Снимка: © Getty Images

Пречи или помага приемът на ибупрофен при лечението на новия коронавирус? Този казус възникна, след като френският министър на здравеопазването Оливие Веран предупреди да се избягва на пиенето на медикаменти с тази активна съставка, тъй като тя "би могла да бъде фактор за влошаване на инфекцията" при хора със симптоми на Covid-19. 

"Приемът на противовъзпалителни лекарства (ибупрофен, кортизон ...) може да бъде утежняващ фактор за инфекцията. Ако имате температура, вземете парацетамол. Ако вече сте на терапия с противовъзпалителни средства или имате въпроси, потърсете съвет от своя лекар", написа Оливие Веран в Twitter. Веран е лекар невролог.

Противовъзпалителните лекарства представляват риск за хората с инфекциозни заболявания, тъй като намаляват възпалението - реакцията на имунната система на организма. Френското министерството на здравеопазването информира, че пациентите трябва да избират парацетамол, защото „той ще намали треската, без да противодейства на възпалението“.

Китайските препоръки и опасностите от предозиране с парацетамол

Началникът на ВМА и на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обаче оспори твърдението на френския министър и обяви, че то се базира на несигурен извод от три случая на починали пациенти. 

"Кои са най-опитните в борбата с новия коронавирус? Китай. В китайските препоръки се споменава да се ползват противовъзпалителни нестероидни средства, в които влизат и двата медикамента (ибупрофен и кортизон). И това е достоверна вече информация, доказана на база на около 80 000 пациенти...Единствените хора, които могат да направят изводи в момента по отношение на Covid-19 пациенти, са Китай, Италия, Южна Корея и Иран (ако имат достоверна информация). Никой друг не може да претендира за някакви научно обосновани и достоверни данни. В момента в съвременния свят медицината е медицина, основана на доказателствата, не на предположенията", каза Мутафчийски. 

Той предупреди, че прекаляването с приема на парацетамол може да доведе до увреждания на черния дроб. 

"Аз ще ви кажа като хирург, който се занимава с трансплантации на черен дроб, че пиенето на парацетамол е най-големият враг на черния дроб. Като се изпият 10 грама за денонощие, спасението е само спешна трансплантация на черния дроб. Ето ви контрапункт. Това е апел да не се прекалява с парацетамола и да се има предвид, че лекарствата, в които се съдържа парацетамол, носят различни търговски наименования. Трябва много внимателно да се гледа, особено при лечение на деца, какво е активното вещество", каза още Мутафчийски. 

Доц. Георги Попов, началник катедра ""Инфекциозни болести" във ВМА, също посочи, че в препоръките на китайския Център за превенция на заболяванията се препоръчва "при усложнените форми на коронавирусната инфекция да се комбинират антивирусните препарати с кортикостероиди и метилпреднизолон". 

"Те дават също при патогенетичното лечение, при симптоматичното лечение нестероидни противовъзпалителни средства. Има и такава забележка: че нестероидните противовъзпалителни средства прекъсват възпалението. А възпалението е една защитна реакция спрямо вируса. Но за да преодолеем инфекцията, все пак нестероидните противовъзпалителни средства влизат в комплекса на лечение. Така че за тези три случая едва ли може да се правят генерални изводи", каза още доц. Попов. 

Междувременно от Университетската болница във Виена, която на някои места се сочи като първоизточник на новината, се разграничиха от нея. 

В коментарите отдолу обаче, различни потребители, опонират, че не е редно да се натиска "Fake news" бутона, защото има обосновани предположения за неефективността на ибупрофена и е добре да се посочат на хората алтернативи.

От средата на януари френските пациенти са длъжни да се консултират с аптеките,  ако искат да си купят популярни обезболяващи, включително ибупрофен, парацетамол и аспирин. Аптекарите трябва да им напомнят за рисковете.

Жан-Луи Монтаструк, ръководител на фармакологията в болница в Тулуза, казва също, че „противовъзпалителните лекарства увеличават риска от усложнения, когато има треска или инфекция.“

В събота вечерта Франция реши да затвори всички кафенета, ресторанти, търговски центрове и др. Щабът: Въпросът е за физическото ни оцеляване, всичко затваря


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Възраждане" провали първото заседание на работната група за "зеления сертификат"

От партията на Костадинов искаха да излъчат заседанието на живо във Facebook

Дете с аутизъм вдъхнови нова версия на популярна мобилна видеоигра

"Joe Danger" помага на 8-годишния Джак да се справи със стреса

Петков: За 10 г. трябва да обърнем реториката със Скопие, ЕС е обнадежден

"Българите в Северна Македония ще влязат в конституцията им и ще имат равни права с останалите"

Столичното метро трябва да плати над 3 млн. лв. сметка за ток, общината иска помощ от държавата

Това е 3 пъти повече в сравнение със същия период преди година

Асен Василев атакува работодателите, които не знаят как да плащат адекватни заплати

"Тук работникът не можел да изкара 710 лв., в Гърция спокойно изкарват по 1000 евро"

Цацаров предупредил 10 дни по-рано за оставката си Радев и всички партии в 47 НС без ПП и "Да България"

"Ако само аз съм причината корупцията да цъфти, ок, подавам оставкa"