Олаф Шолц пред ООН: Светът е изправен пред нова фрагментация

"Светът е изправен пред нова фрагментация след години на надежда след края на Студената война. Пред нас се натрупват големи глобални кризи, които се комбинират и подсилват една друга. Някои дори виждат в това предвестник на един свят без правила".

Това заяви късно снощи от трибуната на ООН германският канцлер Олаф Шолц.

Той каза още, че президентът Владимир Путин "ще се откаже от войната и империалистическите си амбиции само ако осъзнае, че не може да я спечели".

Очаквано, войната в Украйна зае централно място в изказванията на световните лидери пред Общото събрание на ООН до момента.

Френският президент Еманюел Макрон определи руската инвазия като "завръщане към нова ера на империализъм и колониализма" и предупреди, че бездействието рискува да "разруши световния ред, без който мирът е невъзможен. Не става въпрос за избор на една страна между Изтока и Запада, или Севера или Юга. Това е въпрос на отговорност пред Устава на ООН", добави той.

Японският министър-председател Фумио Кишида определи нахлуването на Русия в Украйна като дестабилизиращо до основи международния ред и заяви, че трябва да надделее върховенството на закона, а не принудата на силата.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за "достоен изход" от продължаващата вече седем месеца криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна.

"Заедно трябва да намерим разумно практично дипломатическо решение, което да даде и на двете страни достоен изход от кризата", каза той.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще направи обръщение към Общото събрание на ООН днес, същото ще направи и украинският президент Володимир Зеленски - единственият лидер, на когото е разрешено да говори чрез видеотранслация.Очаква се Байдън да говори за войната в Украйна и световния ред. В разрез с традицията за президентите на САЩ той не говори през първия ден, тъй като пътува до Великобритания за погребението на кралица Елизабет II.

"Байдън смята да настоява за реформиране на Съвета за сигурност на ООН, по време на речта си пред Общото събрание", каза съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан и допълни, че американските официални лица са разочаровани от ветото на Москва върху мерките и декларациите на Съвета за сигурност във връзка с руската инвазия в Украйна.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" запали и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024