Лима е в извънредно положение, след като 42 души загинаха по протестите последните седмици Снимка: © Getty Images

Правителството на Перу обяви извънредно положение в столицата Лима и още три региона, след като 42 души загинаха по време на протестите срещу президента Дина Болуарте през последните седмици.

Мярката ще продължи 30 дни, като през този период армията получава правото да се намесва, за да запазва реда в страната, а гражданите губят редица свои конституционни права, сред които свободата на придвижване и събиране с други хора.

Освен столицата, тя засяга съседните региони Куско и Пуно, както и пристанищния град Калао.

В събота протестиращите бяха блокирали повече от 100 пътища на територията на държавата, след като в петък вечер Болуарте обяви по държавната телевизия, че няма да се оттегли от поста си:

"Гласове от някои агресивни и радикални фракции искат оставката ми, хвърлят населението в хаос, безредие и разруха. Няма да се оттегля. Отдадена съм на Перу."

В обръщението си държавният глава изрази съжалението си, че на моменти протестите са били придружени от насилие:

"Не мога да спра да изказвам съжалението си за смъртта на перуанци в тези протести. Извинявам се за тази ситуация," каза тя.

Протестите започнаха в първите дни на декември, когато тогавашният президент Педро Кастийо бе отстранен от поста си, след като опита да разпусне Конгреса и да управлява чрез указ, за да предотврати гласуването на импийчмънт срещу него.

Негови симпатизанти барикадираха улици и поискаха нови избори и оттеглянето на Болуарте, която идва от същата партия като Кастийо. Перу се намира в период на политическа нестабилност, като за последните шест години държавата е имала пет президента.

Кастийо бе разследван по няколко случая на измама по време на мандата си, впоследствие бе задържан за 18 месеца по обвинения за провокиране към бунт.

В четвъртък и петък правителството напуснаха трима министри - на труда, на вътрешните работи и на жените.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024