Окончателно: Хотелът на Румен Гайтански край яз. Искър е незаконен и ще бъде съборен

Хотелът на Румен Гайтански - Вълка в държавното ловно стопанство "Искър" е незаконен и трябва да бъде съборен.

Решението е на Върховния административен съд, окончателно е и не подлежи на обжалване.

То идва след няколкогодишна съдебна битка, която беше провокирана след разкриването на строежа от настоящия депутат от ПП-ДБ Владислав Панев.

С абсурдно решение от декември 2021 г. Административният съд в София обяви, че строежът на територията на ловното стопанство "Искър" не е незаконен, а е "ремонт на стара сграда".

Архивните сателитни снимки на мястото на строежа показват как между 2019 и 2020 г. е "изникнала" нова голяма сграда, а не е правен ремонт на съществуваща постройка.

Това решение сега е отменено от последното произнасяне на ВАС.

"Зимните Сараи на Румен Гайтански - Вълка ще бъдат съборени. С това беше отменено лобисткото решение на предишната инстанцив, която беше намерила "пропуски" в заповедта на Столична община", пише Панев в публикация във Facebook.

Той припомня, че строежът е изпълнен по договор на ловното стопанство с фирмата "Био Майнинг", собственост на Гайтански. Свързаната с него компания "Роудуей Кънстрашкън" беше получила близо 150 млн. лв. заем от Българската банка за развитие по време на ГЕРБ.

"Капка по капка, връщаме справедливостта и законността в България. Процесът не е лесен, не е и бърз. Но се случва ако имаме здрави нерви и търпение. Няма друг начин за просперитета на страната, освен всичко да са равни пред закона. И личният ни пример е особено важен. Затова и има смисъл от на пръв поглед обречени битки срещу Вълка, Ковачки и други "по-равни". Както се вижда, упоритостта се възнаграждава", пише Панев, като изказва изрични благодарности за разрешаването на казуса на Александър Дунчев.

Бившият депутат от "Продължаваме промяната" беше лично ангажиран с казуса, докато беше директор на Агенцията по горите в служебния кабинет на Стефан Янев.

Дунчев нарича решението на ВАС "безпрецедентен успех, в който никой не вярваше".

"Съдът днес даде зелена светлина за събарянето и на незаконния ловен вълчи сарай в ДЛС Искър, след като преди месец разреши събарянето и на незаконен склад от над 1000 кв.м в близост до сарая. Забележителен резултат от обединените усилия на шепа политици, общинари, горски и най-вече журналисти, които все още вярват, че България може да бъде европейска правова държава. Е, и Вълкът не се предава! В момента се опитва да вземе на ловна концесия още две елитни държавни ловни стопанства - Ропотамо и Извора. Но поне вече знае, че не е недосегаем", пише Александър Дунчев в своя публикация.

Докато течеше процеса за хотела край язовир "Искър" - в центъра на София избухна друг скандал заради незаконна сеч на дървета в Борисовата градина на терена на затворената от близо две десетилетия къпалня "Мария Луиза". Мажоритарен собственик на земята отново са компании, свързвани с бизнесмена Румен Гайтански. Тогава от общината наложиха глоба, а Софийската районна прокуратура започна проверка по случая.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Близо 56 000 деца от четвърти клас са на изпит по български език

Националното външно оценяване ще продължи 60 минути

07:27 - 29.05.2023

Сарафов обвини Гешев в нелегално подслушване, Гешев сподели поезия

Зам-главният прокурор коментира снимките, от които става ясно, че е ходил в "Осемте джуджета"

21:40 - 28.05.2023

След балотажа: Ердоган печели нов петгодишен мандат

Днешната разликата в бюлетини е около 2,2 млн. в полза на Ердоган

20:19 - 28.05.2023

Румен Радев се реши да връчи втория мандат

Решението идва след като от ГЕРБ обявиха, че замразяват преговорите за кабинет с ротационни премиери

19:01 - 28.05.2023

Асен Василев: Очаквах атака срещу формирането на кабинет

Срещу нас са силите, които направиха България най-бедната страна в ЕС

18:28 - 28.05.2023

Марго Роби от ,,кухнята" на Барби: Много хора не просто са безразлични, те наистина мразят куклата

Как актрисата се подготвя за ролята и още детайли от ,,кухнята"

17:16 - 28.05.2023