Огнище на Covid-19 взе жертва на кораб с филипински граждани в Бургас Снимка: © Pixabay

Министерството на здравеопазването съобщи за "епидемичен взрив от Covid-19" и един смъртен случай на кораб, намиращ се на пристанище Бургас.

Става въпрос за товарен кораб с екипаж от филипински граждани. Той е бил с 20 души на борда, пристигнал е на 14 юли и трябва да отпътува на 23 юли.

Първият заболял от коронавируса е с оплаквания от 7 юли – отпадналост, кашлица и температура. На 14 юли е транспортиран до УМБАЛ Бургас за изследване и преглед, като направеният бърз антигенен тест дава положителен резултат. Той е хоспитализиран в инфекциозно отделение на лечебното заведение. На 18 юли обаче състоянието му се е влошило и членът на екипажа е починал ден по-късно. Името му не се съобщава в прессъобщението на МЗ.

На 15 юли е организирано пробонабиране на останалите 19 лица от екипажа на кораба с PCR-тестове. 11 души от персонала са с положителен резултат. Издадени са предписания за изолацията им на кораба за срок от 14 дни. Общото им състояние се проследява ежедневно.

Три от положителните случаи са с температура и кашлица. Контактните лица от екипажа са без оплаквания. На 19 юли друг от хората на борда започнал да изпитва проблеми с дишането и се намирал във влошено общо състояние. След преглед от екип на ЦСМП Бургас е бил хоспитализиран.

Настаненият в болницата е на 33 години и се намира в добро състояние. Това съобщи д-р Светослав Тодоров, координатор „Медицинска дейност“ в лечебното заведение, цитиран от БНР.

В издаденото предписание за поставяне на екипажа под карантина РЗИ-Бургас е разпоредила извършването на дезинфекция на всички помещения. Екипажът не се допуска до брега.

Последното пристанище преди акостиране на кораба в Бургас е ОАЕ, на 27 юни. На 7-8 юли плавателният съд преминава през Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба.

Здравните власти следят развитието на противоепидемичната обстановка и оказват стриктен контрол за недопускане разпространението на епидемията от Covid-19, посочват от здравното министерство.


Дори ваксинираните българи подлежат на карантина при влизане у нас от страни в "червената зона"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Financial Times: Високи заплати и оневиняване на заподозрени - как Кремъл за попълва войската си

Нова вълна на мобилизация, обаче, изглежда е въпрос на време

11:54 - 24.05.2024
Живот

Ицо Хазарта: Нека те помоля да говорим български език

Изпълнителят пусна кратък клип по случай 24 май

11:12 - 24.05.2024
Важно днес

Загинали и ранени, след като сграда рухна до плажа в Палма де Майорка

Има опасения, че има още затрупани хора сред отломките

10:02 - 24.05.2024
Важно днес

САЩ наказват Грузия с визови ограничения заради спорния закон за чуждите агенти

САЩ налагат по-строга политика за издаване на визи за "съучастниците в подкопаването на демокрацията в Грузия"

09:31 - 24.05.2024
Важно днес

На 24 май празнуваме Деня на българската азбука, просвета и култура

България отбелязва празника с концерти и тържества в цялата страна

08:59 - 24.05.2024
Бизнес

IAB MIXX Awards 2024 оцени най-добрите дигитални маркетингови кампании през годината

Тази година над 70 заявки се съревноваваха на финала на IAB MIXX Awards Bulgaria 2024. Международното жури отличи най-добрите локални маркетингови кампании за изминалата година.

21:23 - 23.05.2024
Важно днес

ООН утвърди Международен ден в памет на жертвите от геноцида в Сребреница

11 юли ще бъде отбелязан още тази година. България подкрепи резолюцията на ООН

19:33 - 23.05.2024