Снимка: © Getty Images

От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в град София ще преминат към дистанционна форма на обучение. Въпреки противоречивите сигнали от здравното министерство, МОН публикува заповед, с която се установява онлайн обучение в общините със заболеваемост над 750 на 100 хил. от населението за последните две седмици.

В тази графа влиза столицата, където заболеваемостта е 812,7 на сто хиляди души, както и още общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Министърът на образованието и науката Николай Денков първоначално предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV клас в столицата и в споменатите общини с висока заболеваемост. Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си вкъщи по време на занятията от дистанция.

До 16 часа днес в МОН не е получено съгласие от МЗ. Поради тази причина Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София-град и засегнатите общини, прилагайки заповедта на Стойчо Кацаров от 19 октомври.

Днес Кацаров потвърди дистанционното обучение на всички деца в София от 21 октомври, докато зам.-министърът на образованието Александър Златанов твърдеше, че темата ще се разгледа чак в понеделник.

Според заповедта на Кацаров 50% от паралелките ще преминават към онлайн обучение в общините със заболеваемост между 500 и 750 на 100 хил. – тогава ще действа ротационният принцип със седмична смяна на класовете.

50% от паралелките ще минават към дистанционно обучение в общини със заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. души, ако отсъстват над 20% от учениците или ако са карантинирани над 30% от паралелките.

Обучението в университетите ще бъде присъствено само при представяне на Covid-сертификат, в противен случай ще се провежда дистанционно.

Зеленият Covid-сертификат няма да важи за учителите и непедагогическия персонал, както се обсъждаше в последните дни.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията