Окончателно: Всички ученици в София минават онлайн от четвъртък Снимка: © Getty Images

От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в град София ще преминат към дистанционна форма на обучение. Въпреки противоречивите сигнали от здравното министерство, МОН публикува заповед, с която се установява онлайн обучение в общините със заболеваемост над 750 на 100 хил. от населението за последните две седмици.

В тази графа влиза столицата, където заболеваемостта е 812,7 на сто хиляди души, както и още общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Министърът на образованието и науката Николай Денков първоначално предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV клас в столицата и в споменатите общини с висока заболеваемост. Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си вкъщи по време на занятията от дистанция.

До 16 часа днес в МОН не е получено съгласие от МЗ. Поради тази причина Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София-град и засегнатите общини, прилагайки заповедта на Стойчо Кацаров от 19 октомври.

Днес Кацаров потвърди дистанционното обучение на всички деца в София от 21 октомври, докато зам.-министърът на образованието Александър Златанов твърдеше, че темата ще се разгледа чак в понеделник.

Според заповедта на Кацаров 50% от паралелките ще преминават към онлайн обучение в общините със заболеваемост между 500 и 750 на 100 хил. – тогава ще действа ротационният принцип със седмична смяна на класовете.

50% от паралелките ще минават към дистанционно обучение в общини със заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. души, ако отсъстват над 20% от учениците или ако са карантинирани над 30% от паралелките.

Обучението в университетите ще бъде присъствено само при представяне на Covid-сертификат, в противен случай ще се провежда дистанционно.

Зеленият Covid-сертификат няма да важи за учителите и непедагогическия персонал, както се обсъждаше в последните дни.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023

Сериалите, които ще гледаме през юни 2023

Юни ще предложи завръщането на хитове като "Black Mirror" и "The Witcher"

17:24 - 02.06.2023