Обединените арабски емирства влязоха в историята с първата си мисия до Марс - Al Amal / "Надежда". Ракетата-носител на ОАЕ беше изстреляна от космическия център Танегашима в Япония. Успешното отделяне на кораба е регистрирано около един час след отлитането, очаква се скоро да разтвори и системата си от соларни панели. Оттук нататък предстои приблизително 7-месечно пътуване до орбитата на Марс. 

Изстрелването на ракетата беше планирано за 14 юли, но беше отлагано неколкократно заради неподходящи атмосферни условия на площадката. 

Орбиталната мисия, струваща 200 милиона долара, е първият опит на ОАЕ да се включи в междупланетарните изследвания. Достигането до Марс би трябвало да се случи преди отбелязването на 50-тата годишнина от създаването на независимостта на емирствата. Мисията се смята за един от водещите проекти за ускоряване на техническото и научното развитие - крачка напред от дългогодишната зависимост на икономиката от търговията с изкопаеми горива. 

"Лидерите на ОАЕ искат науката да бъде дълбоко интегрирана в икономиката. Искат да поставят стандарти за всички включени в проекта сектори, като използват космическите изследвания като двигател на промяната. Защо? Защото космическите стандарти са най-високите", казва Омран Шараф, проектен ръководител на "Надежда" пред Axios.

Конкретната цел на станцията е да се разположи в екваториалната орбита на Марс, откъдето да започне събирането на данни за промяната на времето на планетата. 

Станцията на ОАЕ е снабдена с три различни инструмента, които ще правят изображения на повърхността на Марс и ще събират данни за съставките на атмосферата. 

Изстрелването на "Надежда" е първата от общо три мисии, които ще опитат да се възползват от близостта на Земята и Марс през следващите три седмици. Такъв прозорец се отваря веднъж на около 2 години, затова е важен за космическите проекти. Един от тях - общата мисия на Европейската космическа агенция и Роскосмос ExoMars - беше отложен заради технически проблеми в разгара на Covid-пандемията през март 2020. 

Вторият проект в готовност за излитане е на Китай и предстои да се осъществи на 23 юли. В него се предвижда изстрелването на орбитална станция, кацане на повърхността на Марс и пускане на роувър, който да изпълни първата национална мисия на червената планета.

На 30 юли се очаква NASA да стартира своята мисия Марс 2020. Ще бъде изстрелян шестколесния роувър Perseverance, който ще бъде снабден с малък хеликоптер. Ако всичко премине успешно, това ще е първият летателен апарат, управляван от хора на друга планета.   


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Локдаун, но само за неваксинираните: Стратегията на Австрия за Covid-19

Колкото повече се увеличава броят на пациентите в интензивни отделения, толкова повече растат ограниченията срещу неваксинираните

Главната медсестра на "Софиямед" е жената, ваксинирала Борисов, Пеевски и Карадайъ

Магдалена Серафимова е поставила дозите им срещу Covid-19

Метли на рояци и бели престилки: Бисерите от предизборните дебати

Референдум за пандемията, български паспорт за всеки македонец и как да яхнеш метлата 3 пъти за един час в ефира на БНТ

Феноменът "Голямата оставка" в Америка

10,4 милиона предложения за работа. И никой не проявява интерес към тях. 

Прокуратурата разследва лекар по съмнения за фалшиви имунизации

Нарушението в Мадан е открито, когато един от пациентите е поискал да получи истинска ваксина