Одит твърди, че дълговете на "Александровска" са нараснали с 24 млн. лв. Тя обаче откри в него "груби грешки"

Нов одит на служебната власт относно състоянието на "Александровска" болница твърди, че в последната година просрочените задължения на заведението са достигнали размер от близо 24,2 млн. лв. Данните са коренно различни от тези, предоставени от самата болница и от предишния екип на Министерството на здравеопазването, които показват, че тя е финансово стабилна.

Настоящата проверка на ведомството показва, че сумата на просрочията представлява 61,69% от общия размер на задълженията и води до много висок риск от изпадане в неплатежоспособност и невъзможност за осъществяване на лечебна дейност.

От ръководството на "Александорвска" обаче не са съгласни с изнесената информация и посочват, че в изнесените данни от доклада "има груби фактологични грешки до степен, в която фактите са абсолютно неверни".

"Опасяваме се, че целта е да бъдат въведени в заблуда не само обществеността, но и самото ръководство на Министерство на здравеопазването (МЗ). Това не е в интерес на най-старата университетска болница в страната, за чието спасяване настоящото ѝ ръководство се бори от встъпването си в длъжност", се казва в позицията на здравното заведение.

Миналата година при служебния министър на здравеопазването Стойчо Кацаров за директор на болницата беше избран д-р Атанас Атанасов. При кабинетът Петков мениджмънтът беше подкрепен и с прокурист. Постът зае дългогодишният финансинт и бивш директор на Българската банка за развитие (ББР) Владимир Георгиев.

Сега служебният кабинет в МЗ твърди, че през последната година болницата е управлявана зле.

"Натрупаните просрочени задължения към доставчици от последната година - 2021 г. в размер на 23.5 млн. лв. надхвърлят финансовите ресурси на лечебното заведение, които се генерират от дейността му", се казва в доклада на ведомството във връзка с проверката на действията на управляващите органи на дружеството.

Резултатите бяха обявени, след като тази година с решение на редовното правителство на УМБАЛ "Александорвска" беше отпуснат заем от 35 млн. лв. От МЗ обаче казаха, че ще изпълнят решението, едва след като бъде извършена проверка за актуалното състояние на болницата и обясниха, че средствата ще бъдат преведени, когато ръководството на болницата изпълни условията, определени с решението на предходното правителство от юли 2022 г.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024