Новак Джокович загуби обжалването във Федералния съд в Австралия след повторното анулиране на визата му. Световният №1 в тениса ще бъде депортиран от страната.

Решението беше взето единодушно от тримата съдии, които разгледаха казуса на 16 януари в заседание, продължило над 3 часа. Очаква се те да обявят мотивите си на по-късен етап.

Отсъждането в полза на правителството означава, че 34-годишният тенисист е изправен пред риск да не може да получи виза за Австралия в следващите 3 години. Той няма да участва на Australian Open, който започва в понеделник, и няма да има възможност да се бори за 10-а титла в най-успешната си надпревара от Големия шлем. Сърбинът ще трябва да плати и правителствените разноски по делото.

Световният №1 напусна страната в 22:30 ч. в неделя вечер - с полет на Emirates до Дубай.

Министър Хоук отмени визата на сръбския тенисист дни след като той обжалва успешно първоначалното анулиране на документа, направено от властите. Алекс Хоук използва извънредни правомощия, според които може да депортира всеки, който представлява потенциален риск "за здравето, сигурността или обществения ред на австралийското общество".

Решението му беше взето не само защото Джокович не е ваксиниран срещу Covid, а и защото не е отговарял на принципите за „добро поведение“, след като е нарушил карантинни мерки в Сърбия и Испания след положителен PCR тест в края на 2021 г., а също така е подал невярна информация в декларацията си за влизане в Австралия.

Окончателно: Джокович загуби битката за визата си и Австралия го депортира

След обявяването на решението водачът в ранглистата заяви, че ще съдейства на властите, но е разочарован от решението на съда.

"Бих искал да направя кратко изявление, за да коментирам днешното решение на съда. Възнамерявам да си почина за известно време и да осмисля случилото се, преди да направя още изказвания по темата. Много съм разочарован от решението на правителството да анулира визата ми, което означава, че не мога да остана в Австралия и да участвам на Australian Open. Въпреки това уважавам решението на съда и ще съдействам на властите във връзка с отпътуването ми от Австралия", написа той в Twitter.

"Чувствам се неудобно заради това, че през последните седмици вниманието бе съсредоточено върху мен и се надявам, че сега светът отново ще се фокусира върху играта и турнира, които толкова обичам. Бих искал да пожелая на всички играчи, официални лица, доброволци и фенове всичко най-добро на Australian Open 2022", добави световният №1. "Накрая, бих искал да благодаря на семейството ми, приятелите и екипа ми, както и на всичките ми фенове и сънародници по целия свят за вашата нестихваща подкрепа. Вие бяхте невероятен източник на сила за мен".

В неделя адвокатите на Джокович обжалваха решението на имиграционния министър да отмени визата на сърбина заради "обществен интерес" и на базата на здравни основания. Екипът от юристи на правителството заяви, че заповедта на Алекс Хоук е била базирана на риска от това тенисистът да провокира антиваксърското общество в страната, и го определиха за „икона“ на това движение.

Адвокатите, представляващи Джокович, отвърнаха, че няма достатъчно доказателства за това твърдение и заявиха, че може да се стигне до бунт на антиваксърите, ако клиентът им бъде депортиран.

Адвокатът на сърбина Никълъс Ууд заяви, че Алекс Хоук няма как да смята, че Новак ще провокира антиваксърски настроения. „Правителството се съгласи, че тенисистът не представлява почти никакъв риск от разпространение на Covid в Австралия заради скорошната си положителна проба за коронавирус и заради допълнителния Covid-протокол на Australian Open“, каза той.

Ууд цитира статия на BBC отпреди няколко дни, озаглавена „Какво е казал Новак Джокович за ваксините?“. Според него това е едно от много малкото доказателства, подкрепящи твърдението на властите, че световният №1 е свързан с „антиваксърско влияние“. Според адвоката - Алекс Хоук е извадил тези твърдения от контекст, защото изказванията на Джокович от съответната статия са от април 2020 г.

