Окончателно: Всички ученици в София минават онлайн от четвъртък Снимка: © Getty Images

От 21 октомври (четвъртък) всички ученици в град София ще преминат към дистанционна форма на обучение. Въпреки противоречивите сигнали от здравното министерство, МОН публикува заповед, с която се установява онлайн обучение в общините със заболеваемост над 750 на 100 хил. от населението за последните две седмици.

В тази графа влиза столицата, където заболеваемостта е 812,7 на сто хиляди души, както и още общини в областите Видин, Габрово, Кюстендил, Монтана и Перник.

Министърът на образованието и науката Николай Денков първоначално предложи на Министерството на здравеопазването (МЗ) да удължи с два дни присъственото обучение за предучилищните групи и класовете от I до IV клас в столицата и в споменатите общини с висока заболеваемост. Аргументът беше, че родителите на малките ученици имат нужда от време, за да организират грижата за децата си вкъщи по време на занятията от дистанция.

До 16 часа днес в МОН не е получено съгласие от МЗ. Поради тази причина Денков издаде заповед за онлайн обучение от утре за всички ученици в София-град и засегнатите общини, прилагайки заповедта на Стойчо Кацаров от 19 октомври.

Днес Кацаров потвърди дистанционното обучение на всички деца в София от 21 октомври, докато зам.-министърът на образованието Александър Златанов твърдеше, че темата ще се разгледа чак в понеделник.

Според заповедта на Кацаров 50% от паралелките ще преминават към онлайн обучение в общините със заболеваемост между 500 и 750 на 100 хил. – тогава ще действа ротационният принцип със седмична смяна на класовете.

50% от паралелките ще минават към дистанционно обучение в общини със заболеваемост между 250 и 500 на 100 хил. души, ако отсъстват над 20% от учениците или ако са карантинирани над 30% от паралелките.

Обучението в университетите ще бъде присъствено само при представяне на Covid-сертификат, в противен случай ще се провежда дистанционно.

Зеленият Covid-сертификат няма да важи за учителите и непедагогическия персонал, както се обсъждаше в последните дни.



Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024