„Нямам обяснение“: Шефът на „Майчин дом“ е получил близо 2 млн. лв. за 2,5 години Снимка: © Майчин дом

Доходи от почти 2 млн. лева за две години и половина на директора, сигнали нарушения при управлението и трудовото законодателство, конфликт на интереси, еднолично управление и за капак закриване на клиниката за инвитро. Всичко това на фона на протести срещу условията на труд и отношението към медиците. Така изглежда накратко ситуацията около най-големия родилен дом в страната – „Майчин дом“.

Доклад на вътрешен одит на Министерството на здравеопазването показва, че изпълнителният директор на държавна болница – Иван Костов – е получил 1 707 000 лева по различни механизми в рамките на две години и пет месеца, съобщи bTV. Перата, по които си е осигурил доходите, са различни: 948 000 лева например са от консултантската му дейност в Медицинския център, което е над 51% от цялата сума.

Междувременно справка в имуществените декларации за 2021 г. на шефовете на болнични заведения, подадени към КПКОНПИ, показа, че Иван Костов получава 19 500 лв. месечно възнаграждение, или общо малко над 232 хил. лв.

„Нямам обяснение. Тези доходи са стократно по-високи от тези на акушерки и лекари, нямам отговор“, каза д-р Алан Начев, който е завеждащ Операционен блок в „Майчин дом“.

От началото на 2023 г. във ведомството са постъпили шест сигнала за нередности, включително за „роднински назначения“. Звено „Вътрешен одит“ е сезирало компетентните органи.

Информацията идва, след като в края на юни стана ясно, че в Прокуратурата вече има внесени три сигнала срещу директора на „Майчин дом“, като проверките продължават и в момента.

Те бяха внесени от синдикат „Защита“ заради обвинения, че Костов се е обградил със своя привилегирована клика в държавната болница, с която си разпределят „лъвския пай“ от средствата. Твърденията отиват още по-далеч, като се говори за подправяне на медицинска документация с цел лично облагодетелстване.

„Не може българското здравеопазване да тъне в мизерия, да няма пари за заплати и оборудване, а въпросният директор да получава 1 200 000 лв. заплата и същевременно да източва НЗОК“, заяви председателят на синдиката Красимир Митов при внасянето на сигналите.

„Лечебното заведение е заявило заличаване на осъществяваната дейност по асистирана репродукция“, добавят сега от МЗ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024
Важно днес

Руска атака в Харковска област, ранени са най-малко 8 деца

Ударите са били срещу град Дергачи, поразени са жилищни сгради

19:43 - 02.05.2024
Важно днес

Байдън след безредиците: Всеки има право да протестира, но не и да сее хаос

Президентът на САЩ заяви, че няма промяна на позицията му за войната в Близкия Изток

18:27 - 02.05.2024
Живот

Войната между TikTok и UMG приключи. Музиката на Адел, Дрейк и други артисти се връща в платформата

Музиката на най-големите изпълнители в света се завръщат в TikTok

17:35 - 02.05.2024