Снимка: © getty images

Обединените арабски емирства са една от най-богатите държави в света. По време на пандемия това няма как да остане незабелязано. 

Държавата е направила над 1 200 000 хиляди теста. Само Исландия и Фарьоските острови са по-добри по критерия тестове на 1 млн. души население.

Страната от Близкия Изток има средствата за масово тестване и няма причина да не тества.

Въпреки че вирусът не прави разлика между богати и бедни, положението не е точно такова в ОАЕ. 

Кварталите, обитавани предимно от работници, са най-пострадалите от епидемията. По информация на Business and Human Rights Resourse Center мигрантите, дошли в държавата в търсене на прехрана, често се озовават претъпкани работнически лагери, в които хигиеничните условия далеч не са изрядни и понякога дори няма достъп до течаща вода - перфектна почва за предаване на Covid-19.

Стратегията за масово тестване обаче помага и в тези случаи, защото позволява евентуалните бъдещи огнища на заразата да бъдат идентифицирани и изолирани рано, предотвратявайки по-големи щети. Именно това се случи в Дубай в двата работнически района Наиф и Ал Рас, където при навременно забелязване на опасността бяха въведени строги мерки и силното разпространение бе избегнато. 

Едно от основните "оръжия" на държавата в опитите да се овладее ситуацията бе въведено на 28.03. Тогава в действие влезе първото съоръжение за тестване на гражданите директно от техните автомобили, като пръв през него премина престолонаследникът Мохамед бин Зайед Ал-Нахаян.

Мярката е особено ефективна предвид факта, че огромна част от местното население се придвижва с лично превозно средство - както заради климата, така и заради високия стандарт. Според проучване на Regus 91% от гражданите на Обединените арабски емирства разчитат на коли, пътувайки към работното си място всеки ден. 

Тестовите станции могат да обслужват по 600 души на ден. Времето, нужно за обработката на пробата, е пет минути. За разлика от болниците, тук рискът от струпвания и опашки е избегнат, тъй като на хората дори не се налага да излизат от автомобилите си.

Днес тези съоръжения вече са 14, а в края на миналия месец правителството съобщи, че се тества един на всеки десет човека. На ден в страната се взимат проби на по 25 хиляди души.

За гражданите в рискова възраст, тези със здравословни проблеми и симптоми тестването е безплатно, докато всеки друг, който иска да провери дали е заразен, без да има индикации, че това е така, цената е 100 долара. В някои по-гъсто населени райони тестовете са безплатни за всички. На места болниците разполагат с преводачи поради богатството от националности в страната.

Иновативността на ОАЕ при тестването не спира със съоръженията за автомобили. Притежаваната от държавата Emirates беше първата авиокомпания, която въведе кръвни тестове за всички пътници преди полетите. Резултатите при първите взети проби на летището в Дубай излизат само за 10 минути. 

Снабдяването с тестове не е проблем - докато много страни по света са принудени да чакат със седмици за пристигането на международни поръчки, Обединените арабски емирства разчитат на собствено производство - водещата технологическа компания в страната G42 и китайската геномна организация BGI създадоха само за 14 дни огромна лаборатория в Абу Даби, която ще може да извършва по десетки хиляди RT-PCR тестове на ден - най-голямата извън Китай. 

От първите случаи в края на януари до днес  в държавата от Близкия Изток има 14 163 потвърдени положителни проби за коронавирус и 126 починали от болестта. Положението сигурно щеше да е доста по-лошо, ако действието не се развиваше в една от най-богатите държави в света. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"

Велислав Минеков пред парламента за казуса с в. "Труд": Връщаме си откраднатата държава

"Защо нямаше извънредно заседание на Народното събрание, когато пред парламента биеха деца и журналисти по време на летните протести?", попита министърът