Обсерваторията на СУ е в окаяно състояние, докато уж тече ремонт за 6 млн. лв.

Скандално безхаберие от страна на строителите заплашва да увреди още повече старата Обсерватория на Софийския университет "Св. Климент Охридски", която се намира в Борисовата градина.

Сигнал за случващото се дойде от страна на екипа на катедра "Астрономия" в СУ.

"Поради неадекватните действия и бездействия на фирмата-изпълнител, обсерваторията е неизползваема и помещенията не са подходящи за каквото и да е присъствие на хора", пише в тяхното писмо.

"Трябва да подчертаем, че в момента всяка сграда и всяко отделно помещение в Астрономическата обсерватория на СУ, както и нейният двор, са в много по-лошо състояние, отколкото преди ремонта. На прага на зимния сезон тук цари пълна разруха, което се дължи изцяло на фирмата", се казва в сигнала.

Обектът има статут на паметник на културата и е най-старата обсерватория в България. Тя е построена през 1897 г. и оттогава в нея се обучават студенти и се организират различни публични събития.

От години астрономите настояват да се направи основен ремонт на обекта.

В периода 2019 – 2022 г. е изготвен проект за ремонт, консервация и реставрация на Астрономическата обсерватория, издадени са необходимите съгласувателни документи от всички свързани институции. Проектът е за цялостен ремонт на петте сгради, включително фасади, покриви, всички помещения, алейната мрежа и басейна със скулптурата „Детето с кометата“

След дългогодишни усилия ремонтът най-после започва през месец май 2023.

Поправката на покрива на основната сграда обаче е направила първия ѝ етаж неизползваем заради дъждовете. Последните течове от 7 ноември са намокирли стените на Старата сграда, което създава сериозен риск от повреда на механизма на фасадния часовник, сигнализират от катедра "Астрономия".

Вътре в сградата подът е разкопан заради нуждата от укрепване на основите - дейност, която също се е забавила с месеци.

Ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков е информиран няколко пъти за необяснимите забавяния от страна на изпълнителите, но промяна в контрола няма.

До момента няма коментар от страна на ръководството на университета защо е допусната толкова немарлива работа по техен обект

Музикантът и граждански активист Васил Гюров се намеси в казуса, като показа в какво положение се намира паметникът на културата.

"Съветвам всеки жител на столицата да отдели малко време за да разгледа паметника на културата - Астрономическа обсерватория в парк „Борисова градина“. Там ще може да се насладите на върхови достижения в сферата на реставрацията и обществените поръчки. Ювелирните изпълнения надминават и най- смелите очаквания за иновации в архитектурата", пише иронично той.

През 1976 г. обсерваторията е обявена за паметник на културата. В големия купол се намира най-старият телескоп на постоянен фундамент в България. От 1942 г. до 1986 г. със закон в Държавен вестник обсерваторията е службата за „Точно време“ на България, като тази дейност реално стартира още през двайсетте години на ХХ век. През първите десетилетия сверяването на прецизните часовници в обсерваторията е ставало чрез наблюдения на звезди със специален телескоп – т. нар. „меридианен кръг“.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024