Общинските сензори за качеството на въздуха в София се оказаха безполезни

Общинската система, която трябва да следи качеството на въздуха София, се оказва неточна и на практика е безполезна. Това съобщи кметът на столичната община Васил Терзиев.

Отклоненията между данните от общинските сензори и националните станции за измерване на замърсяването на МОСВ е 12 пъти, което прави данните безполезни.

Изводите са от независим доклад на американската компания TDEnviro, специализирана в анализ на данни за атмосферния въздух. По думите на Терзиев гражданските устройства на airBG.info са доста по-надеждни по показатели от тези, в които са инвестирани близо 1 млн. лв.

Общинските сензори бяха монтирани през 2019 г., докато в общината е администрацията на Йорданка Фандъкова и ГЕРБ. Показателите от тази система се ползват за прилагане на мерки като зелен или бял билет за пътуване с намаление или без пари в градския транспорт, когато замърсяването е голямо.

"Не може да имаме доверие на данните от общинската мрежа. Гражданските устройства са доста по-надеждни от това, в което сме инвестирали близо 1 млн. лева. Когато работиш с грешни данни, това води до погрешни политики", коментира кметът Васил Терзиев.

Оказва се, че общинските уреди не могат да бъдат калибрирани, защото общината не е собственик на кода на мрежата. В последните две години администрацията е плащала за извънгаранционната им поддръжка.

Въпреки липсата на коректни данни за качеството на въздуха, от общината казват, че ще продължат с мерки, които при всички случай са в посока по-чист въздух. Така от 1 декември отново влиза в сила т. нар. нискоемисионна зона, която я обхваща центъра на София, в който ще е забранено влизането на коли от по-ниските еко категории.

Тази година тя ще обхваща още една екокатегория и така ще важи за коли на бензин с първа регистрация преди 1998 и на дизел с първа регистрация преди 2007 г. За разлика от миналата година, когато софтуерът за контрол и глоби не работеше, сега вече той е наличен и санкции ще има. Ограниченията остават в сила до март.

От 1 януари 2025 г. влиза и забрана за отопление на твърдо гориво в някои райони на София.

Сред останалите мерки за по-чист въздух е миенето на пътните платна. От началото на годината до края на септември са били измити 373 хил. дка, което било с 10% повече от миналата година, заявиха от общината. Обявени бяха и по-сериозни проверки за изгаряне на отпадъци.

Без стари коли в центъра на София от 1 декември. Забраната постепенно ще обхване по-широк периметър


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Технологии

Първият магазин Ozone Live в Бургас отваря врати

Повече продукти, повече промоции и обстановка като никъде другаде

18:19 - 23.10.2024
Важно днес

Смъртоносна терористична атака в Турция: атентатори нападнаха ключов военен обект (Обновена)

Загинали и ранени при терористична атака в Турция

16:48 - 23.10.2024
Важно днес

Съдът отказа да пусне на свобода един от главните герои от скандала в "Митници"

Двама от петимата обвиняеми по делото в момента се намират в ареста у нас

15:22 - 23.10.2024