Окончателно: 100 лв. великденска добавка за пенсионерите с доходи под линията на бедност Снимка: © Народно събрание

Великденски добавки в размер на 100 лв. ще получат пенсионерите с доходи до 526 лв., колкото е линията на бедност, решиха окончателно депутатите, като двигатели на решението бяха ГЕРБ и ДПС. ПП-ДБ се обявиха против "подаянията" преди избори за сметка на устойчиво повишение на пенсиите.

Народните представители отхвърлиха предложението на БСП великденските добавки да са всички пенсионери, но в размер на 50 лв.

От БСП определиха решението като "половинчато и несправедливо". По време на дебатите депутатът Георги Гьоков коментира, че над милион и половина пенсионери ще бъдат ощетени, а линията на бедност не е достатъчен критерий за определяне на добавките.

"Вие не подпомагате най-бедните пенсионери. Ако един пенсионер получава 525 лв., но има фирма и получава 5000 лв. доход или ако продължава да работи и получава заплата, дори минималната, той беден ли е?" попита Гьоков.

Искрен Митев от ПП-ДБ отговори:

"Хората, които държаха бедни пенсионерите, са ги научили да хвърлят на калпак пари от джипката и то даже това не са пари, а подаяния. Няма да участваме в това състезание кой е по-щедър."

От спор за великденските добавки дебатите в пленарната зала преминаха в спор за състоянието на публичните финанси, който се повдига всеки ден от смяната на властта.

"Не може да обвинявате когото и да е тук, че е популист, защото основният човек, който е призован да бъде финансов и бюджетен разум, беше популист. За първи път имахме финансов министър без бюджетни ценност и най-прахосническия финансов министър, който сме имали", каза Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС. Адресат на твърдението му е бившият вече министър Асен Василев.

Към Вълчев се присъедини съпартиецът му Тома Биков.

"Г-н Василев е първият министър, който не е финансист. 2-3 години плащахме за маркетингова опаковка на г-н Василев, която е хубава и сега идва сметката, която вероятно ще бъде по-голяма, отколкото очакваме. Когато внасяше бюджети без мнозинство, им казахме: "Бъркате в контакта, ще ви удари токът". Сега виждаме как се тресат от ток."

Мирослав Иванов от ПП-ДБ обвини ГЕРБ в създаването на внушения.

"Нямаше хаос, нямаше студена зима и вие повтаряте опорки колко зле е било при г-н Василев. Понеже коментирате принципната политика на Асен Василев, коментирайте Владислв Горанов. Политиката на стабилност на ГЕРБ беше политика на бедността, " каза Иванов.

В спора се намеси и Георги Свиленски от БСП.

"Аз не съм адвокат на Асен Василев, но вие 10 месеца го държахте на власт. В момента ПП и ГЕРБ си разчиствате сметките тук," заяви той.

С мотива, че "се изказаха повече от 20 души, чухме разумни аргументи, чухме и неразумни" след повече от 2 часа разисквания председателят на бюджетната комисия Йордан Цонев от ДПС предложи дебатите да бъдат прекратени.

"Чухме също така и откровен популизъм и заиграване с пенсионерите, което не е морално. Пенсиите ги плащат работещите, а не депутатите в тази зала," каза Цонев.

Той обясни, че няма как да има добавки за всички пенсионери, защото за това е необходим трансфер от бюджета, какъвто може да одобри само редовен кабинет.

В крайна сметка "за" гласуваха 138 народни представители, 42 гласуваха "въздържал се". Разчетите показват, че мярката ще струва 54 млн.лв., които ще дойдат от преструктуриране на бюджета на Държавното обществено осигуряване.

Законът влиза в сила от 1 април, а от НОИ обявиха готовност средствата да бъда изплатени преди 5 май, когато е Великден. За целта са нужни над 50 млн. лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Хакери препродадоха билети за турнето на Тейлър Суифт в Европа

Колко сигурни са билетите на Eventim

20:11 - 07.05.2024
Важно днес

Коя е Ива Иванова - новата изпълнителна директорка на фонд "Земеделие"?

Досегашният шеф на фонда стана служебен министър на земеделието

18:57 - 07.05.2024
Кино и сериали

Истинската история зад войната на зърнените закуски в „Unfrosted"

Конкуренцията между Kellog и Post е сравнявана с тази на Ford и General Motors

17:55 - 07.05.2024
Важно днес

Александър Дунчев и Мартин Заимов водят листи на "Зелено движение"

Бивш министър и депутати водят листите на "Зелено движение", които този път се явават самостоятелно на изборите

16:26 - 07.05.2024
Важно днес

ПП-ДБ обяви водачите на листите си. Атанасов и Бориславова не са сред тях

Вижте водачите в листите на ПП-ДБ за парламентарния вот

15:30 - 07.05.2024
Важно днес

Вижте кандидатите за евродепутати от листата на ПП-ДБ

ПП-ДБ обявиха листата с кандидатите им за евродепутати

15:08 - 07.05.2024