Общественият съвет на ЦИК: Не е нормално в 21 век да има толкова сгрешени бюлетини

Няколко общини в България се оказаха в ситуация, в която "партията" на недействителните бюлетини побеждава първата и втората политическа сила на местните избори.

В Борован, например, 3 от 5 формации с кампания за Общинския съвет, са получили по-малко гласове от всички сбъркани хартиени бюлетини.

Масовият случай е с избиратели, които са маркирали само номер на преференция, без да отбележат за коя партия всъщност подават гласа си.

"Печелещата политическа сила има само 200 гласа повече от недействителните. Да си представим каква ще е легитимността на тези съветници, щом около 30% от гласувалите хора са подали недействителен глас. Какво ще е доверието в тяхната работа?", каза Ива Лазарова от Обществения съвет към ЦИК пред Нова ТВ.

Лазарова е представител и на Института за развитие на публичната среда, който е отчел умопомрачителни проценти на недействителни гласове в много от общините в страната.

"Надеждността на отчитане чрез ръчно преброяване не е добра, трябва да мислим за друг начин за отчитане - машинен протокол. До момента няма нито един факт, който да показва, че резултатът от машинно гласуване е неправилно отчетен или манипулиран. Не е нормално в 21 век като избиратели да не можем да гласуваме на машина, въпреки че Изборният кодекс ни го гарантира, и да имаме толкова голям процент сгрешени гласове", каза председателят на съвета Цветелина Пенева.

Пет дни преди балотажа - все още никой не може да отговори дали ще се гласува с машини на 5 ноември или отново процедурата ще бъде провалена в последния момент.

От Обществения съвет разкритикуваха ЦИК за това, че цели 2 години не събра екип от експерти, които да могат сами да се справят с проверката за надеждността на машинния вот.

"От 1 август до края на септември ЦИК водеше преговори с доставчика на машините за надграждане на софтуера. Това са два месеца. А после се чудим защо за 10 дни Министерството на електронното управление е бързало с процедурата. Това е поредица от неспазване на процедури, за да се организира гласуването. Това доведе до това фиаско в неделя", каза Пенева.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Кабинетът "Главчев" разреши частна детска болница, докато държавата още не може да построи своя

Новината провокира възмущение на Обществения съвет за Национална детска болница

17:04 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024