„Огромна жилищна криза“: Хиляди хора излязоха на протест в Португалия Снимка: © Getty Images

Хиляди хора излязоха по улиците на Лисабон и други градове в Португалия този уикенд, за да протестират срещу рязкото повишаване на наемите и цените на жилищата в момент, когато високата инфлация затруднява още повече покриването на разходите за живот.

„Днес има огромна жилищна криза“, заяви Рита Силва от жилищната група Habita по време на протеста в Лисабон. „Това е извънредна социална ситуация.“

Португалия е една от най-бедните страни в Западна Европа, като според правителствени данни повече от 50% от работещите са получавали по-малко от 1000 евро месечно през миналата година. Минималната месечна заплата е 760 евро.

Наемите в Лисабон, иначе гореща туристическа точка, са скочили с 65% от 2015 г. насам, а продажните цени са се покачили със 137% за този период, сочат данни на Confidencial Imobiliario, която събира данни за жилищата. Само през миналата година наемите са се увеличили с 37%, което е повече, отколкото в Барселона или Париж, отчита друга компания за данни за недвижими имоти – Casafari.

Ситуацията е особено тежка за младите хора.

Средният наем за двустаен апартамент в Лисабон е около 1350 евро, показва проучване на жилищния портал Imovirtual.

Миналия месец социалистическото правителство обяви пакет от мерки в областта на жилищното настаняване, който, наред с други инструменти, слага край на спорната схема за „златна виза“ и забранява издаването на нови лицензи за имоти в Airbnb. Според критиците обаче това не е достатъчно, за да се намалят цените в краткосрочен план.

„Хора, които... работят и са бездомни, хора, които са изселени, защото къщата им е превърната в място за краткосрочно настаняване (на туристи)“ – това са само част от историите на граждани в Португалия, които се случват всеки ден, дава пример 35-годишният илюстратор Диого Гера, за да илюстрира ширещата се криза.

Според проучване на застрахователните брокери CIA Landlords ниските заплати и високите наеми превръщат Лисабон в третия най-малко жизнеспособен град за живеене в света. Инфлацията в Португалия, която в момента е 8,2 %, изостря проблема.

„С моята заплата, която е по-висока от средната заплата в Лисабон, не мога да си позволя да наема апартамент, защото е твърде скъп“, казва Нунсио Ренци, ръководител на търговска дейност от Италия, който живее в столицата, цитиран от Reuters.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024
Важно днес

Нацистко парти в скъп курортен бар шокира Германия

"Германия на германците. Чужденците - вън" и хитлеристки поздрави провокираха разследване на службите за сигурност

17:36 - 24.05.2024