Снимка: © Pixabay

Министерството на здравеопазването съобщи за "епидемичен взрив от Covid-19" и един смъртен случай на кораб, намиращ се на пристанище Бургас. 

Става въпрос за товарен кораб с екипаж от филипински граждани. Той е бил с 20 души на борда, пристигнал е на 14 юли и трябва да отпътува на 23 юли. 

Първият заболял от коронавируса е с оплаквания от 7 юли – отпадналост, кашлица и температура. На 14 юли е транспортиран до УМБАЛ Бургас за изследване и преглед, като направеният бърз антигенен тест дава положителен резултат. Той е хоспитализиран в инфекциозно отделение на лечебното заведение. На 18 юли обаче състоянието му се е влошило и членът на екипажа е починал ден по-късно. Името му не се съобщава в прессъобщението на МЗ.

На 15 юли е организирано пробонабиране на останалите 19 лица от екипажа на кораба с PCR-тестове. 11 души от персонала са с положителен резултат. Издадени са предписания за изолацията им на кораба за срок от 14 дни. Общото им състояние се проследява ежедневно.

Три от положителните случаи са с температура и кашлица. Контактните лица от екипажа са без оплаквания. На 19 юли друг от хората на борда започнал да изпитва проблеми с дишането и се намирал във влошено общо състояние. След преглед от екип на ЦСМП Бургас е бил хоспитализиран.

Настаненият в болницата е на 33 години и се намира в добро състояние. Това съобщи д-р Светослав Тодоров, координатор „Медицинска дейност“ в лечебното заведение, цитиран от БНР.

В издаденото предписание за поставяне на екипажа под карантина РЗИ-Бургас е разпоредила извършването на дезинфекция на всички помещения. Екипажът не се допуска до брега.

Последното пристанище преди акостиране на кораба в Бургас е ОАЕ, на 27 юни. На 7-8 юли плавателният съд преминава през Суецкия канал, което налага качване на пилот на кораба. 

Здравните власти следят развитието на противоепидемичната обстановка и оказват стриктен контрол за недопускане разпространението на епидемията от Covid-19, посочват от здравното министерство.


Дори ваксинираните българи подлежат на карантина при влизане у нас от страни в "червената зона"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички

2289 нови случая на Covid-19, почти 20 000 дози ваксини

Вече над 123 000 души са си поставили бустерна доза от ваксината срещу Covid-19

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други