Окончателно: Хотелът на Румен Гайтански край яз. Искър е незаконен и ще бъде съборен

Хотелът на Румен Гайтански - Вълка в държавното ловно стопанство "Искър" е незаконен и трябва да бъде съборен.

Решението е на Върховния административен съд, окончателно е и не подлежи на обжалване.

То идва след няколкогодишна съдебна битка, която беше провокирана след разкриването на строежа от настоящия депутат от ПП-ДБ Владислав Панев.

С абсурдно решение от декември 2021 г. Административният съд в София обяви, че строежът на територията на ловното стопанство "Искър" не е незаконен, а е "ремонт на стара сграда".

Архивните сателитни снимки на мястото на строежа показват как между 2019 и 2020 г. е "изникнала" нова голяма сграда, а не е правен ремонт на съществуваща постройка.

Това решение сега е отменено от последното произнасяне на ВАС.

"Зимните Сараи на Румен Гайтански - Вълка ще бъдат съборени. С това беше отменено лобисткото решение на предишната инстанцив, която беше намерила "пропуски" в заповедта на Столична община", пише Панев в публикация във Facebook.

Той припомня, че строежът е изпълнен по договор на ловното стопанство с фирмата "Био Майнинг", собственост на Гайтански. Свързаната с него компания "Роудуей Кънстрашкън" беше получила близо 150 млн. лв. заем от Българската банка за развитие по време на ГЕРБ.

"Капка по капка, връщаме справедливостта и законността в България. Процесът не е лесен, не е и бърз. Но се случва ако имаме здрави нерви и търпение. Няма друг начин за просперитета на страната, освен всичко да са равни пред закона. И личният ни пример е особено важен. Затова и има смисъл от на пръв поглед обречени битки срещу Вълка, Ковачки и други "по-равни". Както се вижда, упоритостта се възнаграждава", пише Панев, като изказва изрични благодарности за разрешаването на казуса на Александър Дунчев.

Бившият депутат от "Продължаваме промяната" беше лично ангажиран с казуса, докато беше директор на Агенцията по горите в служебния кабинет на Стефан Янев.

Дунчев нарича решението на ВАС "безпрецедентен успех, в който никой не вярваше".

"Съдът днес даде зелена светлина за събарянето и на незаконния ловен вълчи сарай в ДЛС Искър, след като преди месец разреши събарянето и на незаконен склад от над 1000 кв.м в близост до сарая. Забележителен резултат от обединените усилия на шепа политици, общинари, горски и най-вече журналисти, които все още вярват, че България може да бъде европейска правова държава. Е, и Вълкът не се предава! В момента се опитва да вземе на ловна концесия още две елитни държавни ловни стопанства - Ропотамо и Извора. Но поне вече знае, че не е недосегаем", пише Александър Дунчев в своя публикация.

Докато течеше процеса за хотела край язовир "Искър" - в центъра на София избухна друг скандал заради незаконна сеч на дървета в Борисовата градина на терена на затворената от близо две десетилетия къпалня "Мария Луиза". Мажоритарен собственик на земята отново са компании, свързвани с бизнесмена Румен Гайтански. Тогава от общината наложиха глоба, а Софийската районна прокуратура започна проверка по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Торнадо и бури отнеха живота на поне 21 души и разрушиха стотици сгради в САЩ

Бурите са повредили 100 щатски магистрали и пътища.

08:18 - 28.05.2024
Важно днес

ГЕРБ се похвали със свалени билбордове на Николай Денков

Борисов не давал на партията си да му качва снимките на рекламни пана

19:09 - 27.05.2024
Важно днес

Главчев освободи заместник-министъра на транспорта Димитър Герасимов

Той беше на поста 4 месеца и отговаряше за "Български пощи"

18:41 - 27.05.2024
Важно днес

Мистерия около смъртта на съпруга на евродепутат: Убит ли е Анджело Онорато

Властите проверяват всяка хипотеза за смъртта на съпругата на италианския евродепутат Франческа Донато

18:15 - 27.05.2024
Важно днес

ЕС санкционира магистратите от делата срещу Алексей Навални и други правозащитници

В списъка попада и Федерлната служба за изпълнение на наказанията на Русия

17:23 - 27.05.2024
Бизнес

Дейвид Бекъм стана посланик на AliExpress, докато ЕС разследва китайския онлайн гигант

Футболистът Дейвид Бекъм е новото лице на гиганта за онлайн търговия AliExpress

16:43 - 27.05.2024