Обвиняват Неймар в расизъм, може да пропусне 10 мача Снимка: © Getty Images

„Олимпик Марсилия“ обвинява голямата звезда на ПСЖ Неймар в расизъм. Само десет дни след като бразилецът бе изгонен от мача за първенството срещу отбора на Андре-Вилаш Боаш и се оплака, че именно той е станал жертва на расистки обиди, марсилци заплашиха, че разполагат с видео, в което нападателят обижда играча им Хироки Сакай.

Как расизмът и физическите сблъсъци убиха футбола в голямото френско дерби

Информацията е на източник, близък до ръководството на „Олимпик“, и бе съобщена от AFP, а испанската медия Cadena Cope потвърди новината. Ако кадрите станат публично достояние и се докаже вина, то Неймар може да пропусне 10 мача като наказание.

Според източника – тимът от Марсилия твърди, че разполага с доказателства, сочещи две отделни ситуации, в които 28-годишният футболист отправя обидни реплики на расова основа към японския защитник. Говорител на „Олимпик“ отказа да коментира ситуацията, а от ПСЖ отрекоха всички обвинения, като заявиха, че все още не са представени доказателства.

По време на двубоя между двата тима на 13 септември феновете по трибуните на „Парк де Пренс“ видяха огромно меле в центъра на терена. След физически сблъсъци и обиди между играчите бяха показани 5 червени картона. Сред изгонените беше и Неймар, който удари по главата Алваро Гонсалес, а после се оплака в социалните мрежи, че бранителят на „Марсилия“ го е обидил на расова основа.

Миналата седмица бразилската медия „Globo Esporte“ съобщи, че от ПСЖ са изпратили на представителите на Френската футболна лига видео от ситуацията в опит „да докажат, че Неймар е бил жертвата на расизъм“. Трима експерти от страната прочетоха думата „mono“ по устните на Гонсалес, която означава „маймуна“ на испански. В Испания обаче не откриха нищо нередно в репликите на своя сънародник.

Вече започна разследване и ако Френската футболна федерация прецени, че Неймар и Алваро Гонсалес са се обиждали на расова основа, двамата могат да бъдат наказани за 8 до 10 мача, както гласи правилникът. Отделно наказание би последвало в случай на доказване на вина у бразилеца при евентуалните обиди към Хироки Сакай. Неймар вече бе санкциониран и пропуска два мача за френските шампиони заради червения картон.


Прочетете още:

Да избягаш от Nike: Защо Неймар избра Puma - заради Пеле или пари?

Майкъл Джордан сформира отбор в NASCAR, за да даде шанс на чернокожите пилоти


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон за рисковете пред ЕС, ако няма реформи

Френският президент призова ЕС да се обедини срещу предизвикателствата

15:08 - 25.04.2024
Важно днес

Общинските съветници на БСП в София не послушаха Нинова и отказаха да сменят лидера си

Иван Таков ще продължи да е председател на групата на БСП в СОС

14:12 - 25.04.2024