Обновена: Помага или пречи ибупрофенът при лечение на коронавирус Снимка: © Getty Images

Пречи или помага приемът на ибупрофен при лечението на новия коронавирус? Този казус възникна, след като френският министър на здравеопазването Оливие Веран предупреди да се избягва на пиенето на медикаменти с тази активна съставка, тъй като тя "би могла да бъде фактор за влошаване на инфекцията" при хора със симптоми на Covid-19.

"Приемът на противовъзпалителни лекарства (ибупрофен, кортизон ...) може да бъде утежняващ фактор за инфекцията. Ако имате температура, вземете парацетамол. Ако вече сте на терапия с противовъзпалителни средства или имате въпроси, потърсете съвет от своя лекар", написа Оливие Веран в Twitter. Веран е лекар невролог.

Противовъзпалителните лекарства представляват риск за хората с инфекциозни заболявания, тъй като намаляват възпалението - реакцията на имунната система на организма. Френското министерството на здравеопазването информира, че пациентите трябва да избират парацетамол, защото „той ще намали треската, без да противодейства на възпалението“.

Китайските препоръки и опасностите от предозиране с парацетамол

Началникът на ВМА и на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски обаче оспори твърдението на френския министър и обяви, че то се базира на несигурен извод от три случая на починали пациенти.

"Кои са най-опитните в борбата с новия коронавирус? Китай. В китайските препоръки се споменава да се ползват противовъзпалителни нестероидни средства, в които влизат и двата медикамента (ибупрофен и кортизон). И това е достоверна вече информация, доказана на база на около 80 000 пациенти...Единствените хора, които могат да направят изводи в момента по отношение на Covid-19 пациенти, са Китай, Италия, Южна Корея и Иран (ако имат достоверна информация). Никой друг не може да претендира за някакви научно обосновани и достоверни данни. В момента в съвременния свят медицината е медицина, основана на доказателствата, не на предположенията", каза Мутафчийски.

Той предупреди, че прекаляването с приема на парацетамол може да доведе до увреждания на черния дроб.

"Аз ще ви кажа като хирург, който се занимава с трансплантации на черен дроб, че пиенето на парацетамол е най-големият враг на черния дроб. Като се изпият 10 грама за денонощие, спасението е само спешна трансплантация на черния дроб. Ето ви контрапункт. Това е апел да не се прекалява с парацетамола и да се има предвид, че лекарствата, в които се съдържа парацетамол, носят различни търговски наименования. Трябва много внимателно да се гледа, особено при лечение на деца, какво е активното вещество", каза още Мутафчийски.

Доц. Георги Попов, началник катедра ""Инфекциозни болести" във ВМА, също посочи, че в препоръките на китайския Център за превенция на заболяванията се препоръчва "при усложнените форми на коронавирусната инфекция да се комбинират антивирусните препарати с кортикостероиди и метилпреднизолон".

"Те дават също при патогенетичното лечение, при симптоматичното лечение нестероидни противовъзпалителни средства. Има и такава забележка: че нестероидните противовъзпалителни средства прекъсват възпалението. А възпалението е една защитна реакция спрямо вируса. Но за да преодолеем инфекцията, все пак нестероидните противовъзпалителни средства влизат в комплекса на лечение. Така че за тези три случая едва ли може да се правят генерални изводи", каза още доц. Попов.

Междувременно от Университетската болница във Виена, която на някои места се сочи като първоизточник на новината, се разграничиха от нея.

В коментарите отдолу обаче, различни потребители, опонират, че не е редно да се натиска "Fake news" бутона, защото има обосновани предположения за неефективността на ибупрофена и е добре да се посочат на хората алтернативи.

От средата на януари френските пациенти са длъжни да се консултират с аптеките, ако искат да си купят популярни обезболяващи, включително ибупрофен, парацетамол и аспирин. Аптекарите трябва да им напомнят за рисковете.

Жан-Луи Монтаструк, ръководител на фармакологията в болница в Тулуза, казва също, че „противовъзпалителните лекарства увеличават риска от усложнения, когато има треска или инфекция.“

В събота вечерта Франция реши да затвори всички кафенета, ресторанти, търговски центрове и др. Щабът: Въпросът е за физическото ни оцеляване, всичко затваря .


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Преразглеждат номинациите за "Оскар" заради Андреа Райзбъро

Експерти поставиха под съмнение, че е правилният кандидат за статуетката

09:00 - 30.01.2023

Путин заплашил Борис Джонсън с ракетен обстрел при посещението му в Киев

"Не искам да те нараня, но с една ракета ще отнеме само минута"

08:45 - 30.01.2023

След ДСБ, и "Да България" се съгласи на преговори за коалиция с ПП

Партиите си поставят за цел да спечелят първи мандат в 49 НС

08:20 - 30.01.2023

Костадин Костадинов забърка и децата си в предизборната кампания

С похвали за неслучил се масов бой в училище заради "лева"

07:37 - 30.01.2023

Поколението TikTok харесва класическата музика повече от родителите си. Как стана това?

Новата жертва на хипстър културата или възкресение на истински ценното изкуство. Какво се случва с класиката?

17:30 - 29.01.2023

Директорът на "Св. Иван Рилски" напуска поста си, работещите в болницата готвят протести

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023