Снимка: © Getty Images

Погребалният агент Георги Енев, който беше обвинен за незаконното погребение на седем покойници с цел парична измама, е имал достатъчно добре известна история на забавяния при извършването на кремации.

Това твърди както директорът на софийския крематориум Михаил Кръстев, така и представителят на Съюза на погребалните фирми Стоян Макреев.

Макреев разказва, че през 2018 г. е прекратил отношенията си с фирмата на обвиняемия, защото се е стигнало до ситуация, в която "между 5 и 10 тела на покойници" са изоставени в хладилните камери на неговата служба за повече от 3-4 месеца.

Обяснението на заподозрения било, че не успява да намери документи, за да извърши поръчаните кремации на труповете.

Стоян Макреев обвини местните власти в Банкя за това, че са допуснали гробищния парк в Клисура да няма огради и да не се контролира кой извършва погребения. По думите му - телата не са намерени извън гробището, а на половин метър от "официалните" гробни места.

Михаил Кръстев от "Крематориум София" също описва арестувания агент като "некоректен". Близки на починал човек са потърсили в крематориума урната месец след смъртта, но се оказва, че той изобщо не е доведен от фирмата на Енев, а е държан в камера.

"Около седмица след това покойникът беше докаран, извършена беше кремацията и близките направиха урнополагане", каза Кръстев пред Нова ТВ.

По думите му - до подобно тежко престъпление се е стигнало заради липсата на закон за погребалната дейност и слабия контрол. Гробищните услуги са част от отговорностите на местната власт, а Столична община има наредба от 2011 г., която според Кръстев не е актуална към момента.

Той посочи, че всеки може да провери по ЕГН на своя починал близък дали наистина е кремиран в един от трите центъра в София, Пловдив и Варна, които извършват тази дейност.

Адвокатът Димитър Марковски определи разследването като "фрапантен и брутален случай", като коментира, че прокуратурата трябва да провери какви са причините за смъртта на покойниците, чиито тленни останки бяха открити в Клисура.

До този момент няма данни за насилствено причинена смърт, но според него разследването трябва да продължи в тази посока. Марковски допусна, че е възможно да бъде открита и документна измама, защото при реално извършване на кремация би трябвало да се предоставят протоколи на близките на покойника.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Рашков си даде висока оценка, но преходът му от МВР в КПКОНПИ остава под въпрос

Костадин Костадинов отхвърлил призив от ПП да подкрепи Рашков за новата позиция

Момчетата в костюми или #GentleMinions: Филмът за миньоните се превърна в мания за TikTok

Продължението на "Миньоните" привлича извънредно голям дял тийнейджъри на премиерата си

ПП ще представи нова програма: Хоризонт за 6 месеца и опция за вот на доверие

Евентуален кабинет на Асен Василев може да поиска нов вот на доверие през януари 2023

Край на "монопола" на "Евролаб": БАБХ си връща помещенията на ГКПП "Капитан Андреево"

Корупционният скандал около частния контрол на границата вече става европейски проблем

В Украйна предстои дълга война: кой ще я спечели зависи от Запада

Путин разчита на идеята, че решимостта на Запада ще се разпадне

Кметът на Добрич: "Когато Кирил Петков опъна шатра на площада, хората питаха дали това е коалиция на г-н Йорданов"

Йордан Йорданов смята, че той има интелектуално право над словосъчетанието

Поредната американска трагедия

Стрелбата в Чикаго на парада за 4 юли е трети инцидент в рамките само на няколко седмици