 Спонсорите на Джокович са пред важен избор: Ще го изоставят ли, ако продължи да е "лице на антиваксърите" Спонсорите на Джокович са пред важен избор: Ще го изоставят ли, ако продължи да е "лице на антиваксърите"

Според адвоката на сърбина решението на Алекс Хоук и мотивите му са "погрешни". "Не можем да игнорираме и другата страна на монетата", каза той, говорейки за евентуален антиваксърски протест, ако Джокович бъде депортиран.

Представителят на правителствените юристи Стивън Лойд отговори, че фактът, че Джокович не е ваксиниран през 2022, е достатъчно красноречиво доказателство за позицията му спрямо Covid-препаратите. „Обжалващият е можел да се ваксинира, ако е желаел“, каза той и заяви, че твърденията на световния №1 спрямо ваксините са от значение в случая, защото правителството ги определя като „риск“.

Лойд отбеляза, че Джокович се е превърнал в „икона на антиваксърските групи“. „И тази роля, когато е поета от човек с неговия статус, който се намира на територията на Австралия, е от значение. Неговото пребиваване тук може да доведе до това повече хора да станат антиваксъри“, отчете адвокатът.

90% от пълнолетното население на Австралия е напълно ваксинирано, но гражданите на страната са подложени на едни от най-строгите мерки в световен мащаб.

Един от съдиите прекъсна Лойд и го попита дали отмяната на визата на тенисиста няма да доведе до същия ефект. „Това може да доведе до риск от разпространение на Covid по време на голямо струпване на хора“, отчете той, но в крайна сметка се оказа, че този въпрос не е от значение за крайния изход.

Гонят Новак Джокович от Австралия

Адвокатите на правителството не включиха в аргументите си погрешно подадената декларация на Джокович за влизане в Австралия, където беше отбелязано, че не е пътувал в чужбина в 14-дневния период преди пристигането на австралийска територия. Според тях властите са приели обяснението на сърбина, който преди дни се извини публично и заяви, че негов представител е допуснал грешка при попълване на документа от името на Новак. Световният №1 е пътувал от Белград до испанския курорт Марбея в края на 2021 г.

По-големият скандал обаче се разрази около действията на Джокович в дните след положителната Covid-проба на 16 декември. Оказа се, че на следващия ден той е присъствал на събитие за награждаване на деца в Белград. Самият Джокович твърди, че не е знаел резултата от PCR теста и си е направил бърза антигенна проба, която се оказала отрицателна. На снимките се виждаше, че Новак не носи маска и не спазва социална дистанция.

Ден по-късно той съзнателно е нарушил изолацията си, за да направи интервю с френското издание "L'equipe". Репортерът Франк Рамела и фотографът Етиен Гарние се срещнали с Джокович на 18 декември в тенис академията му в Белград. Световният No. 1 не е информирал французите за това, че от два дни има позитивен тест за Covid-19. Журналистите обаче били предварително предупредени от екипа на Джокович, че "не бива да задават никакви въпроси за ваксините и за намеренията му да играе на Australian Open".

Джокович се е съгласил да позира без маска и да крещи по време на фотосесията (по искане на Етиен Гарние) - с други думи, създал е потенциална възможност за разпръскване на вируса в помещението.

9-кратният шампион в Мелбърн трябваше да играе късно в понеделник (17 януари), но сега на негово място в схемата на турнира влиза италианецът Салваторе Карузо, който е №150 в света.


Джокович призна, че съзнателно е нарушил карантината след положителния PCR Джокович призна, че съзнателно е нарушил карантината след положителния PCR

Германски IT-та доказват, че сертификатът на Новак Джокович е подправян Германски IT-та доказват, че сертификатът на Новак Джокович е подправян

 Netflix запечатват драмата на Джокович в Австралия в документален сериал Netflix запечатват драмата на Джокович в Австралия в документален сериал



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024