Обстрел в наводнения Херсон: Украйна и Русия си разменят обвинения Снимка: © Getty Images

Украйна и Русия се обвиняват взаимно за обстрел над южния град Херсон, който беше засегнат от огромното наводнение след скъсала се стена на язовир "Нова Каховка", съобщава BBC.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков се оплака, че руските спасители са "принудени да работят в условия на продължаващ обстрел от Украйна и това усложнява работата им". Той обаче не предостави доказателства в подкрепа на своите твърдения.

Назначеният от Москва ръководител на Херсонска област Владимир Салдо написа в своя канал в Telegram, че двама души са загинали след обстрела, дошъл от украинска страна.

"Бойците от киевския режим извършиха чудовищно престъпление. Те обстрелваха цивилен евакуационен пункт в Гола Пристан. Загинаха двама души, включително 33-годишна бременна жена. Още двама души бяха ранени", пише той.

Междувременно областният управител на Херсон Олександър Прокудин каза, че руските сили са обстрелвали града и близките крайбрежни райони. Информацията идва, след като в сряда украински официални лица съобщиха, че силите на Москва обстрелват спасители на западния бряг на река Днепър, контролиран от Киев. Русия контролира източен бряг на реката.

Към момента нито едно от твърденията на двете страни не може да бъде независимо проверено.

Междувременно украинският президент Володимир Зеленски посети засегнатия от наводненията украински регион, където под вода са близо 600 кв. км. Той каза, че сега приоритетът е да се "защитят човешките животи" и отново критикува "бавната реакция" от страна на международните агенции, включително тази на ООН.

Червеният кръст предупреди за изхвърлени противопехотни мини, които плават по течението на реката и могат да представляват риск за хората в продължение на десетилетия.

Все още няма конкретна информация как точно се е скъсала язовирната стена. Руски представител в Съвета за сигурност на ООН обаче реши да препише вината за това не само на Киев, но и на западните ѝ съюзници, които сбадявали Украйна с оръжие в рамките на "терористиен заговор".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024