"Ню Йорк Таймс" преля чашата с есе от 5000 думи за сексуалността на Тейлър Суифт Снимка: © Getty

Третият по популярност всекидневник в САЩ "Ню Йорк Таймс" е подложен на силна критика, след като публикува материал, в който се спекулира със сексуалността на Тейлър Суифт.

В статия от 5000 думи, озаглавена "Вижте какво накарахме да направи Тейлър Суифт" (Look what we made Taylor Swift do), авторът Анна Маркс изброява различни препратки, които според нея певицата прави към LGBTQ+ общността. Авторката развива теорията, че Суифт изпраща „кодирани" съобщения - чрез песни, послания, цветовете и чрез цялостната стилистиката на албума "Lover".

Статията предизвика негативна реакция от читателите на "Таймс" и няколко други световни медии, както и от сътрудници на Суифт, цитирани от CNN.

Един такъв член на екипа на Суифт свързва решението да се публикува статията със сексизъм и етични пропуски: „Огромния ѝ успех сякаш пробива дупка в етиката на хората. Такава статия не можеше да бъде написана за Шон Мендес или за който и да е изпълнител от мъжки пол, чиято сексуалност е била поставяна под въпрос от фенове."

Изглежда, че за някои журналисти няма граници, щом става дума Тейлър, независимо колко агресивно, невярно и неподходящо е съдържанието им – прискрито под воала на „лично мнение“, добавя още той.

Тейлър Суифт

Мнозина са съгласни, че да се обсъжда сексуалността на публична личност по този начин е особено неподходящо.

Авторката на публикацията, Маркс, твърди, че от началото на кариерата си Суифт се опитва тайно да сигнализира, че се идентифицира като част от куиър общността: „Тези кодове започнаха да се появяват в артистичността на Суифт много преди LGBTQ+ идентичността да бъде комерсиализирана масово в Америка."

Суифт многократно се е застъпвала за LGBTQ+ общността. Певицата нарича концертите си „безопасно място“ за LGBTQ+ хора и публично ги защитава. В интервю за Vogue през 2019 г. тя се изказва срещу рекордния брой анти-гей законопроекти, въведени на различни места в страната.

„Почти всеки, който не е хетеросексуален бял мъж, се сблъсква с някакъв вид лишаване от права. Доскоро не осъзнавах, че мога да се застъпвам за общност, от която не съм част.“, гласят думите на изпълнителката.

Самата тя не се идентифицира като член на LGBTQ+ общността.

В пролога към презаписания албум "1989" (от октромви 2023 г.) Тейлър Суифт казва, че в един момент от кариерата си се е обградила с приятелки, за да се противопостави на непрекъснатите медийни спекулации относно любовния ѝ живот.

„(Мислех си) ако излизам само с приятелките си, хората не биха могли да направят това сензационно или сексуално – нали? По-късно щях да науча, че могат“, пише Суифт.

Маркс, изглежда наясно с критиките, с които може да се сблъска нейната статия: „Знам, че потенциалната сексуалност на една звезда, преди официална заявка от нея, се усеща като нещо твърде непристойно и клюкарско, за да е достойно за обсъждане; Споделям много от тези резерви. Но историите, които доминират в колективното ни въображение, оформят това, което нашата култура позволява на артистите и публиката им да казват и да бъдат"

Финалният аргумент на Маркс за сексуалността на Суифт се базира на откъс от нискокачествен видеоклип, сниман с телефон, на част от турнето "Eras":

„Ето го, в края на строфата: „Bet I could still melt your world; argumentative, antithetical dream girl" - безспорна декларация в любов към една жена.; На този етап тя намери себе си. Видях го, чрез мъглявата фенкамера"

Междувременно връзката на Тейлър Суифт с американския ръгбист Травис Келси не се споменава никъде в материала на Маркс.

Няколко редактори от британския вестник Guardian пишат, че не могат да разберат защо е излишното обсебване от сексуалността на лица, които не искат да говорят за това, при положение, че има достатъчно талантиливи и успешни LGBTQ+ изпълнители от всякакъв жанр, с които хората да се идентифицират.

Или са хетеросексуални или не са. Не им е комфортно да се разкрият по каквато и да е причина, или използват LGBTQ+ символиката (и вас), за да продават албуми, без да искат да се ангажират напълно. Това са вариантите и във всеки от тези случаи трябва да можем да продължим напред", обобщава материл на британския вестник.

Тейлър Суифт, Личност на годината TIME 2023 г. Кармата е на страната на Тейлър Суифт


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024
Спорт

5 домашни упражнения, след които да се почувствате 5 пъти по-добре

Карин Околие ни показа няколко упражнения с DAJLIEN - колекцията за домашни тренировки на IKEA

09:29 - 27.04.2024
Важно днес

Fitch: Отлагане на членството в еврозоната, може да се отрази негативно на рейтинга на България

Според Fitch България ще изпълни всички критерии до края на 2024 година

09:10 - 27.04.2024