Обвинител и обвиняем по "Осемте джуджета" се оказаха колеги по стая в Прокуратурата

Скандалните данни за пряка обвързаност между разследващи и разследвани по делата срещу Нотариуса и Петьо Еврото продължават да излизат на светло с нова сила.

В деня, в който градският прокурор на София Илиана Кирилова демонстративно отказа да се яви пред Народното събрание, "Свободна Европа" публикува свое разследване, което създава сериозни съмнения за безпристрастността на делата срещу групировките за търговия с влияние в прокуратурата.

Данните от него бяха цитирани от депутата Бойко Рашков пред комисията "Нотариуса" в гневна реч по адрес на отсъстващата Кирилова.

Бившият шеф на НСлС обяви, че за 44 г. работа като магистрат не е виждал толкова голям скандал с "мафиотска структура в прокуратурата, за която българското общество разчита да разкрива престъпления".

Опорочени ли са разследванията за Еврото и Нотариуса?

Единственият прокурор от Софийската градска прокуратура, който се занимава с делата за двете групировки, е Йордан Петров от отдел "Специализиран" на ведомството, управлявано от Илиана Кирилова.

"Свободна Европа" цитира информация от три независими източника, според които Петров е имал романтична връзка в миналото с колежката си Божидара Ганева.

Медията твърди, че Ганева е едно от имената, споменати в свидетелски показания през лятото на 2023 г. по делото за принуда, упражнявана от Петьо Петров - Еврото спрямо магистрати. Тя е съпруга на друг действащ прокурор на ръководен пост - шефът на Апелативната прокуратура на София Радослав Димов.

Схемата за влияние на Петьо Петров стана обект на разследване на Софийската районна прокуратура едва след като той влезе в открит сблъсък с Иван Гешев през юни 2023. Това е първото дело, по което беше повдигнато обвинение за корупция срещу прословутия бивш следовател - въпреки че Антикорупционният фонд разкри ясни данни за действията му още през 2020.

Това производство е иззето във висшестоящата Софийска градска прокуратура, защото само тя има право да разследва магистрати - а за няколко дни СРП събира купища показания за преки връзки на Еврото с прокурори на най-високо ниво, включително за Борислав Сарафов и за ръководителката на СГП Илиана Кирилова.

Нейният подчинен Йордан Петров е и човекът, който прекратява разследването.

При това - Петров повдига и обвинение на един от четиримата прокурори за това, че си позволил неправомерно да повдигне обвинение на Петьо Еврото.

Под удара на СГП е поставен магистратът Константин Сулев.

Според данните на "Свободна Европа" - Сулев и обвинителят му Йордан Петров "дълго време са се помещавали в една стая в СРП, което предполага по-близки колегиални отношения. Въпреки това Петров не си е направил отвод от делото".

От страната на Районната прокуратура на Невена Зартова, която по искане на Борислав Сарафов се разследва в няколко поредни ревизии, също има поредица сериозни проблеми.

Например - признанието на Зартова, че е била в приятелски отношения с адвокат Велимир Атанасов, който се смята за дясна ръка на убития Нотариус. И Атанасов, и Мартин Божанов са били гости на ведомствено тържество на СРП преди години.

Атанасов е бил сред свидетелите под разследването срещу Петьо Еврото в СРП през юни 2023 г., но самоличността му уж трябваше да е скрита с прокурорска защита.

Тази защита беше свалена едностранно от... прокурора Йордан Петров пред bTV. Скоро след това "Капитал" съобщи, че останалите свидетели по делото срещу Еврото са започнали да се отказват от показанията си. Така дори данните да стигнат до съдията Даниела Талева, оправомощена да разследва Борислав Сарафов, тя вече няма за какво да се захване.

Бойко Рашков: Не ми е известно Илиана Кирилова да има един обвинителен акт, внесен в съда - направете си изводи защо е поставена там

Бившият министър на вътрешните работи Бойко Рашков отправи масивни критики срещу отсъстващата градска прокурорка Илиана Кирилова, като косвено я обвини в некомпетентност и изпълнение на поръчки.

"(В СГП) под нейно ръководство не се осъществява истинско разпределение на случаен принцип на делата. Тя е направила така - и от времето на Гешев - че делата да се разпределят на конкретен прокурор. Бих казал - удобен прокурор. Един от тях води разследването срещу своя колега от Районната прокуратура. Позволявам си да кажа това и по личните ми наблюдения, докато бях министър на вътрешните работи. Много странно защо всички подобни дела се падаха на този човек, при положение че той, по мнение на негови колеги, много години не се е занимавал със същинска прокурорска работа, а с изпълнение на наказанията", каза Рашков по адрес на Йордан Петров.

"Още по-странно е за мен да работиш 2, 3, 4 години с един човек в един кабинет, след което да те поставят на това място в СГП и ти да изготвиш обвинителен акт срещу него", каза той.

Рашков посочи, че НПК изисква от магистратите отвод при обстоятелства, които сочат към предубеденост и насочи същите критики към Илиана Кирилова заради нейното познанство с Петьо Петров-Еврото.

В интервю за "Сега" Кирилова потвърди, че и тя е споделяла общ кабинет с Петров, докато са били следователи в Градската прокуратура преди години.

"Тя е назначена по изключение - вместо с конкурс, тя, като доверен човек не знам на кой, е била инсталирана за ръководител на СГП", обяви Рашков.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Текстове от партньори

Работното време на Kaufland по време на празниците

Магазините ще бъдат с намалено работно време на Великден и Гергьовден

18:03 - 30.04.2024
Важно днес

Нетаняху обяви, че Израел ще нахлуе в Рафах - със или без сделка за заложниците

В Кайро се проведе нов кръг преговори за прекратяване на огъня

16:55 - 30.04.2024
Важно днес

Мъж с меч уби 13-годишно момче и рани други четирима в Лондон

Предполагаемият 36-годишен извършител е арестуван. Засега разследващите не определят атаката като терористична.

15:39 - 30.04.2024
галерия

Сериалите, които ще гледаме през май 2024 г.

Няколко дългоочаквани завръщания, нов Доктор Кой и още

15:23 - 30.04.2024
Важно днес

Герой от разследване на АКФ за злоупотреби влиза в управата на пътната агенция

Случаят е стигнал до прокуратурата, след това се губят следите

15:04 - 30.04.2024
Култура

"Аскеер 2024": Актьорът Руси Чанев ще получи награда за цялостен принос към театъра

Драматичният театър в Благоевград е с най-много номинации в различни категории

15:02 - 30.04.2024