Снимка: © Getty Images

Служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев заяви, че жандармерията ще остане колкото е нужно на граничния пункт "Капитан Андреево", за да се гарантира нормалната дейност на контролния пункт.

По думите му ГКПП "Капитан Андреево" функционира нормално по всички параметри и от двете страни, като екипи на жандармерията са на пункта, за да поддържат обществения ред и да преустановяват конфликти:

"Има екипи на жандрамерията на пункта, за да поддържат обществения ред, тъй като между различни групи служители - на дружества, на държавната Агенция по храните - възникват конфликти. Не можем да си позволим тези конфликти да ескалират и да доведат до по-сериозно напрежение или до някакви последици".

"Жандармерията не спря, а възстанови трафика", допълни служебният вътрешен министър.

През последните няколко дни ситуацията на ГКПП "Капитан Андреево" отново ескалира, след като съдът върна част от дейността по фитосанитарния контрол на частната "Евролаб 2011".

30 души, организирани от фирмата, са направили опит да спрат дейността на служителите на държавната агенция по безопасност на храните на място, съобщава Свободна Европа. В продължение на три дни не са обработвани никакви камиони.

„Те ни спряха с 30 души, които ги докараха и изблъскваха нашите работници“, казва Даскалов и добавя:

"Опитаха да ни възпрепятстват да извършваме контрола и блокираха рампите.“

"Това да се натрупат 500 камиона с храни нали разбирате, че е много сериозно нещо, особено в летния период, това са и много разходи за превозвачите", отбеляза проф. Даксалов.

В момента екипи на жандармерията охраняват служителите на агенцията по безопасност на храните, твърди директорът на БАБХ проф. Христо Даскалов. Организацията е направена по разпореждане на МВР, а днес проверка на място ще направят служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и зам.-министърът на земеделието доц. Крум Неделков.

Вчера беше изнесена информация и че сайтът на агенцията по храните е обект на хакерска атака, както и системата за идентификация на животните Ветис.

ГДБОП и ДАНС проверяват откъде е атаката, а сайтът все още не работи.

Корупционният скандал на ГКПП "Капитан Андреево" навлезе в нова фаза, след като в средата на минилия месец административните съдилища започнаха да се произнасят в полза на фирмата "Евролаб 2011" срещу опитите на директора на БАБХ проф. Христо Даскалов да я отстрани от границата поради данни за нередности.

Едно от решенията в полза на "Евролаб" е на ВАС и не подлежи на обжалване - то засяга възстановяването на правата ѝ като оператор по товарене и разтоварване на границата.

С второто решение в полза на дружеството се възстановява правото ѝ да продължи да използва помещения под наем на границата, отменяйки решение на Даскалов с предварително изпълнение за прекратяване на договора за наем.

Двата основни пробива на "Евролаб" срещу усилията на държавата да си върне граничния фитосанитарен контрол са свързани с възстановяването на статута на оператор по товарене и разтоварване, както и на договора за наем на помещения.

Днес вътрешният министър и зам.-министърът на земеделието ще проверят Граничния пункт "Капитан Андреево" и ще очертаят мерки за нормализиране на ситуацията.

Подкупи, заплахи и 6 млн. лв. от "посредници": Скандалът със санитарния контрол на "Капитан Андреево"

Името на Пламен Моллов изплува от аферата с лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево"

Петъчна командировка в Нова Загора и едно дежурство: Как делата на "Евролаб" се паднаха "случайно" при шефа на ВАС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

The Freestyle: Въображението, капсулирано в прожектор

The Freestyle е като пълноценен 100-инчов смарт телевизор, който може да носите в раницата си

Der Standard: За Кирил Петков ГЕРБ, Възраждане и ДПС са „коалиция от ада“

ПП е "ясен контрапункт на проруския блок от партии" в България, пише медията

Украйна поиска да влезе в НАТО по бързата процедура

Зеленски би преговарял с Русия - но не и с Путин

Асен Василев: В коалиция на кражбата с ГЕРБ и ДПС няма да участваме

"Нито ще ги подкрепим, нито ще сме златен пръст, нито ще участваме в ограбването на България"

Нинова се противопостави на ПЕС заради Русия: "Не козируваме на чужди решения"

БСП е против резолюцията на европейските социалисти, включваща подкрепа за санкции срещу Москва и военна помощ за Украйна

ЕС слага таван на цените на тока

Според правилата на сделката компаниите, които осигуряват ток в ЕС и печелят непропорционално много от ръста на цените на енергията, ще бъдат облагани допълнително

"Русия има четири нови области": Путин официално обяви анексията на една пета от Украйна

Путин подписа "договорите за присъединяване", с които Русия незаконно анексира четири окупирани региона в Украйна

"Не подкрепям никого"? Задраскана бюлетина? Какъв е смисълът от протестния вот?

Не си губете времето - с това не наказвате нито една политическа сила на парламентарни избори

От актьорската до политическата сцена: 100-те изгряващи звезди според "TIME"

Актрисите Сидни Суини и Лили Колинс, заедно с украинския министър Олександр Кубраков оглавяват списъка на 100-те изгряващи личности.