликти:

"Има екипи на жандрамерията на пункта, за да поддържат обществения ред, тъй като между различни групи служители - на дружества, на държавната Агенция по храните - възникват конфликти. Не можем да си позволим тези конфликти да ескалират и да доведат до по-сериозно напрежение или до някакви последици".

"Жандармерията не спря, а възстанови трафика", допълни служебният вътрешен министър.

През последните няколко дни ситуацията на ГКПП "Капитан Андреево" отново ескалира, след като съдът върна част от дейността по фитосанитарния контрол на частната "Евролаб 2011".

30 души, организирани от фирмата, са направили опит да спрат дейността на служителите на държавната агенция по безопасност на храните на място, съобщава Свободна Европа. В продължение на три дни не са обработвани никакви камиони.

„Те ни спряха с 30 души, които ги докараха и изблъскваха нашите работници“, казва Даскалов и добавя:

"Опитаха да ни възпрепятстват да извършваме контрола и блокираха рампите.“

"Това да се натрупат 500 камиона с храни нали разбирате, че е много сериозно нещо, особено в летния период, това са и много разходи за превозвачите", отбеляза проф. Даксалов.

В момента екипи на жандармерията охраняват служителите на агенцията по безопасност на храните, твърди директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов. Организацията е направена по разпореждане на МВР, а днес проверка на място ще направят служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и зам.-министърът на земеделието доц. Крум Неделков.

Вчера беше изнесена информация и че сайтът на агенцията по храните е обект на хакерска атака, както и системата за идентификация на животните Ветис.

ГДБОП и ДАНС проверяват откъде е атаката, а сайтът все още не работи.

Корупционният скандал на ГКПП "Капитан Андреево" навлезе в нова фаза, след като в средата на минилия месец административните съдилища започнаха да се произнасят в полза на фирмата "Евролаб 2011" срещу опитите на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов да я отстрани от границата поради данни за нередности.

Едно от решенията в полза на "Евролаб" е на ВАС и не подлежи на обжалване - то засяга възстановяването на правата ѝ като оператор по товарене и разтоварване на границата.

С второто решение в полза на дружеството се възстановява правото ѝ да продължи да използва помещения под наем на границата, отменяйки решение на Даскалов с предварително изпълнение за прекратяване на договора за наем.

Двата основни пробива на "Евролаб" срещу усилията на държавата да си върне граничния фитосанитарен контрол са свързани с възстановяването на статута на оператор по товарене и разтоварване, както и на договора за наем на помещения.

Днес вътрешният министър и зам.-министърът на земеделието ще проверят Граничния пункт "Капитан Андреево" и ще очертаят мерки за нормализиране на ситуацията.

Подкупи, заплахи и 6 млн. лв. от "посредници": Скандалът със санитарния контрол на "Капитан Андреево"

Името на Пламен Моллов изплува от аферата с лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево"

Петъчна командировка в Нова Загора и едно дежурство: Как делата на "Евролаб" се паднаха "случайно" при шефа на ВАС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

Chopard тихомълком отвори ,,антихотел" за свръхбогатите

„Докато Four Seasons или Ritz може да знаят как да осигурят отлично обслужване, луксозните модни къщи са майстори в създаването и предлагането на желани продукти.„

13:52 - 03.12.2023
Важно днес

Започва строителството на магистралата от Русе до Велико Търново

Първата копка направи премиерът Николай Денков

12:52 - 03.12.2023
Важно днес

От еднорози и феи до Еврозоната и Шенген - Борисов коментира "сглобката" в Сливен

Според лидера на ГЕРБ всеки ден на везната се претеглят възможностите за Шенген и Еврозоната срещу падането на кабинета.

11:34 - 03.12.2023
Живот

Лима: земя на контрасти, сиво небе и кофти кисело мляко

Идвайки в Перу получих нов контекст за ситуацията в България.

11:00 - 03.12.2023
Важно днес

И Илияна Йотова стана "Рицар на годината" на ордена на тамплиерите

Тя не е първият вицпрезидент, който получава отличието

09:22 - 03.12.2023