Партийно финансиране: "Задкулисни играчи" в сметките на 7/8 TV и какво се случва с даренията на "Възраждане" Снимка: © Canva

Как се финансират партии и (партийни) медии и издават ли парични потоци - декларирани или не - взаимовръзки извън публичната информация и заявки. Въпросът винаги е актуален, а в последните дни бе повдинат покрай проверка на сайта Bird.bg за декларирани и необявени договори на "7/8 TV" на лидера на "Има такъв народ" Слави Трифонов. Медията се появи преди партията на шоумена, но в качеството си на политик Трифонов и колегите му използват именно нейните студия за посланията си.

Друга проверка - този път на финансовите движения по сметките на партия "Възраждане", поставя въпрос за ръста на даренията на формацията. Анализът на данните се появи в официалната фейсбук страница на проекта Strazha.bg, която обобщава информация за работата на Народното събрание и партиите в нея, като използва данните за гласувания, публикуваните стенограми, документи, бази с информация за политическите субекти.

Как се формират приходите на телевизията на Слави Трифонов на база на подаваните декларации от медиите по Закона за задължително депозиране на печатни и други произведения и за обявяване на разпространителите и доставчиците на медийни услуги разкри в своя публикация Bird.bg.

От декларацията за рекламните договори и източниците на финансиране на 7/8 TV става ясно, че основните ѝ приходи идват от охранителната фирма „АС Скорпио“. Компанията е предоставяла 46% от приходите на медията през 2021 г. - или близо 174 хил. лв. Допълнителни 40% телевизията е получава пряко от ПП „Има такъв народ“.

Колко щедри са задкулисните играчи на ИТН?

Парите, които „АС Скорпио“ е влагала в телевизията на Слави Трифонов, представляват почти половината от цялото декларирано финансиране на медията за изминалата година. Охранителната компания в миналото е свързвана със знакови задкулисни играчи, посочват от “Bird.bg”.

Фирмата e свързана с бизнесмена и бивш политик Камен Пенков – заместник-министър на вътрешните работи, по времето, когато министерството се управлява от Румен Петков в правителството на Сергей Станишев. Пенков е и бивш член на Висшия съвет на БСП. В неговото медийно досие се откриват твърдения за срещи с наркотрафиканта Будимир Куйович, името му се споменава и покрай уволнението на журналиста Георги Коритаров от „Нова телевизия“ в началото на първото десетилетие на 21 век.

„АС Скорпио“ официално е собственост на съпругата на Камен Пенков - Васка Пенкова - и основният й предмет на дейност е частни охранителни услуги.

Дубльорът на ДПС само чакаше знак

Освен с големи суми към партийната телевизия на ИТН, Пенков отчита политическа активност и в качеството си на един от големите дарители на първата кандидатпрезидентска кампания на Румен Радев през 2016 г. Тогава и той, и жена му внасят по 10 хиляди лева за предизборната кампания на Радев. Това по закон е таванът за предизборни дарения от физическо лице.

Щедростта на семейство Пенкови към телевизията на Трифонов започва в интересен момент – на 22 април. Това е само две седмици след първите парламентарни избори миналата година, когато „Има такъв народ“ за първи път влиза в Народното събрание. Тогава партията събра близо 18% от гласовете на избирателите и стана втора политическа сила след ГЕРБ.

Връзката с познати политически лица е напълно случайна

Охранителната фирма на Пенкови не е единственият спонсор на „7/8 TV”. Още един субект прави интересно впечатление с приходите, които вкарва за реклама в телевизията. Става дума за Висшето училище по библиотекознание и информационни технологии (УНИБИТ), което за последните три години се е рекламирало в медията срещу общо 18 хил. лв. Тези данни обаче отсъстват от декларацията за източниците на финансиране, подадена от медийния оператор на „7/8 TV”.

Тези плащания станаха публични, след като министерството на електронното управление с министър Божидар Божанов отвори данните от системата за бюджетни разплащания СЕБРА. Тези данни показват как Библиотекарският университет е плащал за реклама суми от по 6 хил. лв. към телевизията в периода 2020 – 2022 г.

Дългогодишен ректор на Висшето училище по библиотекознание в периода 2002 – 2018 г. е проф. Стоян Денчев. Личността му се свързва с няколко опорни точки през последните години – той е бивш депутат от ДПС, някогашен вицепрезидент на „Мултигруп“, както и човек с досие от Държавна сигурност. В момента той е председател на Общото събрание на университета.

През 2013 г. българското правителство отпуска безвъзмездно на учебното заведение три поземлени имота с обща площ от 2,5 дка и две сгради в с. Стойките, община Смолян, за да бъде изграден Младежки изследователски център към висшето училище.

Близостта на Денчев с някои от членовете на „Има такъв народ“ беше оповестена публично, когато преди месеци беше разпространена снимка от среща между него и Ива Митева. Снимката е от май 2021 г., а Митева по това време е председател на 46-ото Народно събрание.

Данните повдигат въпроси, тъй като партия ИТН многократно е подчертавала, че „няма нищо общо с ДПС“, а на изборите миналата година се позиционира като формация срещу модела на управление на ГЕРБ - със скрита подкрепа от ДПС, въпреки че движението винаги формално е било в опозиция. Границите на това разделение бяха размити, когато партията на Трифонов гласува заедно с ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ в подкрепа на вота на недоверие срещу правителството на Кирил Петков. А преди това партията на Слави Трифонов гласува в подкрепа на поисканата от опозицията. оставка на председателя на НС Никола Минчев.

„Възраждане“ – партията с много членове, но не и деклариран членски внос

Любопитните моменти около партийното финансиране и свързаните с него източници не се изчерпват с ИТН. Интересен се оказва и случаят с парите на „Възраждане“.

Когато партията успява да влезе в парламента на последните избори през ноември 2021 г., тя получава 4,86% от общия брой гласове. На това основание й се полага държавна субсидия в размер на 606 745 хил., показват документите, подадени в Сметната палата от формацията.

Друг приход на партията са даренията, които получава. Данните показват, че те рязко се увеличават само в рамките на една година. През 2020 г. общата сума от дарения е 3 941 лв., а за 2021 г. постъпленията по това перо нарастват до 182 148 лв.

Макар даренията и държавната субсидия да се увеличават с всяка година, една част от финансовата сметка на „Възраждане“ не търпи промяна. Това е членският внос, който за всички четири години е деклариран в размер на 0 лв.

В устава на "Възраждане" пише, че неплащането на членски внос може да доведе до изключване на членовете й от партията, ако задължението не е покрито за 3 последователни месеца. Точен размер не е определен в документа - въпросът се решава от съответната общинска организация или от Организационния съвет, който е висш партиен орган. Не е ясно защо приходи по това перо не се декларират.

По думите на бившия депутат от „Възраждане“ Елена Гунчева активните членове в групата са внасяли редовно своите вноски.

“Само в Пловдив на всяко събрание се събираха над 300 лева. Понякога по доста повече – по два пъти в месеца за миналата година”, пише Гунчева в своя профил във Facebook.

Елена Гунчева уличи Костадинов във връзка с ГЕРБ през Милен Врабевски

Публикацията ѝ бързо привлече вниманието и на други партийни активисти, които разказаха, че са давали месечния си членски внос, а парите са били изпращани към централата в София.

Никой от ИТН или „Възраждане“ все още не е коментирал изнесените данни.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024